Какъв вид брашно е най-полезно: по-високо, първо,

Брашното се получава от зърна, плодове и кори от различни растения. Ние, разбира се, ще разгледаме традиционните зърнени култури, характерни за нашите региони. Съставът на зърненото брашно съдържа въглехидрати (нишесте) - до 75%, вода, фибри, растителни протеини, мазнини и наситени мастни киселини, витамини, минерали.

Разновидности на полезно брашно

Различните степени на полезно брашно зависят не само от различните видове зърна, но и от начина, по който се обработват, и от характеристиките на смилането. Това отчита:

- продукция, т.е. количеството брашно, получено от 100 кг зърно;

- съдържанието на частиците от трици (пресяване на трици, частици от люспи);

- количеството глутен (глутен) - сложно протеиново вещество в зърнени култури, което може да превърне брашното в тесто;

- Съдържание на пепел в брашното (количество минерални вещества);

- степента на смилане (смилане на зърната).

Наличието на глутен дава крайните тестови качества, като мекота, еластичност, разширение, способността да задържа въглероден диоксид, което увеличава тестото в обема. Има отделни GOST за брашно за печене и тестени изделия.

Пшенично брашно

Най-често срещаното брашно - от пшеница, се предлага в такива възможности за смилане:

- Krupchataya брашно (само 10% от общото зърно се произвежда) - най-висок и първи клас, се произвежда от някои сортове пшеница и се отличава с факта, че отделните частици с по-голям размер. Използва се най-често за продукти с високо съдържание на мазнини и захар.

- Екстрастратното брашно (25-30%) се прави от централната част на ендосперма, т.е. от зърното, което се почиства от обвивката на зърната, поради което няма глутен и много минерали. Използва се за хлебни изделия, за обществено хранене, за производство на полуготови продукти. От него се получават най-вкусните продукти, но не отговарят напълно на хранителните изисквания.

- Брашно от първи клас (до 70%) - по-тъмен цвят, с натрошени черупкови частици, запазва високо съдържание на глутен и минерали. Печенето на продукти от това брашно бавно се задържа.

- Брашното от втора степен (до 85%) е по-полезно от брашното, което се смила заедно с обвивката на зърна и съдържа до 8% трици и повишено количество витамини и минерали. Това по-евтино брашно не е подходящо за торти, сладкиши и сладкиши, но от него получавате прекрасни палачинки и най-полезния хляб.

- Голямо брашно (около 93-96%) - съдържа много трици (два пъти повече от второ брашно). Не притежава достатъчно високи свойства за печене, но се счита за полезно при храненето с храната. Това брашно често се смесва с по-фини смилания, така че хлябът да не се разпада и да не се развързва много.

Ръжено брашно

За печене на хляб често се използва ръжено брашно, от което се получават вкусни, ароматни сортове "черен" хляб. Често се смесва с пълнозърнесто брашно, при производството на което зърната не се почистват от ембриони и черупки. Това брашно съдържа диетични фибри, растителни протеини, мастни ненаситени киселини, аминокиселини, витамини В1, В2, Е, РР, калий, калций, магнезий, селен, мед, флуор, хром, цинк.

- Peklevannaya - много фино брашно, с добив от 60%, се използва за печене на сладкиши и сладкарски изделия.

- Семеното брашно е фино смилане, чието производство отстранява черупката от зърната, така че количеството полезни вещества също е малко.

- Груб (пълнозърнест) - най-добрият клас ръжено брашно с високо съдържание на трици и полезни съставки. Произвежда се от пълнозърнести храни и добивът на продукти е 95-96%.

- Отстраняване на брашното - брашното със свойствата на засети и тапети, има хетерогенна маса с високо съдържание на житни черупки.

Ечемично брашно

Изработено е хляб и ечемично брашно. Той съдържа бета-глюкан, който понижава холестерола, укрепва стените на кръвоносните съдове. Смесва се с пшенично или ръжено брашно за печене на хлебни изделия, добавя се в процеса на готвене на първата и втората ястия.

