Това е ужасна дума - скрининг

Това постижение на съвременната медицина, насочено към ранното откриване на патологии на развитието на плода, е сериозно обсъждано в коридорите на консултациите на жените и във форумите. Трябва ли да го направя, при какви условия е необходимо да дойде за научни изследвания и какви са очакванията на бъдещата майка в резултат на прожекциите?

Най-страшните истории, излъчени в общностите на бременни жени и плановици, звучат така:

 • "Веднага след лош резултат, жената веднага беше изпратена за аборт и в резултат се оказа, че скринингът даде грешен резултат";
 • "В процеса на повторен скрининг една жена губи детето си";
 • "Направих всичките три прожекции и всички те дадоха отличен резултат, но бебето се роди със синдрома на Даун."

Защо това се случва, надеждни ли са тези факти? И накрая, каква е тази процедура?

На първо място, това е пренатална проверка на плода за няколко фактора. Това включва биохимичен анализ на кръвта, ултразвук и също така отчита допълнителни аспекти, сред които:

 • Възраст на родителите;
 • Предразположение към генетични заболявания;
 • Наличие на спонтанни аборти при предишни бременности.

За да получите по-пълна представа за жената, ще бъдете запитани за всички роднини - за да идентифицирате фактора генетични аномалии. Специалистът ще се интересува и от въпроси, свързани с наскоро прехвърлените инфекциозни заболявания и дори от това дали един от съпрузите е бил под влияние на радиация или дали радиотерапията е била използвана при лечението. Отговорите на тези въпроси, съчетани с анализи, ще помогнат да се разбере дали една жена е изложена на риск.

За цялата бременност бъдещата майка трябва да премине три прожекции:

 1. "Двойно тестване"Прекарайте в периода от десетата до четиринадесетата седмица. Включва проучване на три параметъра:
 • Ултразвук, при който се правят измервания на дебелината на яката на плода и на костно-париетната дължина на ембриона;
 • Биохимичен анализ на кръвта на майката, насочен към тестване на нивото на хормона HCG и RARP-A - протеин, който осигурява работата на плацентата;
 1. "Triple test" се провежда от шестнадесета до двадесета седмица и резултатите се сравняват с първите проучвания.
 2. Трети скрининг е по-близо до раждането, от 30 до 34 седмици от бременността. Това е ултразвук, при който се проверява позицията на плода, количеството на амниотичната течност и състоянието на плацентата.

Познаването на механизмите на тези изследвания помага да се разбере, че никой лекар няма да принуди жената да прекъсне бременността в резултат на "лош анализ". В случай, че в резултат на тестовете данните изглеждат заплашителни, ще бъде предложено да се подлагат на многократни тестове. Ако те дадат същия резултат, ще бъдат проведени и допълнителни проучвания, които ще доведат до отчитане от страна на родителите процент вероятност тези или други отклонения в развитието на бебето. Възможността за провеждане на по-опасни изследвания, както и бъдещата съдба на бебето, ще бъдат обсъдени и решени само от родителите. Специалистите ще дадат всички необходими обяснения.

Share:
Comments