Запек в детето - основните причини, симптоми и начини на

Запекът е доста често срещан проблем при децата. Симптоматично тя се проявява в състояние, в което детето има по-малко от три чревни движения седмично. Налице е натрупване на фекални маси в червата. Има твърда, суха и трудна за отстраняване стол. Има подуване и разтърсване на корема, болезнени или неприятни усещания в областта на червата и малкия таз.

Може да са сигнали за запек в детето

• при новородени, по-твърдите изпражнения са по-рядко от веднъж дневно, въпреки че това може да е нормално състояние, особено ако бебето се храни с кърма;

• при деца на възраст до 4 години, твърди твърди дефекации с болки в долната част на корема;

• при деца над 4-годишна възраст, неправилни, трудни движения на червата с трудно изхабяване на изпражненията;

• при деца на всяка възраст, пристъпи на болка и подуване на корема след облекчение;

• кръв на твърди изпражнения, бельо.

Запекът обикновено настъпва, когато мускулите в края на дебелото черво се компресират и не позволяват свободното преминаване на изпражненията. Колкото по-дълго стои в тялото на детето, толкова по-сухо и по-трудно става. Твърдите изпражнения са слабо отстранени от тялото, предизвикват болезнени дефекации, така че детето може съзнателно да ги задържа и така да утежни проблема.

Тенденцията към запек често е семеен проблем. Тя може да започне в ранна детска възраст и да остане за цял живот. Най-често срещаните закъснения при изпражненията са на възраст между 2 и 4 години, когато децата започват да контролират собствените си нужди и се приспособяват към тоалетната. Децата над 4-годишна възраст често забавят евакуацията на червата, защото не са свикнали да използват непозната тоалетна. Това също води до запек.

В редки случаи, когато детето систематично запазва изпражненията, се наблюдава удължаване на ректума. Дете може да спре да изпитва желание да се изправя, докато ректумът се препълни до критично състояние. В този случай изпразването на червата е възможно само с помощта на клизма, лаксативи или друго лечение, което лекарят ще назначи гастроентеролог.

Запек в детето до една година

При кърмачета до една година има два вида запек: идиопатични и се появяват на фона на някаква болест.

• Идиопатичната запек е често срещана и често срещана. Думата "идиопатична" означава неизвестна етиология. При този тип запек, патологията може да възникне на фона на различни фактори с неизвестен произход. Условието може да предизвика:

- Кратки атаки на запек, до един ден. Неразположението се отстранява достатъчно бързо, като се променя диетата без медицинско лечение.

- Продължителен запек, продължаващ от ден до три дни. Ако проблемът се превърне в постоянен феномен, той може да причини хроничен идиопатичен запек, изискващ специфично лечение, съответстващо на лекаря.

• Запек на фона на заболяване или разстройство. Това е рядко явление при кърмачетата. Запекът е вторична патология и може да възникне във фонов режим:

- Някои неврологични състояния.

- Хипотиреоидизъм - намаление на нивото на тиреоидни хормони.

- Кистозна фиброза, придружена от поражение на ендокринните жлези, тежки нарушения на дихателната и стомашно-чревната система.

- Редки заболявания с аномалии на чревното развитие, например болестта на Hirschsprung.

- Нежелани лекарствени реакции.

Но ние ще повторим - всичко това се случва изключително рядко. Лечението на запек в дете в ранна детска възраст се намалява главно до отстраняване на проблемите с храненето (диета и диета).

Когато запекът при дете е опасен

Ако на фона на запека има обезпокоителни симптоми и признаци:

• повръщане;

• загуба на тегло или неспособност за наддаване на тегло;

Подуто, болезнено коремче;

• силна болка в таза и червата;

• липса на изпражнения за 48 часа;

• аномалии в ануса (силно компресиране);

• неврологични проблеми (слаби или парализирани крака);

• рани и рани в ануса;

• прекомерна жажда;

• обилно тъмно или болезнено уриниране с лоша миризма на урина;

• неспецифичен цветен стол (бледо, бял) -

Че детето е нездравословно и изисква спешна помощ от квалифициран лекар - първо педиатър, а след това, ако е необходимо, друг специализиран специалист.

Запек при дете от 1 до 3 години

При деца на възраст от една до три години констипацията възниква при около 5%. В повечето случаи симптомите на патологията не са болезнени и не означават сериозни медицински заболявания. Най-честата причина за запек е функционалните и идиопатичните аномалии, които са настъпили без признаци на травма и инфекция.

Запек може да възникне на фона на промени в диетата, недостатъчен прием на течност, по време на обучение до тоалетната или при избягване на дефекация поради дискомфорт.

Ако откриете проблем, трябва да обърнете внимание на диетата на бебето. Разберете: какво детето яде, пие и колко упражнения получава през деня.

