Масло: какви са полезните и вредни свойства на този продукт?

Маслото е продукт, получен чрез отделяне или чрез механично разбиване с кубче масло от натурален кравешки крем.

Този полезен, висококалоричен и незаменим продукт е бил известен още от древни времена, а технологичната технология практически не се е променила до XX век.

Сега той присъства в храната на всеки човек, без изключение, не само в чиста форма, но и в състава на различни продукти.

Масло: състав, както се прилага

Маслото е продукт, който е спечелил сърцата на повечето хора. Много хора не знаят храната си без нея. Тази любов се дължи не само на невероятен вкус и аромат, но и на полезните свойства и състав, които притежава.

Brag of минерален състав масло не може. Има малък брой от тях. 100 mg от продукта съдържат: фосфор (mg), калий (30 mg), калций (24 mg), селен (1 mg), натрий (15 mg), магнезий (0.5 mg), цинк (0.1 mg) , мед (0.025 mg), манган (0.002 mg).

С витаминен състав (100mg) съдържат витамини: E (1mg), A (0.4mg), PP (0.2mg), бета-каротин (0.3mg), D , 01 mg), В2 (0.12 mg), В5 (0.05 mg). Но си струва да се разбере, че петролът не е единственият източник на витамини, тъй като употребата му не принадлежи към постоянството.

По-пълна картина на състава на маслото разкрива хранителен състав.

В 100 гр. Има масло:

• 0,1 г въглехидрати. Всички налични въглехидрати са захари.

• 81,1 грама мазнини. Мазнините съдържат наситени, полиненаситени и мононенаситени мазнини, както и мастни киселини (омега-3, омега-6). Обемът на наситените мазнини в 100 гр. Надвишава препоръчваната доза два пъти.

• 0,9 g протеини, холестерол - 215 mg. Обемът му е значителен и надвишава нормата с почти 3 пъти.

• 17,9 g вода.

Калорична стойност зависи от вида на маслото. Така че, калоричността на обичайното и достъпно "селско масло" е 665 kcal на 100 грама, в сандвича е малко по-ниско - 566 kcal, а в чая - 546 kcal.

Обичайният и познат на нас цвят на маслото: бледожълт. Но този цвят може да варира от бяло до богато жълто. Причината за това колебание на цвета е диетата на животното.

Има ниска точка на топене (32ºС - 35ºС) и втвърдяване (15ºС - 24ºС).

Не всеки продукт може да се нарече масло. "Правилното" масло се произвежда само от натурален крем. Трябва да има съдържание на мазнини не по-малко от 82%, Ако опаковката показва по-малък индикатор, можете да сте сигурни, че съставът съдържа различни хранителни добавки. Този продукт не може да се нарече масло. Това е или разпространение, ersatz - продукт или маргарин.

Има писмени доказателства, че дори нашите предци са знаели за полезните свойства на маслото и са го използвали не само за храна, но и за лечение на сериозни заболявания. Вече започна да се използва в готвенето, козметиката, медицината.

Приложение за готвене, Маслото е незаменима съставка в много горещи ястия и печени продукти. Често се използва при пържене. Но трябва да се помни, че с това приложение продуктът губи всички свои полезни свойства. Много хора използват маслото, когато правят сандвичи. Той омекотява и подобрява вкуса на тези продукти, които се използват с него в сандвича.

Приложение в козметиката, Той е един от компонентите на омекотяващите и хидратиращи кремове, балсами за грижа за кожата на лицето, тяло, ръце, коса. Маските и кремът на неговата основа спомагат за борба с първите признаци на стареене на кожата. Маслото в неговата чиста форма може да се нанася без страх на кожата в продължение на 20-25 минути. Тя ще я овлажни, ще намали дълбочината на бръчките по кожата около очите. Редовното използване на този продукт в грижата за косата намалява тяхната крехкост, подхранва и укрепва корените.

Приложение в медицината, За медицински цели продуктът се използва като омекотител, затопляне и хранителни вещества. Той може да се намери в състава на смеси, напитки, мехлеми.

Има много варианти за използване на масло в алтернативната медицина. Има начини за лечение на пикочния мехур, дизентерия, бронхит, диария, плеврит, различни вирусни инфекции, кожни заболявания. За по-голям терапевтичен ефект често се добавят мед, мляко, алое, орех и сок от плодове.

