Действителен въпрос в теорията на храненето: какво е полезно

Човекът е това, което той яде, и е трудно да се спори с това.

В края на краищата храната е единственият източник на строителни материали за нашето тяло.

В тази статия за везните на контролните тежести, какво ще надделее: полезни свойства на месото или вредно?

Какво е полезно за месото: на кого и в какви части

Хората, които са склонни да "яде месо" много. И това се потвърждава от тежките положителни моменти в консумацията на месни продукти.

На кого е полезно месото и в какви дози трябва да се консумира?

Асоциацията на онколозите препоръчва, за да се предотврати появата на рак от всякакъв вид, да се намали консумацията на месо до безопасна доза, което е не повече от 70-80 грама месо на ден.

Струва си да се отбележи, че консумацията на месо зависи от човешката дейност.

Кой трябва да увеличи дозата на консумацията на месо до 100-150 г на ден?

• Хора, които са подложени на тежко физическо натоварване

• Деца и възрастните хора

• Младите хора по време на пубертета

• Спортисти

• Бременни

За хората с тежък физически труд, месото, поради съдържанието на протеини в него, ще помогне да се възстанови загубената сила. Спортистите са сигурни, че е почти невъзможно да се натрупа мускулна маса без месни продукти.

Бременните момичета са инструктирани от лекарите да включват месо в диетата. Недостигът на витамини от група В, които са толкова богати на месо, може да доведе до липса на зрението и слуха за бъдещото бебе.

Разрастващият се организъм се нуждае от месо за пълно развитие на мозъка, поддържане на мускулната маса и стабилизиране на нивото на хемоглобина.

На възрастните хора се препоръчва да ядат месо поради факта, че с възрастта функцията на паметта е отслабена поради недостиг на витамин В12. Такъв витамин присъства само в продукти от животински произход. Също така, месото съдържа колаген, който е предназначен да забави процеса на стареене. Лекари, специалисти по хранене препоръчват хранене на диетично пилешко месо, защото в напреднала възраст тялото е отслабено и не го претоварва с тежка храна.

Полезни свойства на месото: мога да направя без него

За да донесете месо на ежедневната си диета или не? - всеки има свой собствен отговор на този въпрос. Като цяло е възможно да живеете без месо, като заменяте приема на животински протеини с други продукти, но си заслужава?

Месото е мощен заряд на протеин. И протеинът е в основата на всички функциониращи системи в организма. Особено полезно е месото на млади животни, тъй като в съдържанието му има малка степен на затруднение в смилаемите колагенни влакна.

Месото съдържа огромно количество витамини, аминокиселини и микроелементи, включително селен и цинк. Дефицитът на цинк заплашва нарушаването на сексуалната функция, влошаването на цялостното здраве и бавното заздравяване на раните. Селенът е отговорен за нормалното преминаване на процесите в антиоксидантните системи на организма.

Следващата полезна свойства на месото е предотвратяването на анемия! Като източник на желязо, месото повишава нивото на хемоглобина в кръвта.

Месото води до активна мозъчна активност, предотвратява чупливостта на ставите и осигурява правилното количество витамин D.

Основният и може би най-значим недостатък на месото е топлинната му обработка, при която се образуват канцерогени - вещества, които причиняват рак. И се доказва, че хората, които консумират много червено месо, с по-голяма честота на рак на стомашно-чревния тракт: дебелото черво, стомаха.

Ето защо е необходимо внимателно да изберете месо. Купете свежо, висококачествено и екологично месо. Опитайте се да вземете месо от частни търговци, които имат собствени ферми със своя добитък.

Кое месо е по-полезно: говеждо, пиле, свинско, риба

Всеки вид месо има своите предимства и недостатъци. Трябва да разберем кое месо е по-полезно и защо?

За разлика от други видове месо, пилето е най-безобидното и лесно за стомаха. Ограничете себе си на ядене на пилешко месо е по избор.

Пилешко месо - един от основните източници на протеин. Пилешкото месо съдържа 22% протеин, говеждо месо - 18.4%, още по-малко протеини в свинското месо - 13.8%. В него, в по-голяма степен, отколкото в други видове месо, има повече ненаситени киселини, поради което тя е перфектно смилаема и служи като превенция на много сърдечни заболявания.

Пилешко месо е прекрасно диетично месо, нормализиращо метаболизма на липидите, кръвното налягане и нивото на захарта.

Съдържанието на мазнини в пилето е с няколко процента по-високо от масленото съдържание на постно свинско месо. Те са почти идентични в химическия състав.

Купените в магазина кокошки често съдържат антибиотици, които се добавят към фуража, за да увеличат теглото си. Ето защо, месо трябва да бъдат внимателно обработени и варено месо, промяна на водата.

Използване на свинско месо се съдържа в нейните витамини (В12, D) и микроелементи (фосфор, сяра, калций, йод).

Свинина — лидер по содержанию витамина B1, необходимого для нормальной работы нервной системы. Използване на свинско месо также состоит в ее усвоении. Свинина легко усваивается и переваривается желудком, что положительно влияет на работу пищеварительной системы.

