Какви са усложненията след раждането, как да ги избягвате:

Бременността и раждането са сложни физиологични процеси. Но повечето жени в очакване на бебето имат представа за това, което ще изпитат в близко бъдеще. Сега не е трудно да се намери информация за това как детето се развива в утробата в продължение на седмици, какво да прави за успешна бременност, как да се подготви правилно за раждане. Подготовката за среща с малък човек улавя бъдещата майка, която има значение за нейното собствено здраве, отстъпва във фона или не попада в областта на нейните интереси. Междувременно е много важно да си представите какви усложнения възникват след раждането и факторите, предразполагащи към появата им.

Причини за усложнения след раждането

Процесът на раждане се осъществява по два начина: чрез естествения родов канал и чрез цезарово сечение. Детето е мощен стрес за тялото, способен да предизвика патологични процеси. Въпреки това, тялото на жената обикновено е защитено от имунната и хормоналната система. Предпоставки за появата на усложнения след раждането са:

• Тежка доставка

• Усложнения при бременност

• Отслабен имунитет

• Късна токсикоза

• Усложнена акушерско-гинекологична история

• вътрематочна инфекция на плода

• Наличие на сексуални инфекции в родилната жена (кандидоза, хламидия, херпес)

Какви са усложненията след раждането?

Локализацията се отличава с:

• Локални усложнения: ендометриоза, улцерация, мастит;

• генерализованные: акушерский перитонит, сепсис.

Усложнения след раждане: язва

Повърхностни увреждания на лигавицата на перинеума, вагината или шийката на матката. За да се лекува това усложнение, възникващо след раждането, се препоръчва да се вземат въздушни вани, като повърхността на раната се оставя възможно най-отворена. Това допринася за изсушаване и по-бързо заздравяване на язвата. Ако раната става гнойна, тя трябва да се измие няколко пъти дневно с антисептично средство (фурацилин). Ако вагиналната лигавица и шийката на матката са повредени, се извършват дезинфекционни спринцовки. В случай на разпространение на патологичния процес е абсолютно необходимо да се консултирате с лекар, тъй като рискът от генерализиране на процеса значително се увеличава.

Ендометриозата е често усложнение след раждането

Това е възпаление на маточната лигавица.

Ендометриозата с лека степен се развива 1-2 седмици след раждането. Наблюдава се умерено повишаване на температурата до 38-38,5 ° С. Общото здравословно състояние на детето не страда много. Жена се оплаква от продължително зацапване (лочия). При анализа на кръвта при възпалителния процес се говори за ускорение на ESR до 35 mm / h, умерено увеличение на левкоцитите.

Тежкият ендометрит започва много по-рано - 2-3 дни след раждането. Температурата на тялото се повишава до 39 ° C, има слабост, летаргия и загуба на апетит. Матката е много болезнена: жената усеща болка в долната част на корема, която се засилва значително, когато лекарят се опитва да опише органите на малкия таз. Освобождаването от гениталния тракт става гнойни, с остър неприятен мирис.

Специална форма е ендометриозата на фона на цезарово сечение. Болестта е често усложнение при този вид доставка.

Ултразвукът на тазовите органи е "златният стандарт" при диагностицирането на ендометриоза. Методът позволява оценка

• размер на матката и съответствието й с нормите на този период;

• наличие на кръв и гнойни съсиреци в маточната кухина, фрагменти от раждането след раждането;

• дебелина на ендометриума и неговата еднородност;

• състояние на матката;

• консистенция на конците след цезарово сечение.

Лечението зависи от степента на заболяването, от количеството патологично съдържание в маточната кухина и от това дали жената практикува кърменето по време на терапията. В последния случай лекарят ще се опита да избере по-нежна терапевтична възможност, която няма да повлияе на кърменето: прилагане на тампони с вишневска маз, интрамускулни инжекции от алое, физиотерапия в областта на проекцията на матката. Най-често този комплекс е достатъчен, но само в случай на лек курс на ендометриоза.

При тежка степен на заболяване употребата на антибиотици е задължителна, независимо от това дали жената кърми или не. Здравето на майката е приоритет. В момента съществуват антимикробни средства, които са приемливи за употреба през периода на кърмене. Следователно майка няма да трябва да взема бебето от гърдата си по време на лечението.

