Дефицит и излишък на витамин в 12: какво е по-опасно? ние

В средата на XIX век е описан фатален случай, който по-късно ще бъде наречен "злокачествена анемия" или "злокачествена анемия". Причината за това заболяване е тежък дефицит на витамин В, който често се нарича "червен витамин".

Произходът и откриването на съдържащи кобалт вещества (витамин В 12) - за какво се нуждаят организмът

Биомедицинските изследвания с витамин В12 се провеждат от американски учени от 1926 г. насам. След това през 1934 г. получава наградата Нобелова награда за уникални открития при лечението на злокачествена анемия.

Ефектът на "червения витамин" върху тялото както на възрастните, така и на децата е много трудно да се надцени. Витамин В12 е група от вещества, съдържащи кобалт (цианокобаламин, хидроксикобаламин, метилкобаламин и кобаламид), участващи в кръвотворните функции на човешкото тяло. Липсата на това (анемия) може да създаде много проблеми и да наруши функциите на целия организъм. Поражда сериозни последици за здравето. И понякога до смърт.

В 12 насърчава образуването на ДНК, образуването на клетъчни влакна, нормалния метаболизъм в човешкото тяло. Той е незаменим за бързо регенериращите клетки на черния дроб, кожата и стомашно-чревния тракт. Поддържа нормално кръвно налягане и имунитет, нервна система. Намалява нивата на холестерола. Има общ регенериращ ефект върху всички тъкани.

Химическата структура на витамин В 12 е много трудна за синтезиране в лабораториите. Произвежда се от едноклетъчни микроорганизми (бактерии и арка). Нито растенията, нито животните са в състояние да "произвеждат" кобаламин (В12). Лице получава Б12 с храна на животното (месо, риба и т.н.) и мляко (сирене, извара, заквасена сметана и др.) Или медикаментозно, за лечение на заболявания.

Защо организмът се нуждае от витамин В 12 - симптоми на недостиг и прекомерна изгода

Обърнете внимание на анемията (анемията), която може да доведе до много заболявания, е много трудно, но някои симптоми на тялото трябва да ви предупредят и да изпратят на специалист.

Лице с дефицит на витамин В 12 в тялото може:

▪ бързо уморен;

▪ имате лош апетит;

▪ забележите увеличение на нервността;

▪ да получите бавна реакция.

В този случай депресията е често срещана. Изтръпване на крайниците и изтръпване. Нарушение на подвижността (координация на движението на определена група мускули). Недостиг на въздух при ходене, тежест в гърба, повишена сърдечна честота, бледност на кожата - сериозни причини за безпокойство.

Хората с алкохолна зависимост също са изложени на риск.

Наличието на паразити (тения) в тялото може да се превърне в друг проблем на дефицита на витамини.

Авитаминозата може да страда от жените, използващи контрацептивни хапчета, а хората, приемащи лекарства с хипнотичен ефект. Те нарушават микрофлората, което предотвратява абсорбирането и асимилацията на цианокобаламин.

Съществува ли "червен витамин"? Теоретично, всичко е възможно и симптомите, които могат да я покажат, са свързани главно с кожни проблеми (уртикария), сърцебиене (тахикардия), нарушаване на метаболизма на пурина (синтез и пуриново разпадане). Но на практика това се случва много рядко. Най-често се наблюдава дефицит на витамини при деца.

Способността на цианокобаламина се абсорбира и се натрупва в чернодробните клетки, а след това бавно се консумира от тялото, често - спестявайки от дефицита на този ценен витамин в тялото.

Но това изобщо не означава, че ако се появи берибери, лекарят ще ви даде шокова доза с помощта на инжекции или таблетки и ще бъдете "снабдени" с необходимата сума за идните години. Основният проблем е нарушение на абсорбцията в 12 от тялото.

Фактори, влияещи върху витамин B 12 (правила за прилагане и асимилация от организма)

Цианокобаламинът е устойчив на повишаване на температурата, той е много разтворим във вода, има червен цвят, за който се нарича "червен витамин".

Най-сложната структура на витамина е сложна и в храносмилането от тялото. Той се абсорбира в илеума (долната част на тънкото черво), но се произвежда в дебели и поради това не може да бъде синтезиран и абсорбиран самостоятелно от един организъм. Лице получава витамин В 12, главно с храна. Но, дори ако сте запален месоядник и изглежда е възможно елиминирането на витаминния дефицит само за вас, а не за любителите на вегетарианската кухня, все още съществуват фактори, които предотвратяват абсорбирането на цианокобаламин.

▪ На 12 е силно несъвместимо с витамин С (аскорбинова киселина).

▪ Солите на тежките метали в комбинация с В12 я унищожават.

▪ Останалите витамини от вида B са напълно несъвместими с "червения витамин".

▪ Липса на калциеви йони в организма - проблем за абсорбцията.

▪ Наличието на панкреатични заболявания не допринася за пълната абсорбция на кобаламин.

▪ По време на лечението с антибиотици е необходимо да се преустанови лечението B 12.

И все пак има най-важните "врагове" в човешкото тяло, които намаляват шансовете за абсорбиране на витамина до почти нула.

Първо, това е нарушение и промяна в микрофлората в тънките черва. Мухлясната и ферментираща среда на червата е причина за множествена човешка авитаминоза.

На второ място - хелминти, които се хранят, включително и витамин В 12.

Как да допринесе за витамин B 12? В крайна сметка правилното заявление е гаранция за необходимия резултат. Отговорите са съвсем прости. Ако сте Ви предписали лечение с инжекции (интрамускулно, интравенозно, интралумбуно и т.н.) и в допълнение към B12 предписани други лекарства, моля, обърнете внимание, че не е желателно да ги смесвате. По-добре е да се редува приема на наркотици в различно време, в различни дни.

Не приемайте с лекарства, които увеличават кръвосъсирването.

Получена рецепта за перорално приложение - изключете цитрусовите растения от вашата диета. Не се отказвайте от продуктите с витамин С.

Някои лекари твърдят, че таблетките не дават такъв резултат като подкожно и мускулно инжектиране на В12.

Нормите на консумация на витамин В 12 и тяхното правилно приложение в храната

Ежедневна консумация на вещества, съдържащи кобалт:

▪ за деца - 0,4-1,8 микрограма;

▪ мъже и жени - 2,4 микрограма;

▪ бременни и кърмещи жени - 2,6-2,8 микрограма.

Средната човешка консумация е 5-7 микрограма на ден.

Храни, съдържащи В12:

▪ Високи показатели: черен дроб на пиле, говеждо месо, свинско месо; пилешко сърце; месо от октопод;

▪ средно: скумрия херинга и други морски дарове (шаран, миди, скариди), филе от пуйки, говеждо месо;

▪ Ниски индикатори: яйца, извара, кисело мляко, мляко, заквасена сметана.

Тези продукти перфектно запазват витамина дори след готвене и замразяване, така че цялото необходимо количество от съдържащи кобалт вещества ще попадне в тялото ви без промени.

Спорният въпрос остава консумацията на витамин В 12, хората, които предпочитат вегетарианската кухня. Твърденията, че този уникален витамин се намира в морски водорасли (Spirulina) и могат да заменят консумацията на животински продукти, са неправилни. Ето защо, хората с тази форма на хранене трябва по специален начин "да слушат" на тялото си или да се консултират по този въпрос с Вашия лекар.

Share:
Comments