Хипоксично увреждане на цнс при новородено: причини,

Всяка бъдеща майка се страхува от патологии на бременност и раждане и иска да ги предотврати.

Една от тези патологии е феталната хипоксия и хипоксия при раждане, което може да доведе до нарушения в работата на много органи и тъкани, включително мозъка.

Последствията от такива щети могат да се отразят дълго време, понякога през целия ми живот.

Причини за хипоксична увреда на ЦНС при новородено

Централната нервна система е първата, която страда от липса на кислород, което може да доведе до различни фактори по време на бременност и раждане. Тя може да бъде:

• По време на бременност:

-Гестези в късни срокове;

- Преждевременно прекъсване на плацентата, заплаха от прекъсване на бременността;

- Сърдечни дефекти в майката и плода;

-Анемия у матери;

- Вдишване или излишък на амниотична течност;

-поносимост към мента (медицинска, професионална, тютюнопушене);

-Резултат-конфликт между майката и плода;

- инфекциозни заболявания на майката;

• По време на раждане:

-Обвитие пуповиной шеи плода;

- слабост на труда;

-Разни раждане;

Кървене при майката;

- Увреждане на врата.

Както можете да видите, повечето от опасните фактори влияят върху здравето на бебето още преди раждането и само няколко - по време на раждане.

За да се влоши хода на патологиите на бременността, водещи до хипоксично увреждане на ЦНС при новородени, наднормено тегло, хронични заболявания на майката или нейната прекалено млада или прекалено зряла възраст (под 18-годишна възраст или над 35 години). И при някои от видовете хипоксия, мозъкът е засегнат на първо място.

Симптоми на увреждане на мозъка

През първите часове и дни след раждането Отбелязват се признаци на нарушения от сърдечно-съдовата система и симптомите на хипоксично засягане на централната нервна система започват да се проявяват по-късно.

Ако мозъчното увреждане е причинено от патология на бременността, детето може да е безболезнено, да има слаби или напълно отсъстващи рефлекси, които трябва да бъдат при здрави новородени. С патологията, която настъпи по време на раждане, детето не започва веднага да диша след раждането, кожата има синкав оттенък, честотата на дихателните движения е по-ниска от нормалната. И физиологичните рефлекси също ще бъдат намалени по абсолютно същия начин - е възможно да се подозира, че тези признаци се дължат на кислородно гладуване.

В по-напреднала възраст хипоксията на мозъка, ако не е излекувана във времето, се проявява чрез забавяне на психоемоционалното развитие до тежки форми на деменция, двигателни нарушения. В този случай наличието на органична патология - кисти на мозъка, хидроцефалия (особено често се случва при интраутеринни инфекции). Тежката хипоксия на мозъка може да доведе до смърт.

Диагностика на хипоксична увреда на ЦНС при новородено

Първата диагностична процедура, която се извършва за всички новородени непосредствено след раждането, е оценка на състоянието им по скалата Apgar, която взема под внимание жизнените показатели като сърцебиене, кожни състояния, мускулен тонус и рефлекси. Здраво дете достига 9-10 точки по скалата на Apgar, признаци на хипоксично увреждане на централната нервна система могат значително да намалят тази цифра, което трябва да бъде причина за по-точни прегледи.

Ултразвукова доплерография ви позволява да оценявате състоянието на мозъчните кръвоносни съдове и да идентифицирате техните вродени аномалии, които могат да станат една от причините за феталната и новородената хипоксия.

Ултразвукът, CT и ЯМР на мозъка могат да разкрият различни органични патологии на нервната система - кисти, хидроцефалия, исхемия, изоставане в някои отделения, тумори. Разликата в принципите на действие на тези методи ни позволява да видим най-пълната картина на мозъчното увреждане.

За да се оцени увреждането на функциите на нервната система, се използват неврография и миография - това са методи, базирани на ефекта на електрическия ток върху мускулната и нервната тъкан и позволяват да се види колко различни части от нервите и мускулите реагират на него. В случай на вродено хипоксично увреждане на централната нервна система при новородено, този метод дава възможност да се разбере колко периферна нервна система е претърпяла и доколкото шансовете на детето да има пълно физическо развитие са големи.

Освен това се предписват биохимични кръвни анализи, анализ на урината, които позволяват да се открият биохимични нарушения, свързани с мозъчна хипоксия.

Лечение на хипоксия при новородени

Лечението на хипоксичното увреждане на мозъка зависи от неговите причини и сериозност. Ако хипоксията се появява при раждане и не е придружена от органична патология на мозъка, кръвоносните съдове, сърцето, белите дробове или гръбначния стълб, в зависимост от степента, тя може да продължи независимо няколко часа (лека форма, 7-8 Apgar) в кислородна камера с нормално или повишено налягане (хипербарна оксигенация).

Органичната патология, която е причина за трайната хипоксия на мозъка (сърдечни дефекти, дихателна система, травма на шията) се лекува, по правило, хирургически. Въпросът за възможността за операцията и нейното синхронизиране зависи от състоянието на детето. Същото важи и за органичната патология на мозъка (кисти, хидроцефалия), която възниква в резултат на вътрематочната фетална хипоксия. В повечето случаи, колкото по-рано се извършва операцията, толкова по-големи са шансовете детето да се развие напълно.

Предотвратяване на хипоксично увреждане на мозъка

Тъй като ефектите от вътрематочната фетална хипоксия са изключително разрушителни за мозъка на детето в бъдеще, бременната жена трябва да бъде много внимателна за здравето й. Необходимо е да се сведе до минимум въздействието на факторите, които могат да нарушат нормалния ход на бременността - да се избягва стреса, да се яде напълно, да се направи спорт, да се откаже алкохол и да се пуши, да се посещават консултации за жени навреме.

В тежка прееклампсия, както и признаци на преждевременно отлепване на плацентата и заплахата от спонтанен аборт - болки в корема, кървене от гениталния тракт, рязък спад на кръвното налягане, внезапно гадене и повръщане без причина - трябва да се потърси незабавно медицинска помощ. Тя може да се препоръча да отида да се запази - препоръката не бива да бъдат пренебрегвани. Комплекс терапевтични мерки, извършвани в болницата, за да се избегне тежка фетална хипоксия и неговите последици под формата на вродени аномалии на мозъка.

Ултразвукът, който се извършва през последните седмици от бременността, ни позволява да идентифицираме такива потенциално опасни състояния като нараняване на кокал от пъпна връв, което по време на раждането може да попречи на бебето да вземе първото дъхче, таза или странично представяне, което също е опасно, защото раждането ще развие хипоксия на новороденото. За да коригирате опасна презентация, има комплекси от упражнения, а ако те са неефективни, се препоръчва цезарово сечение. Препоръчва се също и за заплитане на пъпната връв.

Измерването на размера на плода и таза на жената дава възможност за определяне на анатомично и клинично тесен таз - несъответствие между тазовите размери и размера на главата на детето. В този случай раждането по естествен начин ще доведе до травма както в майката, така и в детето, или може да бъде напълно невъзможно. Най-безопасният начин на доставка в този случай е цезарово сечение.

По време на раждането е необходимо да се проследява интензивността на контракциите - ако се окаже недостатъчна за бързото им приемане, се стимулира стимулирането на труда. Дългият престой на плода в раждането може да доведе до развитие на хипоксия на мозъка, тъй като плацентата вече не доставя тялото си с кислород и първият дъх е възможен само след раждането. Избягвайте това състояние на физически упражнения позволяват да се подготвят за раждане.

Share:
Comments