Изпечено с брашно от варено ечемично брашно (2 супени лъжици за 1 чаша вода) е полезно вместо здравословна здравословна закуска, има благотворен ефект върху стомаха и подобрява състоянието на червата. Това ечемично желе може да се смеси с кисело мляко или ферментирало печено мляко, използвано като сгъстител за сосове и сос.

Овесено брашно

Овесено брашно делает выпечку более воздушной и рассыпчатой, добавляется в запеканки, рулеты. При смешивании с другой мукой для выпечки овсяной муки должно быть не больше одной трети от общего количества из-за низкого содержания клейковины. В овсяной муке содержатся слизистые вещества, которые обладают обволакивающими свойствами и очень полезны для желудочно-кишечного тракта. Эта мука улучшает пищеварение и помогают очистить организм, выводит лишнюю воду и уменьшает отёчность. Укрепляет иммунитет и стимулирует умственную активность.

Ориз от брашно

В нея много биотин (В7) е водоразтворим витамин, който участва в метаболитните процеси, подобрява паметта и мозъчната активност. Амилопектин - един от полизахаридите, съставляващи нишесте, се използва за хранене с повишено физическо усилие.

Тя се отличава с това, че му липсва глутен и съдържа много витамини и минерали. С ориз брашно се пече, бисквити, използвани като сгъстител за супи и сосове. Когато се добави към друго брашно, вземете 1/4 от оризовото брашно.

Елда брашно

В брашното от елда, много лизин е незаменима аминокиселина, която участва в изграждането на клетки, укрепва кръвоносната система. Левцинът е алифатна аминокиселина, която подпомага разграждането на мазнините и отстраняването на токсините от тялото.

Признат диетичен продукт, който се използва за производство на полезни печени стоки с нискокалорични свойства. Използва се при приготвяне на пълнеж и други пълнежи. Помага за повишаване нивата на хемоглобина в кръвта, повишава издръжливостта. Препоръчва се за диетично хранене при атеросклероза, хипертония, чернодробни заболявания и жлъчни пътища.

глава за покритие

Съдържа много аминокиселини, растителни протеини, витамини и минерали. Бюджет, но много полезен клас брашно без глутен, печене с него не е особено буйна, но е много вкусно, дълго не стана застояла и подходяща за диетично хранене. От дълго време оставя усещане за насищане, подобрява чревната перисталтика, има благоприятен ефект върху отделителната система. Подобрява тъканите на костите и хрущялите, освежава кожата.

Грах брашно

Той се счита за много хранителен продукт, в който има много фибри, витамини и минерали. Съдържа необходимите аминокиселини: лизин, аргинин, триптофан, цистин, които участват в обновяването на клетките и ускоряват метаболитните процеси.

Грахът брашно се сравнява с някои видове месо за качество и количество протеини. Той насища дълго време, подобрява храносмилателния процес. Препоръчва се за остеопороза и заболявания на опорно-двигателния апарат.

Лен брашно

От смляното ленено семе се получава прах с висока концентрация на ленено масло, така че прясно смляното домашно брашно бързо се влошава. В търговските мрежи се реализира брашно от лен, в което няма масло, така че се съхранява дълго време.

Той има ценни хранителни свойства, той се използва за хранене на пациенти с гастрит и други стомашно-чревни заболявания. Известен със своите обвиващи свойства, той нормализира нивото на киселинност в стомаха. Можете да добавите във всяко брашно и във всички продукти до 10% брашно от лен. За да почистите червата и да отслабнете, препоръчваме да се смесвате с кефир и да ядете сутрин на празен стомах или през деня, когато е възможно.

Начини за консумиране на полезно брашно

В чиста форма се използва предимно пшенично или ръжено брашно, други видове се добавят в различни пропорции. Почти всички сортове брашно могат да се използват за печене на хлебни и сладкарски изделия, приготвяне на основни ястия, превръзки и сосове. С диетично хранене можете да приготвите глазури с мляко и млечни продукти, в които се добавят елда (линейно, овесено брашно), мюсли, плодове, плодове или сушени плодове.

Share:
Comments