Kopyten - лечебни свойства и приложение в медицината

Kopyten - общо описание

Род Asarum из семейства Кирказоновые представлен многолетними растениями с ползучими ветвящимися корневищами, короткими, до 10 см, стеблями и очень выразительными листьями, которые у некоторых видов остаются зелеными даже в зимний период. Asarum цветет весной цветками, которые изнутри имеют пурпурно-бурую окраску, а снаружи - буро-зеленую. Это растение широко используется в народной медицине.

Asarum - виды и места произрастания

Asarum распространен в Западной Сибири и Средней Европе, где он произрастает среди кустарников в лиственных лесах и тенистых оврагах. В общей сложности существует около ста видов этого растения, среди которых самые известные - это копытень европейский, копытень Зибольда, копытень канадский, копытень Хартвега, копытень хвостатый.

Asarum - лечебные свойства

Най-известното лечебно свойство на копита е алкохолът. Тя се основава на способността на растението да предизвиква повръщане (особено коренището му с корени и прясно смлени листа). Също така, копитата има отхрачващо действие; сухите листа често се използват като слабително.

Кроме этого, копытень способен улучшать деятельность сердца, сужать артериальные сосуды, повышать тонус венозных сосудов и артериальное давление. Он обладает желчегонными, мочегонными, антгельминтными, противовоспалительными и успокаивающими свойствами, благотворно влияет на деятельность желудка и менструальный цикл. Asarum с успехом используется при лечении язвенной болезни желудка, заболеваний печени и мочевого пузыря, желчевыводящих путей, хронических экзем, бронхитов, а также легочных заболеваний, вплоть до опухолей. В народной медицине листья копытня также издавна используют для лечения ран.

Asarum - лекарственные формы

Като лечебна суровина се събират листа и коренища с корени, които се събират през втората половина на лятото и през есента. Използват се както пресни, така и сушени. Смята се, че суровите сурови материали за сурови копита са по-ефективни, но с оглед на трудностите при съхранението им най-често се използват сухи листа и корени. По време на сушенето и храненето, трябва да се уверите, че копитата не се смесва с други билки, тъй като е много токсична.

Asarum - рецепты

За лечение на хроничен алкохолизъм използвайте отвара от корените на копита, за приготвянето на които 5 гр. сухата суровина се излива в 200 ml вода и се вари в продължение на 10 минути. След това 1 супена лъжица. л. получената в резултат течност се добавя към 100 мл водка и се предлага да се изпие на пациента, след което той повръща с насилие. След няколко дни от такова лечение се развива силна отвращение от алкохола.

За да стесните периферните съдове, да увеличите тонуса на вените, да подобрите сърдечната дейност използвайте инфузия на листа на копитата, за производството на които 2 g. сурово изсипете чаша вряла вода и след около 2 часа вземайте два пъти на ден супена лъжица.

За лечение на женски заболявания, незначителна менструация се взема отвара от листата на копитата, приготвен от 0,5 ч. Л. сухи листа или 1 ч.л. пресни, варени чаша вряла вода. Процентът на прием - веднъж дневно за 2 ч.л. след хранене. За да смекчите острия вкус на отвара на нокът, можете да го разредете с мед, преди да го използвате.

За лечение на пневмония, настинка, бронхит, астма или туберкулоза се използва тинктура от листа на копита, за приготвяне на които 20 гр. суровите материали се изсипват в 200 ml алкохол и се настояват за 10 дни, след което те приемат 15 капки три пъти дневно.

При екзема е полезно да се прилагат пресни счупени листа на копита в засегнатите области.

Asarum - противопоказания

Asarum ядовит, поэтому его бесконтрольное применение чревато тяжелыми последствиями. Перед употреблением препаратов копытня нужно обязательно посоветоваться с врачом, и принимать их следует строго в рекомендованных дозировках.

Подготовката на копитата е противопоказана за бременни жени и хора с ангина пекторис. Трябва да се има предвид, че предозирането на растението може да причини тежки увреждания на стомаха, червата, жлъчния мехур, черния дроб и бъбреците.

Коментари

Яна 04/26/2016 Да, много пъти съм мислил за това. Защо имаме хора, пием и дори се разболяваме, тъй като има толкова много ефективни лечения. И не само новите технологии, но вече познати от векове. И резултатите не са толкова много. Може би неверието е, че ... Кристина 04/26/2016 Имам нещо, което да не се доверявам на този начин да се откажа от алкохола. В края на краищата всички тези рецепти бяха измислени още в старите дни. Защо хората все още пият? И пиехме! Ако всичко беше толкова просто, тогава нямаше да имаме пияници отдавна. Марика 04/26/2016 На фона на лечението на такъв неотложен проблем като алкохолизма, другите лечебни свойства на това растение са вече невидими. И все пак, копитата третира други също толкова важни заболявания. И бронхит, астма и проблеми на жените. И тя расте почти навсякъде. Калина 04/26/2016 Да ... Е, това растение се нарича копито, това е разбираемо. Но как не мога да знам за неговите толкова необходими свойства? Дори не съм чувал, че с помощта на тази билка алкохолизмът може да бъде излекуван. Но това е един от основните проблеми на Русия. Дина 04/04/2016 Така се случва! Живеете, всеки ден виждате растение и едва тогава се оказва, че това ви е нужно! Какво искате да решите проблемите си, просто ритате крака? Съпругът ми пие. Сега просто чакам появата на тази билка - веднага ще започна да се отърва от моята пристрастеност към алкохола.
Share:
Comments