Вулвит при жените - причини, симптоми, възможни усложнения и

Вулвитът при жените е често възпаление на външните гениталии. Те включват вестибюла, срамните устни (малки и големи), на клитора, химен. Болестта е неприятна и в допълнение много често. Доста често пациентът му не обръщат внимание, като се има предвид, че това са признаци на хипотермия, въпреки че причините за вулвита при жените е много по-трудно. И, наистина, вулвата при жените може да се дължи на смъртоносна болест, но и напълно игнорира тази патология не си струва, защото на неговите възможни усложнения. Освен това, ако за вулвита ще премине в хронично, ще трябва да прекарват много време за посещение на гинеколог и много пари за лечение, в допълнение към дискомфорта, който ще достави на заболяването. И още един аргумент в полза на по-внимателни и внимателно отношение към мен: в ранните етапи на вулвита симптоми при жените приличат на неспецифични възпаления, така че можете да пропуснете началото на заболяването, когато лечението е най-ефективен, прост и лек, ако не и във времето, за да отидеш на лекар.

Има мнение, че вулвитът при жените не е отделно независимо заболяване и се счита за проява на други инфекциозни възпалителни процеси на гениталните органи - вагинит, генитален херпес. От това страданията на жените не стават по-малко, затова е необходима навременна диагноза и лечение на вулвит при специалист.

Вулвит при жените - причини

Причините за вулвовит при жените са различни и има много. Но има основни, често срещани, на които жените понякога не обръщат внимание и не свързват с тях появата на вулвати:

1. Лична хигиена:

- недостатъчно съответствие с него (особено по време на менструация);

- неподходящи средства за интимна хигиена;

- синтетично и тясно, триене и травмиране на бельо;

- използването на уплътнения, тампони, особено нестандартни, синтетични.

2. Механични микротрабуси на лигавицата с травматичен секс, отново - тесни и стягащи, тесни дрехи.

3. Повишено потене при жените.

4. Продължително дразнене със секрециите на вулвата на лигавицата.

5. Хормонални препарати, антибиотици, използвани за лечение на всяка патология (страничен ефект на тези лекарства).

6. Радиационна терапия.

7. Различни заболявания: диабет, затлъстяване, хиповитаминоза, яйчникова дисфункция, левкемия.

8. Различни алергични реакции.

9. Фистули на пикочните пътища и червата.

10. Хелминтиази.

Гореспоменатите причини за вулвит при жените могат да бъдат реализирани, когато се прикачи инфекция. Причинява възпаление условни - патогенни флора, която присъства в определен период от всеки организъм и се активира при определени условия. В повечето случаи са патогени Е.коли, стафилококи, стрептококи, гъбички Candida и т.н. Освен това условие - патогенна микрофлора причина вулвит жени могат да станат патогенни флора :. Gonococcus, хламидия, trichomonads и др Има цялост нарушение лигавицата .. и да намали местния имунитет.

Стафилококов и стрептококов вулвит, както и вулвит, причинен от Escherichia coli, се развиват главно при момичета в ранна детска възраст и при жени в постменопауза. Това се дължи на неговите анатомични и физиологични характеристики в тази възраст.

Вулвит при жените - класификация

Vulvit при жените чрез механизма на развитие е разделен на първични и вторични.

Първичният вулвит е изолирано възпаление на външните гениталии, се наблюдава при момичета и жени в постменопауза. Във втория случай това се дължи на намаляването на производството на естрогени, спирането на менструацията. Количеството секрети намалява рязко, се получава "сушене", изтъняване и атрофия на вулвата на лигавицата, лигавицата е много лесно повредена, което води до инфекция и възпаление.

При здрави жени в детеродна възраст вулварен лигавицата резистентни на инфекция, причинена от нормален хормонален фон, кисело рН, ферментирало мляко преобладаване флора (Lactobacillus, които участват в развитието на млечна киселина и по този начин създават кисела реакционна среда). Ето защо, жените в тази възраст рядко развиват първичен вулвит. Ако това се случи, то се извършва под формата на вулвовагинит. Основно при жените в репродуктивна възраст е развитието на вторичния вулвита на фона на възпаление на половите органи (coleitis, endocervite).

