В колко часа децата започват да пълзят. как да учим дете да

За детето пълзянето е следващата стъпка в развитието, дойде след като се научи да седи. Това е и първият опит за придобиване на независимост и независимост, както и начин да се движи без помощта на някого.

Първоначално детето се учи да балансира тялото, като стои на колене и ръце. След това, като стои на четири крачки, той се учи да се люлее напред-назад. След това, натискайки коленете си от пода, се учи да се движи напред-назад, а след това - бързо да се промъкне във всяка посока.

Процесът на изучаване на обхождането е всъщност много сложен и труден процес за детето. Децата се научават да координират движенията на ръцете и краката си, да развиват силата на мускулите в ръцете, раменете и краката, да научат как да разпределят правилно теглото си по време на движението.

Колко деца започват да пълзи?

Повечето деца започват да пълзят между 7 и 10 месеца. Някои деца - по-рано, други - по-късно. Някои деца могат да развият свой собствен уникален начин на движение, например да седят на папата, да се плъзгат на стомаха си или да се търкалят като гъсеница около стаята.

Родителите не трябва да се тревожат за стила на движение на детето. На този етап от живота, за детето няма значение как се научава да пълзи и да се движи, тъй като много деца могат да заобиколят сцената на пълзящи, за да се научат как да ходят.

Експертите твърдят, че по-заслепените деца започват да пълзят по-късно, защото са по-трудни да се измъкнат, да застанат на четири крака и да преместят наднорменото тегло. Много бързо започват да пълзят деца в семейства, където има по-големи братя и сестри. По-възрастните деца мотивират бебето да се движи по-рано, да достигне до предлаганите играчки и да повтори движенията на по-големи деца.

Тъй като децата обикновено се пълзят

1. На корема. Около половината от бебетата започват да пълзят, оставяйки корема, лежащ на пода. Първоначално те се научават да правят миникомплекти, повдигайки главата и горната част на тялото, като използват ръцете си за подкрепа. След това бутане на тялото с краката се движат около стаята, държаща корема на пода. За някои деца този начин на движение остава единственият начин да обходим. За другите това е преходно стъпало по пътя към класическия пълзящ на колене и по-нататъшно ходене.

2. На коленете. Този вид обхождане е класически. С него детето се редува между копчета и крака и балансирането на тялото му лесно се движи из стаята във всяка посока.

3. Като мечка. Детето се движи на четири крака на безконечни дръжки и крака.

4. Като рак. Когато пълзи, детето се движи в корема само с ръце, за да се движи.

Трябва ли да науча детето да пълзи?

Въпреки че много специалисти не могат да дадат недвусмислен отговор дали да преподават на детето да обходи, много родители знаят, че тази дейност е една от най-важните по пътя към правилното развитие на бебето. Детето, което овладява движението на пълзянето, става по-силно, подобрява визуалните умения, подобрява физическите си способности.

Затлъстелите деца с лош контрол на главата често не обичат да лежат на стомаха си - поза, която е основна за бебето да започне да пълзи. Ето защо, ако родителите искат пълзящия им костюм да пълзят, те трябва да научат бебето да лежи на стомаха си първо, след това да държи главата добре и след това да пълзи. При обучението можете да използвате ярки играчки, няколко доказани методи, които се използват и препоръчват от професионалисти.

Преди да започнете обучението, родителите трябва да се уверят, че детето е готово да се учи, показва признаци, може да поддържа главата си, да се обърне и да седне.

Как да учим дете да обхожда

Да се ​​научи дете да обходи родителите трябва:

Стъпка 1.

Позволяване на детето да прекарва много време в стомаха си. 6-7 месечни бебета в повечето случаи обичат да играят на корема с различни ярки играчки. Това им помага да развият основни двигателни умения, да се научат да контролират мускулите на ръцете, краката и шията.

За да накарате бебето да се чувства комфортно по време на играта, родителите трябва да са на равна нога с бебето. Ако бебето е уморено, трябва веднага да го облече на гърба. Ако това не стане, изтощеното дете може да се нарани или да удари твърдо на пода.

Стъпка 2.

Ограничете времето, което детето прекарва в проходилка, стол или стол за хранене. Експертите са забелязали, че пешеходците убиват желанието на детето да се движи независимо. Поради това съветват по-често да насърчават бебето да прави независими движения без мобилни играчки и аксесоари. Колкото повече движения детето прави самостоятелно, толкова по-добре ще координира движенията на собственото си тяло и следователно ще започне да се промъква по-бързо и след това да ходи.

Shag3.

За да помогнете на детето да развие мускулите на гърба и корема с помощта на упражнения, които ви карат да гледате нагоре - размахвайки цветни играчки над главата си. Едно просто упражнение ще помогне на бебето да подсили гърба, врата и раменните мускули. Веднага щом детето се научи да извършва нападения напред, поддържа баланса си на ръцете си - той е готов да пълзи.

