Какво е известно за ползите от млечната гъбичка за общо

Млечно мляко - не най-известната съставка за ферментиралите млечни продукти на вътрешния пазар, но една от най-полезните в историята на човечеството. Добрият вкус и лекотата на приготвяне на напитка, базирана на него, ви позволяват лесно да го въведете в ежедневната си диета.

Какво обяснява ползите от млечната гъбичка и каква е тя?

Sourdough за домашно готвене кисело мляко продукти днес стават все по-популярни по няколко причини:

• гарантирана свежест, качество и естественост на съставките;

• удовлетворяване на личните вкусове и свободата на експериментиране с рецепти;

• възможността да създадете продукт, който най-добре отговаря на нуждите на медицинска или просто здравословна диета.

Млековите (тибетски, кефир) гъби са намерили популярност в домашни кухни, всичко с нея на промишлено производство в магазините е почти невъзможно да се намери.

Това външно напомнящо се парче извара е еластично вещество от бял цвят и млечен цвят е симбиотична група от микроорганизми от род Zoogleia.

В сърцето на симбиозата са оцетната и лактобацили, млечната мая.

Историците казват, че първото около него, още през IV век. д. научили тибетски монаси, които открили "зърната" на гъбичките по стените на глинена кана със заквасено мляко.

Но така или иначе, разпространението на този уникален продукт на Запад започва едва през XIX век и един от първите популяризатори на лечението с помощта на различни заболявания бе Нобеловият лауреат Иля Мечников.

Напитката, приготвена върху тибетската гъба с вкус и консистенция, прилича на кефир, но я превъзхожда в хранителни и полезни свойства.

Факт е, че в този симбиотичен продукт качествата на редица други кисело млечни ферменти се комбинират, взаимодействат помежду си, създавайки наистина уникални качества.

Млечната гъба съдържа (и съответно предава напитката):

• каротеноиди - превърнати в тялото във витамин А, известен антиоксидант, ефективен за превенция на рака;

• желязо - за предотвратяване на анемия и увеличаване на производството на червени кръвни клетки;

• Витамини от група В - положително въздействие върху нервната система, което води до спокоен сън, рецесия на депресия, по-добра памет и по-добро представяне;

• Калций - за формиране и укрепване на костната система;

• витамин D - необходим за асимилацията на калций;

• йод - за здравето на щитовидната жлеза;

• цинк - за репродуктивни функции и регенерация на увредени тъкани.

Дори и в такъв необичаен кефир съдържа лесно смилаеми протеини, доставящи жизнено важни енергийни въглехидрати, фолиева киселина и малко количество въглероден диоксид, което му придава приятна ефервесценция.

В какви случаи ще ползите от мляко гъби

Ефектът на тибетската гъбичка върху човешкото тяло може да бъде описан като по принцип възстановителен, имуностимулиращ, противовъзпалителен, подмладяващ и може би няма такава здравословна област, която да се дължи на него, да не е претърпяла положителни промени.

Но по-специално ползата от напитката от млечната гъба се изразява в следното:

• намаляване на главоболието;

• предпазване от сърдечни заболявания;

• понижаване на кръвната захар;

• подобряване на зрението;

• разтваряне и улесняване на процеса на отстраняване на камъни и пясък от бъбреците;

• добро функциониране на черния дроб;

• Намаляване на възпалението и болката в ставите и връщането на мобилността;

• изглаждане на неблагоприятните странични ефекти от лекарства (напр. Възстановяване на чревната микрофлора след курс на антибиотици);

• отстраняване на алергичните реакции и намаляване на нивото на възприемане от организма на факторите, които ги предизвикват.

Полезно е да добавите необичаен кефир в менюто за отслабване, защото в него се съдържат няколко бактерии, които активират процеса на разделяне на мазнините в тялото.

Дори придобиването на най-добрите форми е повлияно положително от изтеглянето на излишните течности, шлаки и токсични вещества, получени от замърсената околна среда (само в пречистения организъм може да има здрав и бърз метаболизъм).

Напитката с тибетската гъба най-сетне пречи на усещането за глад, възникващо на фона на стрес и рязка промяна в диетата.

По отношение на ефектите върху стомашно-чревния тракт млечната гъбичка е ефективна за:

• предотвратяване на храносмилателни нарушения;

• предотвратяване на развитието на язви на стомаха и дванадесетопръстника;

• лечение (спиране) на диария.

По отношение на кръвоносната система млечната гъбичка предотвратява натрупването на натиск и калцирането на кръвоносните съдове.

