Какво е известно за ползите от солени гъби. какво е

Солените гъби, една от перлите на заготовки за гъби, са не само вкусни, но и изключително полезни. И затова е много важно да знаете от какво се състои този продукт и какви са неговите свойства.

Как е взаимосвързана състава и полезността на осолени гъби

Gruzd е обикновена гъбичка от смърчови и смесени гори в умерен климат, непретенциозен (реколтата не се изчерпва дори с чести човешки посещения в природата) и често расте в многобройни групи (името произлиза от старобългарската дума "купчина", "купчина").

Бялата (истинска) гъба принадлежи към гъбичките от 1-ва категория, в която например са разположени бор и бели гъби. Този първокласен горски подарък е по-подходящ за солене, отколкото други гроздове, въпреки че все още се събират жълти и черни гъби.

Последният вид обикновено се отнася до 4-та категория, тази гъба във физиологичен разтвор често се оказва, че е сурова и по-малко смилаема.

Най-висок вкус и полезни качества са младите гъби, чиято капачка в диаметър не надвишава 10-15 см (по принцип може да достигне 25 см).

Всички грозде се отнасят до условно годни за консумация гъби, което означава, че е недопустимо да се консумират без предварителна обработка. Така че, преди да приготвите ястието, не трябва само да почистите от клонки и пръст, да проверите за червей, но и да се накиснете дълги часове с няколко промени на водата, за да се отървете от млечния сок.

Във всяка форма, гъбите запазват приятна пулпна плътност и отличен вкус.

Можете да ги изпържите с лук и картофи, да се изсипете с месо, да хвърлите тенджера с супа и дори в първите руски готварски книги, които са дошли при нас, имаше рецепти за кисели солени. Те могат да се изсипят със слънчогледово олио и да се приготвят като лека закуска, да се прибавят към салата и отново - да се супа или да се приготвят с тях гореща чиния, пълна с пай.

Солите гъби студени и горещи, те могат да се излязат с марината с или без оцет, вкусът на гъби се обогатява с подправки, копър чадъри, листа от касис и други добавки.

Трябва да се отбележи, че осолени (кисели, кисели) гъби, запазват полезните вещества по-добре от сушени плодове. И те са различни от пресните гъби.

Факт е, че в резултат на естествените процеси (например ферментация), придружаващи тези методи на приготвяне, гъбите се превръщат в ценен източник на храносмилателни ензими, които допринасят за лечението на стомашно-чревния тракт.

Да, и различни пикантни добавки в кисели краставички възбуждат апетита, а в комбинация с марината, могат да облекчат симптомите на гастрит с намалена киселинност на стомашния сок.

И отново, по време на подготовката на тези заготовки, ползите от осолени гъби се допълват от противовъзпалителни и антислеротични свойства.

За да се гарантира, че ползите от осолени гъби са забележими, се препоръчва малко по малко, 150-200 грама, да ядат 2-3 пъти седмично.

Солените гъби са тежки за храносмилането, затова не се препоръчва да ги ядат за закуска, но за вечеря те са подходящи. И за вечеря, особено, тъй като те съдържат вещество, наречено триптофан, действащо като меки хапчета за сън.

Гроздето е добър източник на протеин, съдържа около 32%, което е дори повече, отколкото при говеждото. Но учените и специалистите по хранене се съмняват, че гъбите могат да бъдат пълноценна заместител на месото, но те са напълно различни продукти.

Гъбичният протеин по принцип не е много добре асимилиран от организма и въвеждането в диетата на гъби определено не си струва да се разчита на факта, че те ще спомогнат за изграждането на мускулна маса.

Гъбичните фибри са полезни за метаболизма и отстраняването на токсините и токсините от тялото.

Всички видове гъби са богати на витамини, а гъбите не са изключение. Те са пълни с витамини А, Б, Е и С, но D е особено висок.

Основните източници на последния витамин са продукти от животински произход, а ако се случи в нещо, това е малко. Така че гъбите в този план са уникални и полезни за:

- здраве и красота (без акне, пигментни петна и сухота) на кожата;

- обмен на фосфор-калций;

- нормална кръвосъсирване на кръвта;

- Превенция на заболяванията на щитовидната жлеза

Пилотите съдържат основен набор от макро и микроелементи, които са важни за функционирането на целия организъм, включително желязо, магнезий, молибден, цинк, кобалт, фосфор и натрий.

При какви заболявания можете да се възползвате от солени гъби

Тъй като гликемичният индекс (GI) на свежи гъби е минимален - около 10 единици, солените салати могат да присъстват в менюто при захарен диабет, особено, тъй като те допринасят за нормализирането на нивото на глюкозата в кръвта.

Свойствата на антибиотика позволяват използването на солени гъби за следните цели:

- предотвратяване на туберкулозата;

- лечение на катарални и вирусни заболявания, като грип и бронхит (дори и пъпки да помогнат с емфизем);

- лечение на инфекциозни заболявания на пикочно-половата система.

Също така честото присъствие в диетата на осолени гъби допринася за:

- намалява риска от развитие на коронарна болест на сърцето и аритмия;

- предпазване от разширени вени;

- пълното функциониране на черния дроб;

- облекчаване на симптомите на уролитиаза (включително подобряване на изтеглянето на течности и предотвратяване образуването на пясък).

В какви други случаи ще ползата от осолени гъби на масата

Придържайки се към строго меню за отслабване, не можете да откажете солени гъби - съдържа само 16 ккал на 100 грама (както при пресните гъби).

Полезно е да се отстрани солената храна от тялото на радиоактивните вещества, включително стронций-90, причинявайки костни заболявания, увреждане на ДНК, забавяйки образуването на нови клетки.

Но е важно да се отбележи, че когато се отглеждат в неблагоприятна среда, гъбите (особено черните) могат да натрупват радионуклиди, насищани с толкова много вреди.

Може ли да има вреда от солени гъби?

Използването на туршия за гъби е изпълнено с прекомерен прием на сол в организма и нарушение на водния метаболизъм, включително задържане на течности в тялото, което натоварва урината и проявява не само забележимо подуване, но и разрушаване на някои органи.

Също така, не можете да ядете осолени гъби без вреда и затова си заслужава да ги изоставите напълно с:

- язва на стомаха или дуоденална язва;

— панкреатите;

- хипертония;

- храносмилателни нарушения, придружени от висока киселинност на стомашния сок;

- заболявания на ставите.

Отивайки в "спокойния лов" е важно да запомните, че гъби като гъби абсорбират вещества, които замърсяват въздуха, почвата и водата. Следователно, те могат да бъдат наети само на екологично чисти места, отдалечени от пътеки и промишлени съоръжения.

Недостатъчно внимателно преработване на суровините, смущения в производствените техники и условия на съхранение, всичко това може да доведе до увреждане на солените гъби, проявено под формата на едно от най-опасните болести - ботулизъм.

И дори да не мислите за това, кутиите за гъби може да не са напълно неизядими, но ако тяхното идеално качество може да се каже само с префикса на думата "почти", вероятността, че един възрастен ще ги изяде, и впечатленията за отличния вкус на овесена каша, е нищо ще се развали, но за дете под 8-годишна възраст, бременни или кърмещи жени, възрастен човек - освежаване ще доведе до сериозна вреда.

Share:
Comments