Стъпки за елиминиране на запек в детето

1. Въведение в храната на голямо количество фибри. Фибрите помагат да се образуват меки, добре транспортирани изпражнения. Той се среща в много зеленчуци, плодове и зърнени храни. Фибрите трябва да се инжектират постепенно в диетата на бебето, за да могат тялото да свикне с непознати храни.

Когато променяте диетата, трябва да намалите приема на мазнини, храни със съдържание на захар, храни без фибри като сладолед, сирене, месо, кифли, мигновени продукти, готови пюрета, закуски за деца.

2. Използването на голям брой течности - плодови и зеленчукови сокове, прозрачни супи. Течността помага да се запази мекото и лесно преместване в червата. Избягвайте кофеинизираните течности (често срещани в безалкохолни газирани напитки), които са склонни да източват храносмилателната система на бебето. И също така и напитки, съдържащи сорбитол. Сорбитолът причинява прекомерно образуване на газ и подуване на корема.

Сокове като слива, тиква, морков и ябълка естествено бързо елиминират запека. Въпреки това твърде сладките сокове могат да причинят нежелани стомашно-чревни проблеми. Когато купувате сокове, предпочитайте храни с ниско съдържание на захар.

3. Упражнения. Редовните физически упражнения позволяват на храносмилателната система да остане активна и здрава. В този случай ежедневно умерено упражнение, колоездене - много полезно за предотвратяване на запек.

На възраст от 1 до 3 години е много важно да дадете достатъчно време на детето да извърши движение на червата. Важно е да не пренебрегвате желанието, тъй като чакането може да предизвика запек.

В редки случаи, когато стандартните мерки не дават резултати, може да се предпише лечение с лаксативи. Изборът на слабително се извършва въз основа на възрастта на детето, тежестта на запек, реакцията на тялото на медицинските дейности.

Лаксативи за деца обикновено се предлагат под формата на дражета или сухи прахове, от които се приготвят вкусни напитки. Всички лаксативи са разделени на два вида:

• осмотичен - на базата на полиетилен гликоли (поддържане на дефекация мек на базата на адсорбирана вода);

• стимулиране - предизвикване на червата да се свива и да се премахне изпражненията.

Какво казва д-р Комаровски за констипацията на децата?

Любимият лекар на съвременните мумии и бебета - г-н Комаровски - нарича констипацията деликатен проблем, който в ранна възраст изисква внимание и реална помощ.

Според лекарите различни фактори могат да предизвикат запек в ранна възраст:

• прехвърляне на бебето от кърмата на млечна формула;

• промяна на формулировката на изкуственото хранене;

• Неадекватно количество майчино мляко, което причинява гладка запек;

• съставът на изкуствената смес съдържа компоненти, които спомагат за образуването на гъсти изпражнения;

• вследствие на студено или инфекциозно заболяване временна липса на мускулен тонус на червата;

• Недостатъчно количество напитка;

• аллергия на коровий белок.

За да се открие проблемът с запек, трябва да се обърне специално внимание на цвета на изпражненията, миризмата и консистенцията им. Според д-р Комаровски цветът на изпражненията на здраво бебе на кърменето трябва да има светъл цвят, мирис като този, който е изял от майката и има течност, която лесно се абсорбира в консистенцията на пелената. Децата на изкуствени смеси могат да имат фекалии от всякакъв цвят, консистенция и миризма.

Единствената причина, поради която трябва да се чуе аларма, може да е болестта на Хиршспрунг. Патологията се характеризира с неразвити нервни окончания във всяка част на червата. Болестта води до натрупване на изпражнения в тялото на детето и в повечето случаи изисква спешни оперативни мерки в състоянието на квалифицирана болница.

В други случаи, според лекаря, не е нужно да звучи аларма в случай на запек. Трябва да се предложи на бебе качествена храна, достатъчно количество течности, да не пречи на физическата активност на детето.

Ако запекът е от чести характер, но не повлиява на цялостното състояние на детето, на физиологичното, физическото и психологическото му развитие, лекарят препоръчва на родителите да обсъдят проблема с лекаря на детето, който наблюдава възможността за използване на глицеринови супозитории и сироп от лактулоза.

Сиропът е първото лекарство за лечение на констипация при деца от първите месеци на живота и до 4 години. Това увеличава обема на изпражненията и изкуствено предизвиква желанието да се изцежда. Това лекарство е абсолютно безопасно за детето. Той стимулира възпроизвеждането в червата на полезни бифидобактерии. Днес много млечни продукти съдържат бактерии от лактулоза (dyufaklak).

За да се справи с констипацията без наркотици, д-р Комаровски съветва:

• Въвеждане на пресни плодове, зеленчуци, плодове, трици, житни зърнени храни, диетичен хляб в диетата на детето;

• да предложите на детето леко недокосната овесена каша, която не е силно термично обработена, с високо съдържание на течност;

• да позволи на детето да пие толкова пресни, безводни, натурални сокове, компоти и билкови чайове;

• създаване на условия за активно открито упражнение.

Share:
Comments