Каква е тайната на кокосовите чипове, е полезно ли?

Кокосови бръснене е една от най-често срещаните деликатеси у нас. Изследванията показват, че износването на екзотични ядки не само е вкусно, но и носи много полезни свойства. Но това е така и кой не трябва да използва кокосови чипове?

Как да стигнем кокосовите таласи?

Въпросът за производството на кокосови чипове е от интерес за мнозина. Но няма тайна за това и процесът на правене на този деликатес не може да се нарече труден. Кокосовите талаш се приготвят от пулпата от кокосов орех (бяла вътрешност на гайката). За да получите ценен пулп, гайката е разделена на части и след получаване на основа за кокосови чипове се изпраща за обработка.

Пулпата се подлага на смилане (груба, средна, фина). След смилането, частиците се подлагат на стъпка на сушене до пълното консолидиране.

Последният етап на производството е преминаването на стърготини през сито, през което продуктът е опакован в съответствие с малки, средни или груби смилания.

Полезни свойства на кокосовите чипове

Въпреки факта, че кокосовите стърготини се преработват и изсушават, все пак запазват пълните предимства на кокосовата пулпа. Най-полезните свойства на кокосовите стърготини могат да бъдат отбелязани:

- Стабилизира работата на червата

Кокосовият бръснене, благодарение на своята структура, отлично почиства червата и премахва всички токсини и отпадъци от него.

- Укрепва имунитета

Това лечение е богато на витамини и микроелементи.

— Профилактика атеросклероза

Кокосовият бръснене, в основата на енергийния му състав, е дебел. Но поради отсъствието на холестерол в целулозата, кокосовите стърготини вървят добре за предотвратяване на атеросклероза.

- Стимулиране на нервната система

Благодарение на високото съдържание на хранителни вещества, кокосовите чипове подобряват концентрацията, паметта, а също така повишават настроението и облекчават стреса.

- Има антивирусни свойства

Тази сладост се препоръчва да се консумира по време на инфекциозни или вирусни заболявания, тъй като кокосовата пулпа има антибактериален антивирусен ефект.

Помага при лечението на хелминтиоза

Кокосовите чипове почистват червата, като по този начин премахват паразитите, които живеят в човешкото тяло.

Кокосовият бръснене съдържа много полезни витамини и микроелементи. Те включват: витамини С, В, Е, както и калций, магнезий, цинк, йод, калий, манган, флуор и желязо.

Също така деликатесът съдържа фибри, които влияят положително върху работата на стомашно-чревния тракт и стабилизират метаболизма. Нещо повече, кокосовите чипове перфектно задоволяват вегетарианците, тъй като не съдържат компоненти от животински произход и са богати на вещества, полезни за човешкото тяло: глюкоза, фруктоза, захароза.

Каква вреда може да причини на кокосовото растение за човешкото здраве?

Всеки полезен продукт има редица противопоказания. Но кокосовите чипове имат само едно минус - възможна алергична реакция. Такъв страничен ефект от употребата е присъщ на всички продукти от растителен произход, но рядко се среща само поради индивидуална непоносимост. Хората с алергия към кокосови орехи трябва да се въздържат от ядене на изсушени талашчета от тази ядка.

Също така, не се препоръчва да добавяте кокосовата бръснене на деца до една година, поради високото съдържание на мазнини в нея. Що се отнася до консумацията на кокосови чипове по време на загуба на тегло, трябва да се направи много внимателно, защото в 100 грама от продукта, около 600 килокалории. Може да се заключи, че кокосовият бръснене е сравнително висококалоричен продукт и неговата неконтролирана употреба може да повлияе неблагоприятно на фигурата.

Кокосово бръснене по време на бременност и лактация: дали е полезно или вредно?

Кокосови бръснене е склад за хранителни вещества и витамини. Ако една жена няма индивидуална непоносимост към кокосовите плодове по време на бременност или лактация, тогава този продукт ще бъде от полза само за бъдещата майка.

По време на бременността, както и в периода на лактация, не само не е забранено, но се препоръчва да се консумират плодовете от кокосова палма: кокосови орехи, кокосово масло и мляко. Кокосовият бръснене не е изключение, защото насища тялото и майчиното мляко на майката с полезни микроелементи, които помагат на детето в ранното му развитие.

Но трябва да се отбележи, че по време на кърменето толкова полезен продукт трябва да се консумира не повече от 30 грама на ден, така че да не причини на детето алергична реакция. Също така се препоръчва да следвате тялото на бебето и, след като сте забелязали алергията, веднага изключете кокосовите чипсове от диетата на майката и също се консултирайте с педиатър.

Как да изберем най-полезните и вкусни кокосови шаблони?

Изборът на кокосови чипове трябва да се подхожда разумно. Производителите често спестяват при производството на продукти, така че обърнете внимание на следните фактори:

1. Вид на смилането

2. Размер стружки

3. Знак качества

Кокосовите стърготини са малки, средни и груби. Най-доброто е добре бръснене. На продукт от средно и грубо смилане, производителите пестят и в крайна сметка, вместо вкусни и топени чипове на езика, можете да получите сухи и вкус боклук.

Необходимо е да се обърне внимание на размера на чипа. Често този продукт се продава предварително опаковани в прозрачни торбички, така че няма да е трудно да се оцени размерът на частиците. Въпреки факта, че производителите посочват вида на шлайфането на опаковката, те все още могат да смесват различни типове помежду си.

По отношение на качеството, тогава трябва да предпочитате, разбира се, по-високи. Почти всеки производител посочва качеството на кокосовите чипове (фино, средно, грубо, ниско качество).

Кокосови ореховки у дома

Разбира се, модерният пазар е засенчен с различни производители на кокосови чипове, но какво може да бъде по-вкусно от домашно приготвените деликатеси?

Приготвянето на домашно приготвени кокосови чипове трябва да се вземе на сериозно, защото вкусните и ароматни талаш ще идват само от свеж и добър кокос. Необходимо е да се обърне внимание, че на кокосовите орехи не са нанесени повреди и мухъл, очите на една гайка са сухи, като се потупват плодовете, които се бълбукаха и не беше лесно.

След закупуване на подходящ ядки, можете да започнете да правите кокосови чипове. Това ще изисква:

- Разчупете кокосовата обвивка и изчистете от нея цялата плът;

- Получената кокосова пулпа трябва да се измие във вода и да се изсуши;

- След това, настържете плътта върху фин ренде;

- Изсипете кокосово масло 350 ml вряла вода и оставете за 40 минути;

- След това трябва да изстискате влагата от кокосовата смес и да я оставите да изсъхне;

- Изсушете тортата, за да поставите тънък слой върху листа за печене и изпратете за 1 час във фурната при температура от 50 градуса. По-добре е да оставите вратата на фурната отворена и периодично да смесвате праха;

- Извадете от фурната и охладете.

Така че бързо и просто можете да приготвите здравословна добавка към месо, салата, хлебни изделия и сладкиши.

В заключение, трябва да се отбележи, че кокосовите чипове са вкусен и полезен продукт, който ще украсява всяко ястие.

Share:
Comments