Как мога да разбера дали детето е готово да обходи?

Детето не бива да бъде принуждавано да пълзи, ако не го иска или не е готова, защото може да го нарани физически и емоционално. Родителите не трябва да сравняват детето си с връстниците си, а трябва да се съсредоточат върху развитието на собствените си трохи и да го развиват.

Експертите смятат, че детето е напълно готово да пълзи само когато може:

• Лесно седи без подкрепа за възрастни;

• бързо преместете главата си в различни посоки;

• контролира движенията на ръцете и краката;

• преобръщане от гърба до корема и гърба.

Ако детето има всички изброени по-горе умения, тогава е готов да започне да пълзи.

Къде е по-добре да обходим дете

Детето трябва да се научи да пълзи на удобно и безопасно място. Повърхността на пода трябва да е достатъчно мека и да не е хлъзгав, за да не пречи на движението. Ако детето се научи да пълзи по килима или бебешко одеало, трябва да се уверите, че корицата не се слепва и се отдалечава от мястото.

Ако къщата има паркет, плочки или ламинат, те трябва да бъдат поставени с мек килим, така че по време на пълзянето детето да не може да бъде наранено.

По време на уроците на бебето е по-добре да се постави тънък памук, така че да няма директен контакт между кожата и пода или повърхността на земята.

По време на тренировката стаята трябва да бъде добре осветена, тъй като слабото осветление може да доведе до заспиване на детето и да унищожи целия процес на учене.

За да стимулира бебето да пълзи, трябва да сложите любимите си играчки далеч от него. По време на обучението родителите трябва да насърчават детето да получи играчка.

В повечето случаи, при изслушване на исканията на родителите, бебетата започват да се люлеят напред-назад, да се научат да носят тялото към любимата си играчка. Когато това умение е добре изработено, детето ще се опита да се премести на обекта с помощта на ръцете и краката, следователно се опитайте да обходим.

Играчките по време на тренировка трябва да бъдат поставени на няколко сантиметра от детето. Това ще научи на троха бързо да получите любимите си нещо, няма да навреди на психиката, ще развият интерес към по-нататъшното познаване на света.

По време на тренировката родителите могат да обхождат детето. Това ще насърчи бебето да направи същото нещо, което майка и татко могат да направят.

Ако бебето започне да плаче по време на играта или изглежда разстроено, не го принуждавайте да продължи обучението. Родителите трябва да чакат на следващия ден и да опитат отново да научат.

Ако родителите насилват детето да пълзи, когато не искат или не са готови, това може да доведе до продължителен процес и до развитие на негативно отношение към ученето.

Ако детето не пълзи на 7 месеца?

Ако бебето няма здравословни проблеми, той е активен, се превръща от една страна в друга, седи добре, но не се опитва да започне да пълзи - може би просто ще пропусне тази стъпка и веднага ще започне да ходи.

За да симулират желанието да се обходите с дете, родителите могат да организират играчките в недостъпна зона, така че бебето да може лесно да достигне до обекта. Веднага щом детето се научи да достигне желаната играчка, той ще започне да прави опити да се промъкне в по-отдалечени обекти.

Доста често бебетата изоставят практикуването на пълзящи пътеки и отиват направо в пешеходната практика, използвайки мебели и устойчиви предмети.

Ако детето не пълзи на 8 месеца?

Това също не е страшно, защото различните деца се развиват различно. Ако обаче вашият младеж е с наднормено тегло и не показва никакви опити за самостоятелно придвижване, е необходимо да получите препоръките на педиатър и ортопед за промяна на ситуацията. Може би вашето бебе ще бъде препоръчан терапевтичен масаж, специална детска гимнастика, специална диета, насочена към намаляване на теглото.

Ако детето ви не пълзи - това, което казва д-р Комаровски

Любим доктор на много майки - Комаровски вярва, че малък карапус седи, пълзи, застава и ходи, започва само когато наистина го иска, без много помощ от родителите.

В този случай ролята на родителите е ограничена, за да позволи на малкия човек да прави гореспоменатите умения самостоятелно, а не да ги превърне в задължителна и упорита работа. Родителите могат да раздразнят и развият мускулатурата на дете, да вземат мерки за предотвратяване на рахит.

С други думи, лекарят твърди, че няма точни критерии, когато детето трябва да започне да пълзи. Има фактори, които оформят двигателните умения на всяко конкретно дете:

• Здравни показатели;

• критерии за физическо и лично развитие на бебето;

• положението в семейството.

Лекарят смята, че въпросът колко месеца бебето трябва да започне да пълзи, е неправилно. Той смята, че обхождането е необходима стъпка в развитието на всяко бебе, но много деца пропускат тази стъпка и веднага започват да ходят - и това се смята за норма.

Share:
Comments