Присъствието на селен в свинското месо възстановява увредените клетки, подпомага обновяването и растежа на нормалните клетки, предпазва от сърдечни заболявания и поддържа добро зрение.

Свинското семе също допринася за понижаване на нивата на холестерола в организма и благоприятно влияе върху функционирането на сърцето и съдовете.

говеждо месо има високо съдържание на витамини и микроелементи:

• A

• B6, B12

• Желязо

• Мед

• Кобалт

• Магнезий

• Натрий

• Калий

• Цинк

• Фосфор

В говеждо месо, най-високо съдържание на желязо. Какво е желязото? Желязото е елемент, необходим за синтеза на хемоглобин, който осигурява доставянето на кислород до клетките на тялото. Предимството на говеждо месо - желязо е в него в достъпна форма и перфектно абсорбира.

говеждо месо — чемпион по содержанию цинка, который необходим для нормальной работы предстательной железы у мужчин.

говеждо месо в вареном виде помогает организму восстанавливаться после простудных и инфекционных заболеваний.

говеждо месо содержит малое количество жира и считается постным мясом. Это качество делает его незаменимым для желающих похудеть и диабетиков.

Чрез минималното съдържание на холестерол, бялото пилешко месо е само на второ място риба, който често се нарича продукт, който може да замести месото. Рибеният протеин е прекрасен строителен материал за тъканите. Не по-лоши от рибата и количеството полезни микроелементи и витамини.

Въпросът "какъв вид месо е по-полезно?" Не е налице недвусмислен отговор. Най-доброто решение е да се комбинират различни видове месо с риба. Но не претоварвайте тялото и няколко пъти седмично правете дни на гладно, като ядете само лека храна, плодове и зеленчуци.

Всеки вид месо има своите предимства, затова изберете месото, което е полезно за вас.

Месо за деца: полезно или вредно

Наличието на месо в храната на децата, според повечето лекари, е задължително. Функционирането и развитието на организма е невъзможно без протеини, аминокиселини и колаген - вещества, които са толкова богати на месо. Редица аминокиселини, съдържащи се в месото, са необходими за правилното развитие и растеж на децата. Ако се вземе решение да не се яде месо, е необходимо да се намерят алтернативни начини на поглъщане на животински протеини. В противен случай има нарушение на нервната система, анемия и чупливост на мускулната тъкан.

Педиатрите препоръчват да се започне въвеждането на месни допълващи храни под формата на най-малко алергични телета или говеждо месо, но е необходимо да се достигне бебето 1 година. Това се дължи на факта, че периодът на активно образуване на организма пада в интервала от 1 до 2 години.

Имайте предвид, че месото трябва да бъде избрано най-диетично и с ниско съдържание на мазнини. Най-добре се сервира във варена форма. Отбелязваме, че дневното изискване за месо от деца под три години е 65 грама.

Защо вегетарианците не ядат месо

Има различни мнения за вегетарианството. Но вече повече от 10% от световното население съзнателно е преминало към вегетативен начин на живот. И тази цифра има тенденция към постоянен растеж. Защо хората отказват месо? Има различни причини за това.

1) Причини от морална природа. Вегетарианците защитават животните и ги принуждават да не причиняват страдание. Грижа за животинския свят, мисълта, че ядете лошо животно, което се поддава на изтезания и смърт, не може да остане безразлично.

2) Икономически - вегетарианците са убедени, че растителната храна значително ще спести пари. Цената на месото според тях е надценена и не представлява никаква полза за тях. Но често поддържането на вегетарианска диета (закупуване на специални вегетариански храни) води до големи разходи.

3) Религиозни убеждения (хиндуизъм, будизъм).

4) Екологичните - вегетарианци казват, че нарастващите животни оказват неблагоприятно въздействие върху състоянието на околната среда.

5) Медицински причини - растителната храна ви позволява да се предпазите от множество заболявания. Изследователите са доказали, че сред вегетарианците 5-10 пъти по-рядко са коронарните сърдечни заболявания и миокардния инфаркт.

Американски учени са доказали, че преходът към здравословен начин на живот, а именно нискокалорична вегетарианска диета, напълно регресира атеросклеротичните плаки в съдовете без използването на допълнителни лекарства. Вегетарианците имат хемоглобин с 20% по-висок от тези, които не са поддръжници на растителното хранене. Вегетарианците със спортен начин на живот са в състояние да се борят с раковите клетки: простата промяна в диетата прави кръвта толкова враждебна към рака.

Растителната храна съдържа всички необходими вещества за човешкото тяло: протеини, минерали, аминокиселини и витамини.

Човек, който седи на вегетарианска диета, се възстановява по-бързо. И се обръщат към лекари, обикновено с превантивна цел, а не с болести. Вегетарианството е лесен, приятен и здравословен начин на живот, за да бъдеш щастлив.

Човекът е интегрална система. И все пак: да бъдеш или да не се храниш на трапезата? Отговорът е: консумирайте качествено и правилно варено месо в дозирана форма.

Слушайте тялото си, избирайте вида месо, което ще ви бъде най-голямото предимство за здравето и бъдете здрави!

Share:
Comments