Промени в гръдния кош по време на бременност

Въпреки, че основният атрибут на бременността, при който главата предава на бъдещата майка, се счита за корема, гърдата може да докладва интересна позиция много преди разширената матка да заобиколи формата на женската фигура. Промените в млечните жлези се появяват още в самото начало на бременността - някои от тях се променят почти преди забавянето на менструацията. Женската гърда реагира толкова чувствително на импрегнацията, че е възможно да се определи произтичащата от нея бременност.

Първи промени

Първите необичайни усещания, които жената забелязва вече на 5-6 седмици от бременността:

  • гърдата се излива, увеличавайки обема;
  • може да има сърбеж в зърното;
  • Нипелите стават много чувствителни към най-малката студ - дори и малък бриз може да причини изключително неприятни усещания.

Тези промени ще позволят на бъдещата майка да знае, че плодът се развива безопасно, тъй като хормоните, произвеждани за поддържане на бременност, засягат състоянието на млечните жлези. Първият триместър се счита за най-опасен - рискът от спонтанен аборт е най-висок в период до 12 седмици, така че ако жената забеляза, че гърдата изведнъж се е върнала в предишното си състояние - загубена чувствителност или намалена, е необходимо да се появи на специалист.

Подобряване на пигментацията

Друг спътник на бременността е интензификацията на пигментацията. Понякога може да се появи появата на лунички на лицето, броят на бенките може да се увеличи, но най-характерната особеност е промяна в цвета на аурата на зърното до по-тъмна. Цветът на някой буквално се променя от първите дни на бременността, някой - по-близо до средата на мандата. Често промяната на цвета на ареола съвпада с появата на тъмна вертикална ивица, която пресича корема от коремната кост до пъпа. Въпреки че при някои жени тези признаци стават ярко изразени, човек не бива да се страхува - пигментацията ще отслабне веднага след раждането, зърната ще отнемат обичайния си сянка и групата ще изчезне.

Изолиране на коластра

В продължение на девет месеца гърдата се подготвя за основната си цел - хранене на бебето. В края на краищата, след като се роди, това тяло ще бъде за него най-важно - оттам ще получи първите ценни капки коластра, тук ще се произвеждат храни и напитки. При майчиното мляко детето получава антителата, необходими за него, а специалните бактерии помагат да се регулира храносмилането.

Първите капки коластра започват да се разпределят преди доставката. Това обикновено се случва във втория триместър - по този начин гърдата се подготвя за хранене. Една жена може да изпитва същите усещания, както при приливите на млякото - леко изтръпване и изтръпване в областта на зърната. Коластрата се смята за идеална храна за първите дни от живота на новороденото - наситена с антитела и протеини, тя е по-малко мазна от млякото и помага да се подготви храносмилателната система на бебето за хранене.

Грижа за гърдите

Наскоро наръчниците за бъдещи майки бяха призовани да започнат да подготвят гърдата за хранене предварително. На бременни жени се предлага да търкат зърната си с твърда хавлиена кърпа и дори да носят груби бельо, за да свикнат с постоянно триене. Но съвременните експерти по кърменето вярват, че самата природа ще се погрижи за всичко необходимо и препоръчителният стар метод е фундаментално погрешен, тъй като такива действия допринасят за травматизиране на зърната.

Грижа за гърдите должен включать в себя ношение удобного бюстгальтера — натуральный состав ткани, широкие лямки и правильно подобранный размер нужны не только для комфорта, но способствуют и сохранению формы груди.

Кожата на гърдите е много нежна, така че може да се образува стрии. Като правило, те не винаги са забележими, тъй като те се намират в дъното. Ето защо, грижи за кожата, не забравяйте да обърнете внимание на тази част от тялото - подхранващият крем и естествените масла допринасят за предотвратяването на стрии.

Share:
Comments