Съгласно същността на тока, вулвата е класифициран в

- остър - се развива бързо, продължава през седмица със силни симптоми;

- хроничен - е резултат от липса на лечение или неадекватно лечение на остър вулвит; продължава в продължение на години с ремисии и обостряния, през периода на опрощаване може да не се прояви по никакъв начин;

- атрофичен - се развива по време на менопаузата, предразполагащи фактори са диабетът и затлъстяването.

По природата на причинителя, вулвитът е бактериален и кандидат; от естеството на промените в лигавицата, вулвитизът е разделен на улцеративни, атрофични и прилепнали.

Вулвит при жените - симптоми

Симптомите на вулвита при жените зависят от хода на заболяването и патогена.

Остър вулвит се проявява чрез следните симптоми:

болки, които се увеличават при уриниране и полов акт;

- разпределение на гноен или серозен - гноен характер (тяхната природа, вид, количество зависи от патогена, който е причинил болестта);

- постоянно сърбеж и парене във вулвата;

- хиперемия, подуване, понякога наличие на ерозии, язви или везикули върху вулвата на лигавицата;

- В тежки случаи - високи температури, повишени ингвинални лимфни възли;

- понякога сънят е нарушен, се появяват признаци на нервна възбудимост поради постоянния сърбеж и изгаряне;

- дисурия (нарушения на уринирането).

При хроничен вулвит при жените, симптомите са замъглени, не се произнасят, но предизвикват много неприятни усещания. Нарушават сърбеж, парене, дисурия, но проявлението им не е толкова интензивно, колкото с остър вулвовит. При изследването се наблюдава умерен оток, лека хиперемия на отделни области, незначителни екскрети. В периода на опрощаване може да няма оплаквания, заболяването се открива чрез гинекологичен преглед.

Трябва да се помни, че симптомите на вулвита при жените са от индивидуален характер. Следователно диагнозата може да бъде направена само от лекар.

Вулвит при жени - лечение

Симптомите на вулвита при жените не са специфични, те са подобни на симптомите на всяко друго възпалително заболяване на гениталната област, така че абсолютно не се препоръчва да се диагностицирате и да се лекувате без назначаване от лекар. Процесът може да бъде хроничен и продължителен в продължение на много години, а самоопределените антибиотици без бактериоза ще тежат хода на заболяването.

Лечението на вулвита при жените е насочено към причинителя, причинил възпаление, лечение на самия възпалителен процес, лечение на хронични заболявания, които са причинители на вулвотит. Това означава, че лечението на вулвотит при жените трябва да бъде изчерпателно.

1. При остър вулвит, както е споменато по-горе, е необходимо да се спазва почивката в леглото, да се откаже от половото сношение по време на лечението.

2. Задължително приемане на антибактериални лекарства, които се определят според резултатите от bapsoseva.

3. Симптоматично лечение на болезнено сърбеж и изгаряне включва физиотерапия (електрофореза, НЛО) и локално лечение с хидрокортизон или анестезирани мазила.

4. Когато алергичният вулвит изисква приема на антихистамини, спазването на диетата, с изключение на остри, пушени, солени и сладки храни.

5. Използването на имуностимуланти, витамини за подобряване на имунитета.

6. Паралелно лечение на съществуващи заболявания, които допринасят за поддържане на симптомите на вулвит.

7. Локално лечение на вулвотит при жени: студени лосиони или компреси от оловна вода, саксии с калиев перманганат (слаб разтвор), лечение с антисептици (хлорхексидин, борна киселина и др.).

Вулвит при жените - превенция

Предотвратяването на вулвотита е най-често срещаните, добре известни препоръки. Въпреки това, ако следвате тези мерки, можете да избегнете такава неприятна болест във всяко отношение, като вулвит.

1. Правила за лична хигиена:

- използвайте специални гелове за интимна хигиена, които поддържат киселинно-базов баланс, нямат дразнещ и алергичен ефект, често съдържат билкови компоненти с противовъзпалителен ефект;

- Не можете да използвате антибактериални средства, защото може да нарушите баланса на опортюнистичната и полезна флора в организма;

- да се откажете от тясно синтетично бельо, да носите свободни дрехи.

2. Укрепване на имунитета, вземане на мултивитамини, лечение на хронични заболявания.

3. Борба със затлъстяването, лечение на диабет.

4. Да водят мобилен начин на живот, да изоставят лошите навици.

5. И най-важното - не се страхувайте от гинеколог и посетете с превантивна цел два пъти годишно.

Share:
Comments