Безделева диета е мнението на диетолог

Ирина Лизун, диетолог в клиниката за корекция на теглото на д-р Коловков, отговаря на въпроси от Dietplan.ru.

- Ирина Игоревна, моля, кажете ни какво мислите за диета без сол?

- Първо, диета със солеви ограничения е предписана с започналата патология на сърдечно-съдовите заболявания. Сега диета без сол е един от най-модерните термини в света на отслабването. Това е много просто: ако човек спира да яде сол, тялото започва активно да губи вода. На първо място, диета без сол, жена вижда на скалите, че теглото намалява и е много доволно от това. Но какво е водата? Водата е изчезнала, така че ще се върне. И когато губите тегло, трябва да загубите вода, но мастна тъкан - няма отказ на сол помощник. По мое мнение, това е безсмислено. В допълнение, не можете напълно да изоставите солта.

- Защо?

- Тъй като натриевите йони участват в процеса на метаболизма, клетъчната активност. Ежедневното изискване за сол се изчислява въз основа на индексите на тялото, но средно, така че ако генерализирате, от 4 до 10 грама сол човек трябва да консумира ежедневно. Не е възможно без сол, особено при бременни жени, хора, които се занимават с тежки физически труд, а също и през горещия сезон, когато е възможно дехидратацията. Като цяло яденето без сол е не само безполезно, но и без вкус. Така че рано или късно разпадането е неизбежно и тогава знаете какво.

- Това е, че диета без сол е зло?

- Не, защо е зло? Ако диетата на човек е прекалено осолена, това наистина е вредно, включително и за фигурата. Особено се отнася до любителите на полуготови продукти, всякакви "парчета", закуски за бира и т.н. - в този случай, когато теглото е понижено, препоръките за диета без сол могат да се използват частично, най-важното е да се подходи разумно: да се откажат от пушени храни, туршии, солена храна и вместо сол по-често използвайте подправки - пипер, куркума и други.

По принцип думата "диета" не ми харесва. Не само тези повтарящи се опити за диета са опасни за здравето, а и психологически изтощително - рано или късно една жена заключава, че обикновено е невъзможно да отслабвам и да си поставя кръст върху себе си. И всеки може да отслабне! Повярвайте ми. Основното е, че промените в храненето не се случват веднъж годишно, но стават ваш навик. И няма диета без сол.

- И последния въпрос. Видях снимките ви. В контакт имате толкова невероятна фигура.

- Е, аз съм диетолог!

Share:
Comments