Конюнктивит при деца: бактериални и вирусни причини,

Дали детето се оплаква, че окото боли и сърбежи? Или на сутринта с трудности може да отворите подути клепачи със залепени реснички? Възможно е с достатъчна степен на доверие да се твърди, че бебето развива конюнктивит.

Болестта изглежда не е много сериозна и някои от нейните форми постепенно преминават дори с минимално лечение. Но последиците от безразсъдното отношение са много очевидни: от нарушения на зрителната острота и пълна загуба на менингит и сепсис. В напреднали случаи е възможно деформация на клепача, смърт на окото. Ето защо, без да падат в тиха паника, родителите трябва незабавно да покажат детето на офталмолога на децата. Той ще определи специфична етиология, ще направи индивидуално назначаване на лекарства и процедури.

Какво е конюнктивит

Конюнктивата е лигавицата, която обгражда вътрешната част на клепачите, преминавайки към очната ябълка. Нейното възпаление в медицината се нарича конюнктивит.

Често срещани причини за заболяването:

- алергична реакция;

- вируси, гъби, бактерии;

- продължителен контакт с дразнители: прах, химикали, дим;

- излагане на светлина;

- неспазване на инструкциите за носене на контактни лещи;

- реакция на лекарствени препарати;

- хипотермия, прекомерна работа на очите;

- Болести на органите на зрението: астигматизъм, миопия, далекогледство.

Видове конюнктивит при деца

Има два вида така наречената болест на мръсните ръце:

1. Остри. При рязко начало на неразположение, малки капиляри се разширяват, понякога те се разпадат. След това клепачите набъбват и се получава гнойна / мукозна течност, често изобилна.

2. Хронична. За децата не е типично, въпреки че се случва с тях. Патологията се развива бавно, постепенно удря и двете очи.

За етиологията се класифицират няколко вида конюнктивит. Всеки от тях има свои собствени характеристики, така че самолечението не може да се разглежда категорично.

1. Бактериальный.

2. Хламидии.

3. Вирусът.

4. Гъбични.

5. Алергични.

Външните проявления на всеки от тях са доста сходни:

- дискомфорт (усещане за пясък под клепачите, конци, страх от светлина, изгаряне);

- разпределение;

- зачервяване на тъканите на белтъка на очната ябълка;

подпухналост на клепачите.

Най-често срещаните при децата са вирусните и бактериалните форми.

Вирусен конюнктивит при деца

Възпалението на мукозната мембрана на окото, провокирано от вируси, обикновено се нарича вирусен конюнктивит.

Видове и етиология

1. Херпес. Причиняващият агент е вирусът на херпес симплекс.

2. Аденовирус. Наречени аденовируси, предавани чрез личен контакт, въздушни капчици.

3. На фона на често срещаните заболявания. Причината за възникването е причинителят на съответните вирусни заболявания, предавани от въздушни капчици.

4. Епидемичен кератоконюнктивит. Причиняващото средство е аденовирусът на осмата сероварка (група).

5. Епидемична хеморагия. Възникна поради инфекция с ентеровирус-70, която се случва, когато е в личен контакт с носителя.

5. Провокирани от molluscum contagiosum. Той се развива на фона на заболяване, причинено от дерматотропен поксвирус. Налице е поражение на различни части на кожата, включително клепачите на бебето, инфекцията се предава чрез домашен контакт.

Симптоми на вирусен конюнктивит при деца

Въпреки факта, че някои симптоми са идентични в развитието на всички форми, всеки от тях има специфични признаци на заболявания.

Херпетичен конюнктивит при деца

Много често срещана форма сред децата. Най-често страда 1 око, развива бавно заболяване, течове леко се изпускат. Най-характерната симптоматика: специфични обриви по крилата на носа и клепачите, оток на хиперемия конюнктивата, отделени от конюнктивалната торбичка (лигавици, мукопурулентни-гнойни).

Освен това има признаци, присъщи на специфични форми:

- фоликули с фоликула;

- Язви / ерозии на мембраната и по краищата на клепачите с везикулозно-улцеративна.

Също така, може да се появят възли в склерата, напомнящи за загадъчни (мехурчета със серусно съдържание).

