Какво може да доведе до недостиг на естроген в тялото на

Естрогените наричат ​​подклас женски стероидни хормони, които се произвеждат предимно в яйчниците на жените.

В малки количества хормонният естроген се среща и при мъжете, но в този случай се получава от надбъбречната кора. Естрогенът е комбинация, състояща се от три основни компонента: естриол, естрадиол и фоликулин (естрон).

Естрогенът се произвежда от момента на пубертета до началото на менопаузата. Началото на менструалния цикъл при момичетата и подуването на млечните жлези са първите признаци за появата на хормонален естроген в организма.

Този хормон играе много важна роля в тялото на една жена и е отговорен за работата на много органи. Вредно е не само дефицитът на естроген в организма, но и неговата изобилие. Повишените нива на естроген в женската кръв могат да доведат не само до силно натрупване на тегло, но и до развитието на различни видове рак.

След четиридесет години нивото на естроген при жена започва да намалява постепенно. Ето защо се препоръчва жените на възраст над четиридесет години редовно да посещават лекар, който след внимателен преглед ще предпише определени хормонални лекарства за поддържане.

Така че най-честите признаци на липса на естроген в организма са:

- забрава; - объркване на мисленето; - чувство на тревожност и тревожност; - депресия; - проблеми със съня, безсъние; - остра промяна на настроението; - нощни изпотявания; - приливи и отливи (внезапно усещане за топлина); - намаляване на издръжливостта на организма; - температурни разлики; - Бърза умора; - намалено внимание към външния вид и понижаване на самочувствието; - намалена чувственост и сексуално привличане; - тъпота на кожата; - сухота на влагалището, кожата, очите; - силно увисване на гърдата и загуба на пълнотата му; - силна болка при полов акт; - Рисуване на ставите и гърба; - увеличаване на теглото; - мигренозно главоболие и постоянно главоболие; - ускорено сърцебиене, което допълнително е придружено от чувство на тревожност, - стомашно-чревни проблеми; - раздразнителност.

Намаляване на нивото на естроген може да се наблюдава при момичета и жени на всяка възраст, а не само след 40 години. Например, ниското ниво на естроген при момичетата може да причини отсъствието на менструация, както и причината за общо недоразвитие. Когато има недостиг на естроген, има възможност за безплодие, а млечната жлеза и матката намаляват по размер.

При намаляване на този хормон се наблюдава дисбаланс на водата в тялото на жената, при която настъпва пълна загуба на влага и солите започват активно да се депонират. В резултат женската кожа губи своята еластичност и става суха и тънка като пергаментна хартия. Освен това, на кожата се появяват бели змиорки, черни точки, бръчки, се развива целулита. Липсата на влага в тялото също води до изсушаване на очите, устата и влагалището, което от своя страна може да доведе до неволно уриниране.

Хормонът естроген е отговорен и за плътността на костите. Пари липсата на кости става по-порьозна и крехка, което води до развитието на различни сериозни заболявания.

Как да се нормализира нивото на хормона естроген в кръвта?

При първите признаци за понижаване нивото на естроген в организма спешно трябва да посетите лекар-ендокринолог или гинеколог. След задълбочен преглед лекарят ще предпише най-оптималното хормонално лекарство. В допълнение към хормоналните лекарства, нормализирането на нивото на женския хормон естроген ще помогне на специалните билки, които се наричат ​​фитоестрогени. Те се предлагат в аптеките под формата на билкови такси, чайове или под формата на хранителни добавки. Билките-фитоестроени действат по-леко и акумулирано върху тялото на жената.

В допълнение към различните хранителни добавки, предлагани в широк асортимент от аптеки, можете да приемате продукти, които също имат естроген-подобен ефект. Това са бобови растения, червено грозде, домашно приготвена бира, соеви продукти.

Коментари

Наталия 09/26/2016 Какво ще стане, ако имам признаци, липса и изобилие? На нашия ендокринолог няма да получите ...
Share:
Comments