Поради наличието на антибиотици, напитка с тибетска гъбичка съживява устната кухина, започвайки с премахването на гингивита и продължавайки с унищожаването на бактериите, които причиняват кариес. Ако след кефира не бързайте да изплакнете устата си, можете дори да избелите малко зъбна емайл.

Може ли да има вреда от млякото?

Подобно на повечето млечни продукти, напитката от тибетската гъбичка не е само по себе си вредна, но при определени условия не може да се подобри, а да влоши здравословното състояние.

Например, не го пийте повече от 1 литър на ден, така че няма нарушения в работата на стомашно-чревния тракт.

Също така не е полезно редовно да се въвежда в диетата, но тибетската гъбичка - специфичен продукт и изобилие от елементи от неговия състав, може просто да предизвика сериозно метаболитно разстройство.

Накратко, той е добър в умереност. И просто кисело мляко, ryazhenka, извара и други кисели млечни продукти, в отсъствието на тибетски гъби в менюто може да донесе много ползи.

При диабет няма да има вреда от млечната гъбичка, но също няма да има полза, тъй като инсулиновата терапия неутрализира положителния ефект.

Има млечни гъби и редица строги противопоказания:

• астма;

• Остри чревни нарушения;

• повишена киселинност на стомашния сок;

• непоносимост към растителен протеин (лактоза).

Във връзка с недостатъчно проученото взаимодействие на тибетската гъбичка и лекарствата приемът на последната в комбинация с нея не е забранен, а за да се избегне дори рискът от увреждане на млечната гъбичка, се препоръчва да се разделят с почивка поне 3 часа.

Как да използвате гъби мляко с предимство, да засадят и да се подготвят от него кефир

Само наскоро можете да получите тибетска гъба, като вземете частта си за развод от познати, но днес можете да закупите този уникален продукт в някои аптеки и онлайн магазини и преди да направите покупка в един от последните, е важно да проучите отзивите, за да сте сигурни в добросъвестността на продавача и качеството на неговите стоки.

Много е лесно да се грижиш за тибетска гъба:

• за съхранение и приготвяне на напитки е подходящо само стъкло (например саксия) или керамични съдове;

• контейнерът не може да бъде затворен с капак - гъбата трябва да "диша", така че да я покриете с марля или памучна тъкан;

• всеки ден гъбата трябва да се измие със студена преварена вода и след като се върне в измит контейнер, изсипе нова част от млякото;

• температурата на въздуха по време на съхранение на гъбичките не трябва да пада под 17 градуса, също така не може да се поддържа под ярка дневна светлина;

• Ако се нуждаете от почивка с употребата на кефир, за безопасност в продължение на 3-5 дни, тибетската гъба трябва да се напълни с мляко и вода в съотношение 1: 1. Не можете да пиете толкова дълго настоява течност, но можете да го използвате за домашна грижа за косата, лицето или тялото си (има теория, че Клеопатра е взела вани не само от млечни продукти, а от питие в тибетската гъба). И гъбата след съхранение трябва да се измие с вода и може да се използва допълнително.

От първоначалното състояние в малка бучка до пълния размер (до 6-8 см в диаметър), когато може да бъде разделена на две части (а втората, например, да се даде на приятели), тибетската гъба нараства в рамките на 2-3 седмици. Продайте гъби като много млад и приличен размер, тежащ няколко супени лъжици (зрял).

За да приготвите напитката, трябва само да запълните гъбичката с леко затоплено мляко (естествено и без мазнини), в количество от 200-250 ml на 0,5-1 чаена лъжичка гъби и поставете буркана на топло място.

След 20-24 часа на повърхността на напитката се образува дебел слой, а кефирът може да се филтрира през сито в отделна чиния, като се отделя гъбата за по-нататъшна употреба.

Важно е филтърът да е пластмасов - гъбата не трябва да докосва нищо метално.

Питието трябва да се консумира в рамките на 6-8 часа след готовността, в бъдеще става все по-заквасено и кисело пикантно, губи полезни свойства и я пие, така че да няма вреда от млечната гъбичка, изобщо невъзможно.

Курсът за подобряване на здравето на тибетската гъбичка обикновено трае 2-4 месеца, със задължителни прекъсвания от 7-10 дни на всеки 3 седмици (така че поради навика на тялото ефективността на лечението не намалява).

Препоръчва се дневната норма от 300-600 ml от напитката да бъде разделена на 2-3 дози.

Препоръчва се да се пие кефир сутрин на празен стомах, 30 минути преди хранене или след същия интервал след това, 1 час преди лягане.

Но освен че пие в чиста форма, този кефир може да се използва, за да се направят гладки плодове, салатен дресинг и сос за второто ястие, студени супи (okroshka), десерти, печене и мариниране на месо.

Share:
Comments