Аденовирусен конюнктивит при деца

Инкубационният период е около 8 дни. Началото на заболяването е възпаление на лигавицата на назофаринкса, придружено от повишаване на температурата. След промените симптомите се появяват алтернативно пред очите с разлика от 2 дни. Роговицата става по-малко чувствителна, регионалните възли нарастват.

Специфични признаци на различни форми на аденовирусен конюнктивит:

1. Катарална форма - хиперемия на лигавицата на окото, придружена от оток на клепачите с преходни гънки. От конюнктивалната кухина се вижда, че може да се отдели в малки количества, роговицата леко губи своята чувствителност. Често се наблюдава при кърмачета.

2. Фоликуларна форма - едем и хиперемия на века с преходни гънки, върху които са концентрирани повечето желатинови фоликули с различни размери.

3. Филмовата форма е най-фините сиво-бели филми на мембраната, често кървене под тях.

Епидемичен кератоконюнктивит при деца

Симптомите се появяват 4-8 дни след заразяването. Първият признак е общо неразположение и увеличаване на регионалните лимфни възли, тяхното изследване е болезнено. По-нататъшна диагноза се извършва при задръстване и подуване на конюнктивата, сравнително малко количество мукопурулентен разряд, понижаване на чувствителността на окото на роговицата. След около 7 дни са известни признаците на кератит - запушване на точкови инфилтрати (уплътнения) на роговицата. След като се възстанови, бебето ще има образувания имунитет.

Епидемичен хеморагичен конюнктивит при деца

Инкубационният период е до 48 часа, детето се възстановява в рамките на 12 дни. Симптоми, характерни за всички форми срещу общо неразположение: фотофобия, остра болка, ефектът от присъствието на чужд обект под клепачите. Лекарят диагностицира увеличаване на размера на лимфните възли (preyushnyh), обичайната хиперемия на преходния долен път, фоликулите върху нея, лигавицата, която се отделя. След 2 дни след началото на заболяването чувствителността на роговицата намалява, появяват се субконюнктивални кръвоизливи. Рядко, но има субпетилеални инфилтрати.

Конюнктивит, причинен от molluscum contagiosum

Определено много лесно от лекаря поради типичните промени на повърхността на клепачите. Съпътстващи симптоми - фоликул, оток, хиперемия на лигавицата им с преходни гънки.

Конюнктивит с варицела (общо вирусно заболяване)

Дългият инкубационен период е до 21 дни. Температурата се повишава, в този контекст започва ласкаума, фотофобия, инжектиране (зачервяване) на очната ябълка, везикуларно изригване върху лигавицата и кожата на клепачите. Когато мехурчетата преминават, има малки рани, които по-късно дават малки белези. Изолирана мукозна течност, вероятно развитие на кератит в редки случаи.

Методи за лечение на вирусен конюнктивит при деца

Тежки форми на конюнктивит, придружени от образуването на фоликули, обикновено се лекуват в болница. Светлинните прояви на сериозна намеса, които не изискват лечение, най-често целят облекчаване на състоянието на детето чрез измиване на очите и предотвратяване на бактериална инфекция и повторна инфекция.

Независимо от тежестта на заболяването, е необходимо да се консултирате с офталмолог. Най-типичните дестинации са:

- мехлеми за локално приложение - ацикловир 3%, оксалова киселина 0,25%, флуоренална, 0,5% теброфенова 0,5%;

- капки интерферон, неговите индуктори;

- разтвори за предотвратяване на вторични увреждания - пилоксидин 0.05%, левомицетин 0.25%, мирамицин 0.01%.

Една доза лекарства, честотата на употреба през деня и продължителността на лечението като цяло, трябва да бъдат консултирани от Вашия лекар.

Бактериален конюнктивит при деца

От името става ясно, че типичните причинители на болестта са патогенни бактерии. Специфичността на симптомите зависи от специфичния тип не-ядрени микроорганизми.

Видове и причинители на основни форми

1. Гонокока (гонорея) - причината е инфекция с директен контакт с гонекокос Neiser.

2. Дифтерия - заболяването се провокира от дифтериен стик Klebs-Leffler.

3. Diplobacillary - причинителят е Morabs-Axenfeld diplobacillus.

4. Пневмококов - виновникът на заболяването е пневмокок.

