Спонтанен аборт: как да избегнем спонтанен аборт? причини,

Спонтанният аборт се нарича аборт без човешка намеса. Това може да се случи веднъж или да се повтаря многократно. Във втория случай това е обичайният спонтанен аборт.

Спонтанният аборт често се случва през първите месеци на бременността и може да се появи по различни причини. Сред предразполагащите фактори - различни заболявания, въздействието на токсични вещества върху ембриона и тялото на жената, нарушение на функциите на вътрешните органи.

Причини за спонтанен аборт

Непосредствените причини за спонтанен аборт включват:

1 Инфантилизъм. Този термин се разбира като анатомично недоразвитие и физиологична непълноценност на яйчниците и матката. В случай на инфантилност, първата и последващата бременност се прекъсват.

2 Изкуствен аборт в миналото. Това важи особено за прекъсването на първата бременност при млади момичета, което се дължи на нарушения в все още несъвършените ендокринни и нервни системи. Освен това, с инструментално отстраняване на плода от кухината на малката матка, е възможно да се увреди врата и тялото, което често води до тяхната функционална и анатомична непълноценност.

3 Хромозомни и геномни аномалии. При 20% от изследваните ембриони след спонтанен аборт са установени хромозомни аномалии, несъвместими с развитието на плода. Те бяха причината за смъртта.

4 Аномалии на ооцити и сперматозоиди. Патологиите могат да бъдат наследени или придобити под въздействието на вредни фактори. В този списък, отровни вещества, алкохол, токсини на микроби и др.

5 Остри инфекциозни заболявания. Тази категория включва рубеола, грип, вирусен хепатит, ревматизъм. Те носят опасност от заболяване с висока температура - пневмония, тонзилит, възпаление на бъбреците и др.

6 Хронични инфекциозни заболявания. Опасността за плода е туберкулоза, бруцелоза, токсоплазмоза и т.н.

7 Болести и малформации на женските полови органи. Увеличаване на заплахата от спонтанен аборт на маточните гънки, сраствания и белези, които се образуват след изкуствен аборт и други хирургични интервенции. Също така, туморите и малформациите на матката са опасни.

8 Интоксикация на организма с отровни вещества. Този списък включва олово, живак, производни на анилин, етилов алкохол, никотин, бензин.

9 Дисфункция на жлезите с вътрешна секреция. Това са яйчниците, хипофизната жлеза, панкреаса и щитовидната жлеза. Хормоните, които продуцират, гарантират хода на бременността и развитието на плода.

10 Йонизираща радиация. Човешкият ембрион е много чувствителен към ефектите на радиацията. Смъртта му може да се появи от дози, които не причиняват промени в тялото на възрастните. Поради тази причина на бременните жени не се разрешава да работят с източници на йонизиращи лъчения, на тях им се дават само рентгенови и флуорографски изследвания като последна мярка.

Една от основните причини за спонтанен аборт е несъвместимостта на феталната и майчината кръв с Rh фактора и групата.

Спонтанните аборти могат да причинят и физически наранявания: синини, падания, скокове, треперене на тялото, повдигане и носене на тежки товари, счупвания на кости. Бременните жени също трябва да избягват стрес и интензивни чувства. Психичната травма може да доведе до спонтанен аборт, особено ако се появи изведнъж.

Може да възникне спонтанен аборт в резултат на недохранване, когато плодът не получава достатъчно протеин и особено витамини Е, А, С и В.

Симптоми на спонтанен аборт

За да избегне спонтанен аборт, всяка жена трябва да знае причините, които я причиняват, и да определи признаците. По време на спонтанния аборт се разграничават следните етапи:

1 Заплашващ аборт. Жена се оплаква от тежест и слаба болка в долната част на корема. Връзката на феталното яйце към матката не е нарушена или леко нарушена. Кървавото освобождаване от влагалището е слабо или липсва.

2 Започнал аборт, В този случай болката е спазмолителна, феталното яйце е ексфолирано в голяма област, вагиналното кървене се проявява.

3 Аборт в курса. На този етап плодовото яйце е напълно отделено и изтласкано от маточната кухина. Срастващите болки се изразяват и често. Кървенето може да е силно.

4 Непълни аборти. В този случай част от феталното яйце остава в маточната кухина, тя не се свива напълно, което е причина за продължително и опасно кървене. Биологичният материал, останал в матката, служи като добро размножително поле за микробите. Може да се развие инфекциозно възпаление, което може да доведе до смърт, ако медицинското лечение не се извършва навреме.

5 Пълно абортиране. Матката се свива, феталното яйце отива напълно. Каналът на маточната шийка се затваря и кървенето спира.

При първия признак на неразположение, жената незабавно трябва да се свърже с акушер-гинеколог. При застрашаващи и започнали аборти, правилното лечение и режимът ще помогнат за поддържането на бременността. В етапи 3 и 4 загубата на дете е неизбежна, а полученото кървене представлява голяма заплаха за здравето и живота на жената. Тя спешно е хоспитализирана.

Мерки за предотвратяване на спонтанен аборт

За да се избегне спонтанен аборт, е необходимо през първите 3 месеца от бременността да се въздържат от сексуален контакт, тъй като плодът все още е слабо прикрепен към стената на матката. В следващия период на бременност е необходимо да се ограничи възможно най-много сексуалният живот и да се проведе изключително внимателно и точно, без да се допусне физически стрес и изразен оргазъм. В продължение на 2 месеца преди раждането сексуалният живот спира.

След спонтанен аборт, тялото трябва да получи време да се възстанови. Това ще отнеме от 1,5 до 2 години. При бременност е важно да се избягват всички причини, допринасящи за спонтанен аборт. Не можете да вземате горещи вани и душове, да се качвате на разтърсващи автомобили (включително на задната седалка на автобус или тролейбус), да пиете лаксативи и да почиствате клизмите. Необходимо е да се избягва запек, нормализиране на работата на червата чрез консумиране на кефир, ферментирало печено мляко, изсушено мляко, храна с високо съдържание на фибри.

Преди да вземе решение за дете, двамата съпрузи трябва да преминат пълен медицински преглед. Важно е да се храните правилно, да се спазва режимът на деня и да се елиминират лошите навици. След един спонтанен аборт, шансовете за повторна бременност остават високи.

Share:
Comments