Кисело мляко: добро за тялото или вреда на храносмилателната

Киселото мляко е полезно лечение, нали?

Този прекрасен продукт е завладял всички световни пазари.

Но дали е толкова полезно, както момичетата твърдят в рекламите?

Вкусно лекарство или склад за вредни добавки?

Статията ще обсъди полезните и вредни свойства на киселото мляко.

Киселото мляко е продукт от ферментирало мляко, получени в резултат на узряването на мляко със специални кисело млечни бактерии.

В чиста форма йогуртът е известен на човечеството повече от 3 хиляди години от времето на Древен Вавилон. Думата "кисело мляко" е от турски произход, но родината му е България.

В България нейните членове са подложени на най-стриктните изисквания. Всичко, което съдържа бои, добавки, захар, сгъстители и мляко на прах - в България не може да се нарече традиционно естествено кисело мляко. В Русия и в други страни по света законите са по-меки, а производителите доставят на пазара йогурти с голямо разнообразие от пълнежи. Доближавайки се до прозореца, очите се движат от такъв богат асортимент.

Към днешна дата има 3 вида кисело мляко:

• кисело мляко без ароматизиращи добавки (натурално кисело мляко, се състои изключително от мляко и кисело мляко)

• Плодови кисело мляко (с добавяне на плодове, сиропи)

• Ароматизирани йогурти (съдържат захар и различни аромати)

Интерес представлява класификацията на киселото мляко за следните 2 вида:

живея - съдържа живи бактерии без добавка на консерванти, срокът на годност не може да надвишава 1 месец.

безжизнен - могат да бъдат термично обработени и съхранявани, съхранявани до 1 година.

Кисело мляко: какво е добро за тялото?

Високата хранителна стойност на киселото мляко го прави продукт на терапевтичното и уелнес хранене. Трудно е да се надценяват ползите от тях, защото киселото мляко е богато на цяла гама полезни вещества:

• Млечни протеини

• Мазнини

• Витамини (B2, B12)

• Калций

• Фосфор

• Въглехидрати

• Йод

• живея микроорганизмы

Какви са ползите от киселото мляко за здравето? Лекарите препоръчват заместването на тежка вечеря със слабо кисело мляко. Необходимо е за нормализиране на чревната активност и подобряване на храносмилателния процес. Доказано е, че киселото мляко е най-добрата превенция на рака на червата. Киселото мляко ефективно облекчава тялото и помага да се чувствате леки и да се отървете от лошия дъх.

Неговата полезна микрофлора стимулира имунната система, което прави тялото способно да атакува различни видове вируси и бактерии. Приемайки 300 грама кисело мляко всеки ден, ще почувствате, че болестите ви заобикалят.

Кисело мляко спира стареенето! Лактобацилус и бифидобактерии на млечен продукт почистват стените на червата от вредни шлаки. Както знаете, гнилостните процеси замърсяват тялото ни отвътре и насърчават ускореното стареене.

Киселото мляко помага да се бори с млечните жлези. Тялото намалява броя на бактериите, причиняващи появата на такова неприятно заболяване. Поради това момичетата в репродуктивна възраст особено се насърчават да вкарат киселото мляко в храната си и да се грижат за здравето си.

Киселото поддържа необходимото ниво на холестерол в кръвта и подобрява функционирането на мозъка. Американските учени в своите изследвания показват доказателства за зависимостта от развитието на умствените способности върху микрофлората на червата.

Млечните продукти оказват влияние върху дейността на мозъчните области, отговорни за емоционалния компонент на интелектуалната дейност. Лошо настроение и депресия? Друга полезна характеристика на киселото мляко: чист организъм и в резултат чисти мисли.

Бактериите от млечна киселина помагат за абсорбцията на калций. Интересно е, че в 100 грама от продукта има повече от 25% от дневния калций. А калцийът е блестяща коса, здрави зъби, чиста кожа, силни кости и мускули.

Млечните йогурти са помощник в диетата! Проучванията, проведени от учени в Америка, доказват, че киселото мляко помага за по-бързо намаляване на теглото. И това не е изненадващо, защото основата на всяка диета е подобряването на метаболизма и правилното функциониране на червата.

Киселото мляко е лесно смилаем продукт, който не причинява алергии. Хората, които са алергични към млечни протеини и лактозна непоносимост, могат да включват кисело мляко в храната си и да компенсират липсата на калций.

Друга полезна характеристика на киселото мляко: кисело мляко - отлично козметично средство, Маските, изработени от кисело мляко, перфектно се борят с пилинг на кожата.

Кой ще се възползва от киселото мляко?

• Бременни жени и момичета, които се подготвят за бременност

• Приемане на лекарства (особено антибиотици)

• Живот в райони с неблагоприятна екологична ситуация, където има голяма вероятност от заразяване с чревни инфекции

• Хранене на места с голяма концентрация на хора (кафенета, ресторанти, столове)

• Работа в опасни отрасли

• Хората с отслабен имунитет

• Тийнейджъри и възрастни хора.

