Какво можете да ни кажете за ползите от shiitake.

Японските горски гъби, известни още като shiitake, се отличават не само с отличен вкус, но и с много полезни качества, благодарение на които е възможно значително да се укрепи здравето, да се подмладят и да се отслабне. Ето защо е важно да знаете колкото е възможно повече за тях.

Какво може да се каже за ползите от Shiitake и правилата за тяхното използване в общи линии

Към днешна дата, shiitake (второто и по-официално име - годни за консумация lentinul) са сред петте най-популярни по поръчка на пазара и обемите на отглеждането на гъби в света.

И над две хилядолетия те са известни като една от основните съставки на кухнята на Япония, Корея, Китай и някои райони на Югоизточна Азия, където, между другото, те растат в дивата природа.

Шийтаке - гъба, особено гъста, която расте на падналите стволове.

Но обемът на реколтата, събран в горите, е незначителен в сравнение с факта, че те са култивирани изкуствено. И начинът на отглеждане зависи от стойността на гъбите:

- най-богатите съставки и полезни свойства (както и гастрономите осигуряват вкусовите качества) се различават от шиитаките, израснали на естествена цяла дървесина и при естествена светлина, т.е. при възможно най-естествени условия;

- вторият според сорта (и значим за човешкото тяло свойства) се счита за shiitake, събрани на насажденията в затворени помещения, където те растат на дървени стърготини. И в този случай, това не се прави без изкуствени хранителни добавки и дори, понякога, пестициди.

Естествено гъбичките, култивирани по първия метод, са няколко пъти по-скъпи. Но си заслужава.

В източната медицина тя винаги е била считана за основна, заедно с жен-шен, елемент от удължаващи живота препарати и също така се препоръчва като възстановителна, възстановяваща сила след силно физическо натоварване и сериозни заболявания.

Шийтаке може да се нарече "крал" при фунгиотерапия (лечение на различни заболявания с помощта на гъбички и препарати от тях).

Външно, shiitake приличат на шампанско, но тяхната изпъкнала глава (диаметър от 3 до 18 см) обикновено има по-светъл цвят в различни нюанси на кафе-кафяво. Понякога леко кадифената капачка е покрита с пукнатини - това е нормално, но това, което е нежелателно да се открие, е тъмните петна на дъното на гъбата - това обикновено показва, че тя е стара.

Тъстисти и по-питателни, разбира се, млади гъби, те са по-нежни. Но по-големият шиитак печели от богатството на вкуса.

Яжте ги пресни (и продавайте повече и замразени), сушени и по-рядко - кисели.

Пулпата е бяла, кремообразна, гъста и месеста, силно изразена и леко остренкая, с характерен горски аромат, напомнящ на бели гъби.

Основната стойност е представена с шапки, докато краката са твърди и, разбира се, могат да бъдат приготвени, но за много ястия те могат да бъдат пренебрегвани.

Що се отнася до опциите за хранене, правилото е едно - shiitake не се яде сурово, само след топлинна обработка и можете да ги приготвите почти по всяка рецепта, в която присъстват само гъби.

Енергийната стойност на shiitake е около 34 kcal на 100 g.

Все още това тегло в гъбите съдържа:

— 2,1 г белков;

- 6,8 g въглехидрати;

0 грама мазнини.

Гъбичният протеин shiitake е отлично абсорбиран и всичките 18 аминокиселини служат като източник на "строителен материал" за клетките на човешкото тяло, неговите мускули, както и за поддържане на метаболитните процеси в организма.

Комплексните въглехидрати (полизахариди) дават на shiitake уникално свойство за подпомагане и стимулиране на работата на човешката имунна система, чрез факта, че тези вещества допринасят за производството на интерферон, вирус, който възпрепятства възпроизводството на клетъчния протеин. По този начин японската горска гъба е полезно да се включи в менюто през сезона на настинки (и грипни епидемии).