Симптоми на бактериален конюнктивит при деца

Гонококов конюнктивит (гонорея)

Има гонорея на новородени, деца и възрастни.

Инфекция на новородени възниква при раждането, когато бебето преминава през родовия канал на майката, болен от гонорея. Друг вариант - в нарушение на санитарните и хигиенните правила за грижа за бебето.

Острата патология на развитието се получава на 3-ия ден след раждането, започвайки с лилаво-цианотичен едем на клепачите. Пропастта между тях е почти невидима, по време на отварянето на серуса и кървавото вещество се излива. Лигавиците са инфилтрирани, хиперемични, лесно започват да кървят. Ненавременното лечение и появата на усложнения могат да доведат до пълна смърт на органи.

Гнореята на децата се наблюдава най-често при момичета, заразени от пациент с гонорея на родителя с нарушение на личната хигиена. Курсът е по-тежък, отколкото при новородените. Възпалението бързо преминава в роговицата, формират се дълбоки язви, които разрушават плика. След перфорация инфекцията засяга тъканите на окото, в резултат на което умира. Ето защо навременната диагноза на заболяването е изключително важна.

Дифтерия конюнктивит при деца

Симптоматологията на началото съответства на признаците на дифтерия - треска, загуба на сън, загуба на апетит, главоболия, растеж и болезненост на премоларни лимфни възли. След това бебето разкрива оток и обезцветяване на клепачите, те стават плътен и цианотичен (цианотичен) нюанс.

Поради притисканите съдове лигавицата е бледа, може да бъде покрита с тънки филми, чието отстраняване е придружено от кървене. След това следите от белези остават на мястото на възникващи и продължаващи гранулации с гной.

Дифлокациларен конюнктивит

Болното дете често мига, се оплаква от дискомфорт в очите (болка, парене, сърбеж). В ъглите на очите се появява хиперемия на кожата. Краищата на клепачите стават червени и стават малко по-дебели. В краищата на окото пукнатината на кожата има мокри пукнатини.

Пневмококов конюнктивит

Това се случва главно при децата, в образователните институции може да има епидемичен характер. На първо място има ясно изразен оток на клепачите, след което се появяват кръвоизлив на лигавицата на окото. Следващият етап е появата на белезникав филм върху конюнктивата, при който се зачервява, но не кърви. Появяват се на уплътненията на черупката (инфилтратите) преминават напълно.

Лечение на бактериален конюнктивит при деца

Лечението на остър конюнктивит се извършва на два етапа: диагностично и терапевтично. На първо място, формата се конкретизира, патогенът се идентифицира и агентът се възлага.

1. Изолиране на болно дете.

2. Лечение на клепачите до 4 пъти дневно с тампон с дезинфектант (фурацилин и др.).

3. Погребване до 8 пъти дневно в засегнатите капки за очи на базата на антисептични или сулфаниламидни препарати.

4. Ипотека през нощта за антибиотичен мехлем (тетрациклин 1%, гентамицин 0,1%, еритромицин 0,5%).

Във втория терапевтичен стадий след определената диагноза се извършват корекции на предписаното лечение. Обикновено това е вливане (инфузия капка по капка) в конюнктивалния сак на лекарства, които потискат флората, открита върху лигавицата.

Бележка за мама

Тъй като повечето видове конюнктивит са заразни, важно е да се спазват определени предпазни мерки по време на лечението.

1. Всеки в семейството трябва да използва лична кърпа, за пациента, който трябва да виси, без да докосва другите.

2. Възглавницата за възглавница на болно дете трябва да се променя ежедневно.

3. Измийте често ръцете си със сапун и вода.

4. Стъклени пръчици и пипети трябва да бъдат стерилизирани.

5. Стаята, в която се намира болното дете, трябва да се проветрява по-често.

6. Ежедневно мокро почистване в стаята, за да се извърши със сапунен разтвор, можете да закупите дезинфектант в аптеката.

7. Не можете да използвате лични неща на болно дете.

8. Ежедневно избършете дръжките на вратите и предметите, които се използват от цялото семейство.

Важно: нелекуваният конюнктивит е все още опасен, можете да спрете процедурата само с разрешението на лекаря.

Share:
Comments