Масло: какво е добро за тялото

Маслото има ценен вкус и биологични свойства. Ползата от този продукт за организма е балансиран състав на мастни киселини и мастноразтворими витамини, които:

• бързо и лесно се абсорбира от тялото;

• дават на човека сила и енергия;

• имат силен лечебен ефект, който е важен за пациенти, които имат проблеми със стомашно-чревната система;

• помощ при лечението на гастрит, панкреатит, холелитиаза;

• насърчаване на развитието на полови хормони, което е особено важно за женското тяло;

• подобряване на паметта, концентрация на внимание;

• води до нормалното количество липиди в кръвта и холестерола;

• намалява риска от онкология няколко пъти;

• имат лек слабително действие, което е важно за страдащите от хроничен запек;

• неговите мазнини са необходими за образуването на нови клетки в тъканите на нервната система и мозъка;

• предотвратяване на развитието на остеопороза и рахит;

• подобряване на всички метаболитни процеси в тялото;

• засягат състоянието на косата, ноктите и кожата;

• Подобрява зрителната острота и качество.

На маслото, за да покаже изцяло своите полезни свойства, трябва да се консумира само прясно или да се прибави към готвена храна. Дневният прием не трябва да надвишава 20-30гр. Само с прилагането на тази препоръка, използването на масло за тялото ще бъде завършено.

Редовното и дозирано използване на масло ще донесе на човешкото тяло неоценима полза.

Масло: каква е вредата за здравето

Невъзможно е да се сравнят ползите и вредите от този продукт. За да се увреди здравето на петрола може само в изключителни случаи:

• Трябва да бъдат изключени от храната на тези хора, които са алергични към млякото.

• редовната му употреба в големи количества провокира образуването на атеросклероза.

• Високият процент холестерол в маслото има отрицателен ефект върху работата на сърцето и неговите съдове. Често поради тази причина има запушване на кръвоносни съдове, чернодробни и бъбречни заболявания.

• висококалоричното съдържание на продукта е противопоказание за употребата му от онези, които гледат фигурата или се опитват да доведат теглото до нормални стойности.

• Избягването на наличието на масло в храната е важно за хората с диабет.

• прекомерното хранене на маслото може да причини диария, колики, гадене, тежест в стомаха.

В повечето случаи увреждането на маслото за тялото е тясно свързано с количеството, което се консумира от него. Познавайки полезните си свойства, не използвайте лъжици. Винаги трябва да има определена храна. Това важи и за маслото.

По-голяма опасност се крие в изтеклата или фалшива масло. Днес ние все повече се сблъскваме с масло, което съдържа аромати, различни добавки, емулгатори, багрила, транзизомери. Невъзможно е да се нарече такъв продукт естествен и в този случай не е необходимо да се говори за някакви ползи за организма, въпреки че съдържанието му на калории е много по-ниско.

Първите сигнали, които подсказват, че продуктът с неадекватно качество са:

• ниска цена;

• липса на съставки на опаковката;

• бележка върху опаковката, че маслото се възстановява;

• наличие на растителни мазнини и палмово масло в състава;

• посоченото съдържание на мазнини е по-малко от 80%;

• Има неприятна миризма;

• Когато се топи, разлага се на 2 маси с различни нюанси и консистенции.

Ако такива признаци са открити у дома само след закупуване, не използвайте масло. По-добре и по-безопасно е здравето да го изхвърли.

Ако спазвате дневния курс, наблюдавайте качеството и състава на продукта, който купувате, не можете да повредите здравето си с масло.

Масло за деца: полезно или вредно

Включването в храненето на детското масло е правилното решение на родителите. Този продукт е просто необходим за тялото на детето:

• е незаменим и ценен източник на енергия;

Стимулира работата на органите на стомашно-чревната система;

• ускорява всички метаболитни процеси в тялото;

• засяга пълното образуване на мозъка и нервната система;

• стабилизира състоянието на детето със студени или вирусни заболявания;

• засяга умственото развитие и формирането на интелигентност;

• Подобрява зрението.

Използването на масло е в присъствието на витамини А, В, Е, С, D и минерали в него. Тяхното съвместно действие в тялото засяга правилния растеж и развитие на бебето.

Въвеждането на петрол в храненето на децата може да започне още 4 месеца, но само с нелегирани сортове. Добавете към храната трябва да бъде малко, гледайки реакцията на тялото. Първата част от този продукт не трябва да надвишава 1 грам. До годината неговият обем може да бъде до 5 грама. Следващите 2 години количеството на маслото постепенно се увеличава и за 3 години на детето може да се даде до 15 гр. Това количество масло трябва да бъде разделено на няколко ястия.

Спрейове ("леко масло") и маргарин не могат да бъдат включени в храната за деца. Също така е важно да не забравяме, че всички негови полезни свойства ще бъдат запазени от маслото, когато се прибавят към готвената храна (а не по време на готвене).

По време на периоди на вирусни и респираторни заболявания се препоръчва да се увеличи до 20 грама. Такава мярка ще помогне да се предпази бебето от инфекция и да се засили неговият имунитет.

Маслото е много ценен продукт за нашето тяло. Всички свои полезни свойства, то напълно се проявява само ако е естествен, качествен продукт, а разходът му е умерен.

Share:
Comments