В витамините от шийката от група В, а също и D и C са напълно представени, от минералния асортимент си струва да се отбележи калий, мед, манган, селен, калций и желязо.

Трябва да се отбележи, че тези гъбички подобряват асимилацията от други храни на тези микро- и макроелементи, които се намират в тях.

Shiitake предупреждава за сърдечни заболявания и, като намалява нивото на "вредния" холестерол (поради аминокиселината еритаденин), предотвратява развитието на съдови заболявания.

Как е полезен Shiitake?

Комплексът от биологично активни вещества в шийтаке, както и високото съдържание на диетични фибри, предмет на редовна консумация на гъби, допринасят за:

- установяване на метаболизъм;

- навременно и пълноценно отстраняване на токсините, шлаките и радионуклидите от тялото;

- Подобряване на храносмилането и лечението на увреждане на стомашната лигавица (което прави тези гъбички изключително полезни при гастрит и язви).

Поради свойството да се активира производството на инсулин, японската горска гъба може да бъде препоръчана да се включи в менюто с диабет.

Също така, има положителен ефект върху човешкия организъм шийтаке изразена както следва:

- подобряване работата на нервната система;

- Подобряване на черния дроб (по-специално гъбичките допринасят за бързото възстановяване на функционалността на органа след хепатит);

- облекчаване на синдрома на болката при ставни заболявания;

- понижаване на кръвното налягане;

- намаляване на кръвосъсирването твърде много кръв (което е ефективна превенция на тромбозата);

- Повишена физическа издържливост.

Каква е ползата от Shiitake за жените?

Както всички гъби, shiitake съдържат минимум калории и те могат и трябва да бъдат включени безопасно в диетичното хранене, за да коригират фигурата и да поддържат формата, за да подобрят своята красота.

Едно от най-полезните вещества в състава на shiitake в това отношение може да се има предвид:

- коензим Q10 - подмладяващ организъм на клетъчно ниво;

- антиоксидант L-ерготионеин - инхибиране на клетъчно разрушаващата активност на свободните радикали (което може да доведе до преждевременно стареене, както и онкологични заболявания).

А последната в shiitake съдържа повече от кълнове от пшеничен и пилешки черен дроб.

Много елементи от химическия състав на shiitake допринасят за здравето и съвършенството на кожата (лечение на дерматит и акне), а не само за лечение на гъбички.

Отделната забележка заслужава спецификата на приложението на гъбичките в козметологията.

Компаниите, които произвеждат елитна козметика, отдавна обръщат внимание на тях и включват екстракт от шийтак в лосиони и кремове.

По-специално, благодарение на кожната киселина става възможно да се облекчи (спиране на прекомерното производство на меланин) и да се подмлади кожата, да се придаде твърдост, да се изгладят фините бръчици.

Подобни ефекти, както и намаляване на съдържанието на мазнини в кожата и придаването на гладък матов тон, могат да бъдат постигнати чрез добавяне на натрошени гъби (или техния екстракт) в домашни или професионални средства (маски).

Какво може да причини вреда на шиитаке

Към днешна дата са налице недостатъчни (за конкретни заключения) проучвания за опасностите от шиитаке, когато се комбинират с медикаменти, но въпреки това, когато се приемат сериозни лекарства, се препоръчва да се консумират само чрез призоваване на апетита (по-малко по малко) и изобилно с лечебни цели.

Но като се има предвид това, което учените вече знаят, shiitake трябва да бъде изоставен за времето на вземане на средства, които намаляват кръвосъсирването.

Шийтаке обикновено не трябва да се консумира (въпреки че не е лесно да се постигне това) - не може да причини сериозни проблеми (всичко зависи от индивидуалната чувствителност на организма), но със сигурност може да предизвика нарушения в работата на стомаха и червата.

Също така, много лекари настояват, че за да се избегне вреда от шийтаке, те трябва да бъдат изключени от диетата при бронхиална астма, по време на бременност и кърмене.

Share:
Comments