Низкоуглеводная диета бантинга

В края на ХІХ век никога не се е случвало никой да продава книги на хората за правилното хранене, така че когато през 1864 г. англичанинът Уилям Бънтън написал брошура "Писмо за затлъстяването", той трябваше да го публикува за своя сметка.

Овчарката страда от наднормено тегло, докато по съвет на лекаря не седя на диета с ниско съдържание на въглехидрати. В резултат на това хвърлих 20 килограма и реших да кажа на сънародниците си как да отслабна правилно. В своя самиздат той подробно описва всички неуспешни експерименти, диети, пътувания до СПА центъра и изразява дръзкото допускане, че изядените картофи, тестени изделия и сладкиши в човешкото тяло се превръщат в мазнини.

Брошън Бънтинг имаше неочакван успех. Сериозно издателство веднага купи правата си, а думата "ухапване" на англичанин започна да се използва за обозначаване на диета с ограничение на захарта и нишестето.

В "Писмото за затлъстяване", Бънтинг каза, че яде 4 пъти на ден. Диетата му се състои от месо, зеленчуци, плодове и сухо вино. Banting изключва продукти, съдържащи захар, нишесте (картофи, моркови), се опита да не пие бира, мляко и да не ядат масло. Това е първата книга за диета с ниски въглехидрати в човешката история.

Диетата на овчарката забранява

Хляб, мляко, масло, захар и картофи

Ограничава потреблението

Нишесте зеленчуци - моркови, ряпа, пащърнак, швед и цвекло

Примерно меню на дивечовата диета:

Закуска 130 грама нискомаслено месо, с изключение на свинско месо Чаша чай без мляко и захар. Обяд 150 грама риба, с изключение на сьомга или месо, с изключение на свинско месо, зеленчуци, различни от картофи Пиле или пуйка Плодове 2-3 чаши червено сухо вино Чай без мляко и захар Вечеря 100 грама месо, с изключение на свинско месо или риба сьомга През нощта Чаша червено сухо вино.

Share:
Comments