Може да е необходимо да измиете маточната кухина с антисептичен разтвор. Процедурата се провежда при анестезия.

За възстановяване на имунитета се предписва курс имуностимуланти и имуномодулатори и комплекс от витамини С и В.

Усложнения след раждане: мастит

Това е възпаление на гърдата. Основата за възникването на мастит е лактостазата - стагнацията на млякото в кърмещата жена. Това усложнение след раждането е едно- и двустранно. Засегнатата гърда е болезнена, разширена, твърда и гореща на допир. Възможно е повишаване на телесната температура до 38.5 ° C, студени тръпки, слабост. При пренебрегвани случаи процесът може да се премести в аксиларни лимфни възли: те се възпаляват, увеличават размера си и стават болезнени.

Ултразвукът на гърдата може да потвърди диагнозата.

С мастит, антибиотици, бактериофаги, лекарства за коригиране на имунитета, в тежки случаи - се предписват хормонални противовъзпалителни средства. Лечението се допълва от методи за физиотерапия: UV обработка, ултразвук, компреси. Когато възпалението на гърдата преминава в гнойно състояние, е необходима хирургична интервенция. Колкото по-рано се извършва, толкова по-малък е рискът от разпространение на инфекцията в други области на гърдата.

Лекарите изразиха мнение за продължаването на кърменето по време на заболяването. Все пак е по-добре временно да спрете храненето и да изразите застоялото мляко за периода на лечение. След това анализирайте млякото за стерилност и, в случай на положителен резултат, възобновете кърменето. Това се прави, за да се предотврати заразяването на бебето.

Сепсис - опасно усложнение след раждането

Обикновено кръвта е стерилна течност. В случай на генерализиране на процеса, кръвта се заразява и се разпространява с тока на микроорганизми в тялото. Това е страхотно усложнение с евентуален фатален изход.

Признаци на усложнения:

• наличие на основен фокус - всеки локален възпалителен процес може да причини сепсис, ако преждевременно лечение или изтощение на имунната система;

• висока температура;

• откриване на патологични микроорганизми в кръвта.

Съзнанието на родителите може да бъде прекъснато от летаргия и инхибиране до състоянието на прекома. Има тахикардия, повишена скорост на дишане, намалена честота и количество уриниране, синьо или бледо кожа, понижаване на кръвното налягане.

Принципът на лечение на сепсис е успешна терапия на първичния възпалителен фокус (матка, гърда). Лечението се извършва чрез предписване на силни антибиотици, инфузионна терапия, антихистамини, хормонални противовъзпалителни средства.

Антибиотиците се използват в продължение на 2-3 седмици, избрани от чувствителността към микроорганизма, който се намира в кръвта на пациента. Едновременното приложение на две или три лекарства е възможно.

Ужасно усложнение след раждането: перитонит

Характеризира се с възпаление на перитонеума. Перитонитът е следствие от локализиран патологичен процес: той може да се развие въз основа на ендометриоза или след цезарово сечение. В тези случаи в матката се създава благоприятна среда за микроорганизми: неравна повърхност на раната, разширени съдове, кръвни съсиреци. Тъй като след доставката в органите на малкия таз, кръвоснабдяването се усилва, микробите бързо се носят от кръвния поток. Ето защо, през последните години, да станеш модерен секцио цезарово сечение, получи стриктно свидетелство за поведението.

Симптоматологията на перитонита е ярка и се развива след 2-3 дни. Характеристика: повишена телесна температура, жажда, сухи лигавици, слабост, тахикардия, рязко напрежение на коремните мускули при опит за докосване. По-късно повръщат, повръщат се свободни изпражнения. При общия анализ на кръвта се наблюдава увеличение на броя на левкоцитите.

При леки случаи се извършва комплексно антимикробно лечение. Ако състоянието се влоши, може да се наложи операция с различни обеми в зависимост от увреждането на органите: отстраняване на матката и придатъци от тръбите; дренаж на коремната кухина и инфузия на разтвори на антибиотици.

Какви са усложненията след раждането трябва да знаят всяка жена, която се готви за раждането на дете. Тези знания ще я направят по-чувствителни към здравето й, ще лекуват възможните болести и инфекции, ако има такива, т.е. във времето, за да предотвратят усложненията, които могат да бъдат след раждането.

Share:
Comments