Каква е ползата и вредата от лактозата? модерни изследвания

Въглехидратите - източник на човешка енергия и мляко - отдавна се считат за полезен продукт. Тези твърдения с течение на времето губят своята релевантност, тъй като млякото съдържа лактоза, а ползите и уврежданията са основната тема за спора между лекарите от различни профили. И така, какъв е ефектът на лактозата върху човешкото тяло?

Какво представлява лактозата?

Лактозата е важен въглехидрат, който консумира човек, който се съхранява с енергия. В храната лактозата се намира в млечните продукти и е захар.

През 1780 г. това химическо съединение е открито от Карл Вилхелм Шеле. Той отбеляза, че всеки млечен продукт съдържа около 6% лактоза, а в човешкото тяло това вещество се поддава на ензими и влиза в кръвта.

Каква е ролята на лактозата в човешкото тяло?

Въпреки факта, че употребата на лактоза е противоречива, тя все още не престава да играе важна роля в организма и да изпълнява функции, поддържащи живота.

Познатият ефект на лактозата в тялото е вискозна слюнка. Трудно е да си представим как животът на даден човек би станал по-сложен, ако в организма му нямаше никаква субстанция за това важно освобождаване на слюнката.

Освен това благодарение на лактозата се активира абсорбцията на витамини от група В, калций и аскорбинова киселина.

Трябва да се отбележи, че това вещество влияе върху активното възпроизводство на бифидобактерии и лактобацили, което води до чревна микрофлора.

Свойства на лактозата: каква полза има?

Много хора, особено опитвайки се да се съобразят с модните тенденции, гарантират, че няма полза от лактозата и лесно могат да бъдат заменени с растителни аналози. Всъщност това не е съвсем вярно. Лактозата все още има редица полезни свойства и трябва да се разгледа по-подробно:

- Положителен ефект върху червата

Лактозата има положителен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт. Захарното мляко стимулира активното възпроизводство на важни бактерии и предотвратява гниенето и възпалителните процеси;

- Стабилизиране на нервната система

Колко странно, но лактозата има положителен ефект дори върху нервната система, поради свойството си на стимулиране на нервните клетки;

- Нормализиране на калциевия метаболизъм

Използвайки млечна захар, можете да сте сигурни, че абсорбцията на калций е отлична;

- Мощен заряд на въглехидрати

Лактозата е един от основните въглехидрати, т.е. вещества, които са в основата на човешката енергия. Консумирайки млечни продукти със съдържанието на това вещество, можете да забравите за умората и да останете в весело настроение за дълго време;

- Подобрена абсорбция и абсорбция на витамини

Лактозата е идеален диригент за витамин В и витамин Е. Използването на посочените витамини в достатъчни количества не гарантира тяхната асимилация, но млечната захар решава този проблем;

- Предотвратяване на сърдечни и съдови заболявания

Редовното използване на лактозата предотвратява заболявания от сърдечно-съдовата система;

- Повишен имунитет

Млечните продукти, които съдържат лактоза, повишават и поддържат нивото на имунитета, като по този начин предотвратяват сезонните заболявания и намаляват тонуса на тялото.

Лошо влияние на лактозата върху тялото

Разбира се, лактозата има редица полезни свойства, без които, изглежда, би било трудно човек да живее. Но наскоро противоречивото отношение към млечната захар генерира все повече и повече нови изследвания, които разкриват следните вредни качества на това вещество:

1. Натрупване на лактоза в червата

В случай на натрупване на лактоза тялото може да задържи течност. Последиците от това явление са разочароващи: метеоризъм, диария, подуване на корема.

2. Бързо асимилиране на лактозата от тънките черва

Ако лигавицата на тънките черва абсорбира лактозата прекалено бързо, тогава тя е изпълнена с освобождаването на токсини, тоест продуктите на разпадането, които по своето естество могат да причинят интоксикация на тялото.

3. Околната среда за развитието на бактерии

Лактозата, в случай, че не е обработена от червата, се превръща в благоприятна среда за размножаване на различни бактерии, което не влияе положително върху човешкото здраве.

Трябва да се отбележи, че всички тези проблеми се срещат при хора с ниско съдържание на ензим лактаза в организма. Липсата на това вещество може да предизвика много проблеми с лактозата и дори нейната непоносимост.

Какви храни съдържат лактоза?

Лактозата се среща в огромен списък от храни. Най-очевидните продукти със съдържанието на това вещество са, разбира се, млечни продукти. Съдържанието на млечна захар в различни продукти може да бъде открито и скрито. Първата категория включва продукти, в които лактозата присъства като факт. Втората категория включва различни лекарства и продукти, при които не е известно наличието на млечна захар, което може да увреди лице с непоносимост към лактоза.

Най-често използваните продукти с очевидно съдържание на лактоза са:

- Мляко

— Йогурт

- Сирене

- Сладолед

- Крем

- Кефир

— Сметана

- извара

- Масло

— Маргарин

- Овесена каша (грис, ориз)

И какво да кажем за скритото съдържание на млечна захар в храните? Тези носители на лактоза са:

- Лекарства

В много лекарствени препарати лактозата се използва като подобрение в усещането за вкус и също така увеличава бионаличността. Най-често използваните лекарства с лактоза: перорални контрацептиви и витамин D. Въпреки това, съдържанието на млечна захар в лекарствата достига до минимум, така че хората с лактозна непоносимост не трябва да се тревожат за здравето си.

- Печене

Другите носители на лактоза са: крекери, бисквити, хляб, чипс (картоф), мюсли и различни зърнени храни;

- Месо

Месото, особено под формата на колбаси, колбаси и други продукти, също е богато на млечна захар;

- Незабавно кафе, какао, бързо хранене

В мигновени храни лактозата е компонент, който придава текстура на подготвена чиния, а също така я насища с вкус и предотвратява появата на бучки;

- Алкохол

Алкохолът, тъй като не е странно, е включен в списъка на продуктите, съдържащи лактоза. Особено се отнася до ликьорни продукти на базата на мляко.

Как да използваме лактозата със здравни ползи?

За да се предотврати появата на проблеми с лактозата, е необходимо да се контролира нейното потребление. Според научните изследвания учениците имат достатъчно 500 ml / g на ден, възрастни, 2 пъти повече. Такава рамка се отнася само до млякото. Използвайки млечни продукти с лактоза, можете безопасно да намалите дневния курс. Лактозата в чиста форма трябва да се използва внимателно. Нормата за възрастен е около 60 грама на ден.

Пренебрегването на препоръките за консумацията на лактоза е изпълнено с излишък или липса на млечна захар в организма. За децата липсата на лактоза заплашва летаргия, умора, сънливост и апатия.

Що се отнася до лактазната непоносимост, както е описано по-горе, недостатъкът е недостатъчното количество лактазен ензим в организма. Такова състояние ще доведе до разочароващи последици от употребата на млечни продукти: метеоризъм, диария, храносмилателни нарушения, гадене и болки в стомаха. Често лактозна непоносимост е наследствено или вродено състояние.

В заключение, може да се отбележи само, че всеки продукт, включително лактозата, може да донесе както полза, така и вреда. Важно е да обърнете внимание на препоръките за неговото използване, както и да наблюдавате внимателно здравето си.

Share:
Comments