Заместител на захарта: добре ли е за тялото? лекарственото

Към днешна дата подсладителите са широко известни, което се увеличава всяка година.

Някои хора ги използват по медицински причини (със захарен диабет), докато други използват тези добавки, за да намалят теглото си.

Освен това понякога подсладителите добавят към диетата си и просто защото човек отказва да използва традиционната захар, защото знае за негативните си здравни ефекти. От ползите и вредите от подсладителите - по-късно в статията.

Заместители на захарта: предимства, история и видове

За първи път подсладителите са открити случайно. Дали този химик, който вкуси сулфамабензоената киселина и откри, че има много приятен, сладък вкус. След това първият захарин беше изтеглен. То стана особено популярно през Първата световна война, когато дефицитът на обикновената захар беше повече от осезаем.

Към днешна дата има много видове подсладители за продажба.

Всички те са разделени на две големи групи:

1. • Сладки заместители, произведени изключително от естествени вещества.

2. • Сладки заместители, произведени от изкуствени суровини.

Естествените подсладители (фруктоза, ксилитол, сорбитол и др.) Се произвеждат от естествени съставки. Основният им недостатък е, че те са много висококалорични, така че при твърде висока доза от използването на такива добавки човек рискува да получи допълнителни килограми.

В допълнение, естествените подсладители често причиняват нежелани странични ефекти и наистина могат да задействат развитието на редица заболявания.

Заслужава да се отбележи и това има само един естествен подсладител, който е абсолютно безопасен за човешкото здраве. Нарича се стевия.

С редовното използване на стевия не само не влошава здравето на човека, но и укрепва имунната си система, нормализира кръвното налягане, потиска активността на патогенните бактерии, стевия насърчава подмладяване на епидермиса.

Това вещество е направено от растение със същото име.

Интересно! Заводът от стевия може да бъде отглеждан вкъщи сам по себе си.

Синтетичните заместители на захарта (аспартам, захарин, сукламат и др.) Се произвеждат от изкуствени смеси и добавки. Според учените те са по-опасни от естествените подсладители. Единственото им предимство е, че те са по-малко калорични.

Въпреки това изкуствените подсладители (ако се използват в големи количества) могат да причинят редица опасни заболявания при хората, така че с приемането и подбора им, трябва да бъдете изключително предпазливи.

Поради тази причина, преди да започнете да използвате този или онзи подсладител, учените препоръчват да се консултирате с гастроентеролог, диетолог и ендокринолог. Тези специалисти ще помогнат на човек да избере точно добавката, която е най-подходяща във всеки случай, в зависимост от здравословното състояние и свидетелството на човек.

Също така е важно да се каже, че въпреки ниското съдържание на калории, това са синтетични подсладители, които често водят до бързо увеличаване на теглото. Това е оправдано от факта, че когато тази субстанция попадне в кръвта, започва да се произвежда инсулин в тялото, което води до спад в нивото на захарта. В това състояние тялото се готви да преработи въглехидратите, но те не ги получават.

По този начин, с последващото получаване на синтетичен подсладител, тялото ще произвежда повече инсулин и ще създаде запас от мастни мазнини "за по-късно".

Заместители на захарта: вреди и признаци

Най-често се използват следните подсладители:

1. • Фруктоза. Той е обичан от мнозина за това, че насищането на вкуса на практика не се различава от обикновената захар. Освен това, за да направи ястието сладко, то трябва да се използва по-малко от захар. Също така, фруктозата се допуска на хора, страдащи от диабет, което е несъмнено предимство.

Произвежда фруктоза от мед, нектар и плодове. Според степента на сладост тя е почти два пъти по-висока от захарта, но в същото време нейното съдържание на калории е с тридесет процента по-ниско.

Недостатъкът на фруктозата е, че тя може да причини сърдечни заболявания, а отрицателно отразява и теглото на човек, който го използва в големи количества. За да предотвратите това, можете да консумирате не повече от 25 грама фруктоза на ден.

2. Сорбитолът е естествен подсладител, който се добива предимно от кайсии и пепел. Най-често се използва от диабетици.

В сравнение с обикновената захар, сорбитолът е три пъти по-сладък, но по отношение на калоричното съдържание той изобщо не признава.

Предимството на сорбитола е, че помага продуктите да останат свежи за дълго време. Увреждането на това вещество е с висока калоричност, а също и риск от храносмилателни нарушения.

В един ден можете да консумирате до 40 грама сорбитол.

3. • Ксилитол. Той също така е разрешен за диабетици, но ако искате да отслабнете няма да ви помогне, защото е много калоричен.

В случай на предозиране на ксилитол, човек може да развие нарушено храносмилане. Оптималната дневна доза е 40 g.

4. Захарин. Като правило той се предлага под формата на таблетки. Захаринът е няколко пъти по-сладък от традиционната бяла захар, но в същото време се смята за нискокалоричен.

С помощта на захарин, можете наистина да донесе вашата фигура в ред и да се отървете от досадни излишни килограми завинаги.

Счита се, че минусът на захарина е негативното му въздействие върху човешкия стомах, поради което е забранено в някои страни. Оптималната дневна доза захарин е 0,2 g.

5. • Аспартам. Често се използва от сладкарите за добавяне на сладост към продуктите им. Самият аспартам е много по-сладък от традиционната бяла захар. Той се произвежда под формата на таблетки с ясна дозировка.

Освен това аспартамът е, че е нискокалоричен. Минус - аспартамът се разваля при висока температура, предизвиква гадене, намалява апетита, алергия и депресия. Той се счита за най-вредния подсладител.

Ежедневната нормализирана доза на такъв подсладител е 3 g.

Предимствата на подсладителите и какво можете да замените

Ако искате да ядете сладка храна, но без заместители на захар, експертите съветват да използвате обичайния мед. Необходимо е много малко, за да даде на ястието необходимия сладък вкус. Освен това медът е не само вкусен, но и много полезен, защото съдържа много необходими вещества. Също така, медът благоприятно засяга имунната система, настроението и съня на човека.

С диабет, можете да използвате кленовый сироп, Той съдържа някои захароза и монозахариди. Освен това, от кленов сироп можете да получите добра захар в твърда форма.

Важно е да знаете, че дори ако използвате заместители на захарта за хранителна диета или за намаляване на теглото, трябва да знаете степента във всичко, защото в противен случай не могат да бъдат избегнати нежелани усложнения.

Освен това е необходимо да се вземе предвид и фактът, че заместителите на захар често се добавят към киселото мляко, баровете и спортното хранене, така че човек може да не знае, че консумира повече заместители на захар, отколкото се нуждае. Поради тази причина си струва да бъдете изключително внимателни към продуктите, които се съдържат в редовната Ви диета.

Share:
Comments