Всеки продукт има както показания за консумация, така и противопоказания.

Природното кисело мляко не трябва да се консумира, ако:

• Киселинен гастрит

• стомашна или дуоденална язва

• Диария

• Бъбречна недостатъчност

• Болести на пикочните пътища

Кисело мляко: каква е вредата за здравето?

Ярка опаковка за йогурт, флаш рекламен лозунг, екзотични добавки - това със сигурност е успешна маркетингова политика на компаниите. Но, като правило, купувачите обръщат внимание на това. И малко хора се чудят какво уврежда подобен очевидно безвреден продукт за тялото. От уроците по химия е известно, че пресни зеленчуци, плодове и плодове нарушават равновесието на средата на кисело мляко. За съжаление, хиляди химически добавки се дават за своите естествени компоненти. Производителите обичат да пестят и купуват евтини суровини. За тях е много по-изгодно да дадат ароматен, неестествен вкус на по-евтин продукт, отколкото да купуват скъпи тропически плодове. Само си помислете колко щети може да има, защото много от тях се използват дори при производството на бои и лакове!

Но това не е най-лошото. Производителите често използват подобрители на вкуса, които са най-силните и най-опасни канцерогени за здравето. Лекарите свързват случаите на панкреатит с постоянно нарастващо използване на консерванти в производството на храна.

Зъболекарите са отрицателни за киселото мляко, защото като шоколад, карамел и сокове унищожават зъбния емайл. Но за да избегнете увреждане на устната кухина, просто изплакнете устата си след хранене и не забравяйте да си миете зъбите 2 пъти на ден.

Прекомерната консумация на кисело мляко, съдържаща захар, е 3 пъти повече от нормалното, може да причини сериозни увреждания на организма и да доведе до развитие на диабет. Тъй като поносимостта на продуктите варира от човек на човек, продължителната употреба на кисело мляко може да доведе до образуване на камъни в бъбреците, метеоризъм и спазми в дебелото черво. Ето защо е по-добре да се консултирате с лекар, дали трябва да използвате този продукт, дали той ще ви бъде полезен или вредни и дали тялото ви има предразположеност към развитието на горепосочените заболявания.

Калорично съдържание на кисело мляко

Энергетическая ценность продукта называется его калорийностью. Это то количество энергии, которое высвобождается в организме человека из продуктов питания в процессе приема пищи. Диетологи многих стран включают йогурты в список продуктов, помогающих расстаться с лишними килограммами. Поэтому часто их называют диетическими. Так, сколько же калорий в йогурте? Калорично съдържание на кисело мляко определяется жирностью молока, положенного в его основу. Калорийность готового продукта в пределах от 100 до 250 ккал на 100 г. Калорийность магазинных йогуртов варьируется от 50 до 100 ккал. Чем больше наполнителей содержит йогурт, тем больше его энергетическая ценность. Например, калорийность натурального йогурта с жирностью 3,2 % составляет 58 ккал на 100 г, а йогурта с наполнителями - 100 ккал. А это в 2 раза больше!

Кисело мляко за деца: полезно или вредно?

Децата на възраст под 9 месеца не се препоръчват да влизат в хранително кисело мляко. През първата година от живота детето трябва да получава само кърма или млечна формула. Изборът на кисело мляко за дете в магазина, не забравяйте да обърнете внимание на срока на годност на продукта.

Киселото мляко, съдържащо живи бактерии, не може да има срок на годност повече от седмица. Ето защо, родителите трябва да бъдат предупредени, като купуват "жива кисело мляко" за децата си с срок на годност повече от месец.

За детето е по-добре да изберете продукти със съдържание на мазнини до 5% без пълнители. Добавките са вредни за неправилния стомашно-чревен тракт на децата. Най-полезното кисело мляко се съхранява не повече от 3-4 дни и се продава в магазини, специализирани в производството на млечни продукти. Такива кисело мляко са направени от натурално краве мляко, така че те могат да бъдат дадени дори и на най-малките. Всяко дете е индивидуално, така че трябва да се консултирате с педиатър.

На тийнейджърите се препоръчва да се хранят с естествени кисело мляко, защото те лесно се смилат и подхранват растежа на тялото.

До този момент въпросът остава спорен: "Кисело мляко - какво още: полза или вреда?".

Някои твърдят, че използването на кисело мляко носи осезаеми ползи за здравето, докато други - изключват го от диетата си.

Но помните, наистина полезен продукт е този, който се състои изключително от естествени съставки, Колкото по-малко съставки се съдържат в киселото мляко, толкова по-полезно е. За да избегнете увреждане на тялото си и да го направите изключително добре, внимателно проучете състава, проверете срока на годност, наличието на бои и консерванти, които се съдържат в него. Или опитайте да намерите проста домашна рецепта за кисело мляко, в която ще бъдете напълно сигурни. Вземете кисело мляко, добавете конфитюр, мед, мюсли и любимите си пресни плодове. Вашият десерт е готов!

Share:
Comments