Броят на хората, страдащи от номнофобия, бързо се разраства

Номофобията е термин, въведен от британски изследователи през 2008 г. и се отнася до хора, които се притесняват от липсата на достъп до мобилен телефон.

Неотдавнашно проучване, обхващащо 1000 души, показа, че броят на хората, които се страхуват да останат без телефон, наскоро се е увеличил от 53% на 66%.

Най-зависими от мобилните технологии бяха младите хора на възраст между 18 и 24 години. Останали без мобилен телефон, 77% са имали неудобство след няколко минути. Възрастните хора на възраст 25-34 години са малко зад тях - 68% изпитват подобни чувства.

Страхът да остане без телефон се проявява по различен начин. Хората, които страдат от номофобия, никога не изключват телефона си. Те са притеснени, но батерията е приключила. Те постоянно проверяват за нови имейл съобщения, текстови съобщения и обаждания. И дори отидете на тоалетната с телефона.

Някой може да мисли, че учените правят "много шум от нищо", но не е така. Когато човек се чувства на загуба без мобилен телефон, той ограничава междуличностните контакти, които му пречат да има достъп до тази технология. Това може да означава по-малко активност на открито, по-малко комуникация, по-малко интимни взаимоотношения и по-малко доверие в вашите знания и способности. Ако имаме нужда от нещо за нашето здраве, било то телефон или три чаши вино, това вече е болест.

Разбира се, номофобията не е вредна за белите дробове или черния дроб, като наркотици или алкохол, но може да бъде много токсична за самоопределението и междуличностните взаимоотношения и може би прави хората по-уязвими към други зависимости.

Share:
Comments