Roibush е подарък от африканските богове или следващия масов

От древни времена, използвани от африкански бушмени тухла-червени напитки - Rooibos или, както се нарича, rooibos става познат на европейците от началото на двадесети век. Днес тя остава основният тоник в Южна Африка, какъв обикновен чай или кафе се разглежда и набира популярност в света.

Aspalatus линейно

Сушени и нарязани листа и филизи от това растение се използват за приготвяне на напитка. И самото име на роибос означава червен храст. Бушът не е наистина червен, но съвсем общ - зелен, с височина 1-1,5 метра, с листа, подобни на игли. От средата на ХХ век растението се култивира в промишлен мащаб, главно на западния бряг на Южна Африка. И червеното или по-скоро червеникавокафявата суровина от аскалат става след ферментация и сушене.

Първият, който събира и приготвя роибос, са Хотентот, местното население на територията, в която се намират модерна Южна Африка и Намибия. Тогава през деветнадесети век новодошлите от Холандия и британците научиха за това. Така Rooibos стигна до Европа и скоро се разпространи по целия свят благодарение на своите свойства.

Ройбос. Полезни качества

Ароматен, тухлено-червен оттенък, сладка тонизираща напитка е отлична алтернатива на чай или кафе, особено за хора, които не могат да консумират кофеин. Привържениците на роибос го хвалят и за други качества, които са здрави за него. Много от тях твърдят, че антиоксидантите, които се съдържат в напитката, могат да помогнат за предпазването от рак, сърдечно-съдови заболявания или инсулт. Въпреки това, противно на някои източници, rooibos не е богат източник на витамини или минерали, освен мед и флуорид. Но за всичко в ред.

Преди всичко трябва да се подчертае, че роибос не съдържа кофеин. Кофеинът е естествен стимулант, намиращ се в черен и зелен чай, както и в кафе. Като цяло използването на това вещество в умерени количества е безопасно, дори полезно за повишаване на концентрацията, подобряване на настроението и физическата издръжливост. Въпреки това, злоупотребата с кофеин може да доведе до редица странични ефекти. Сред тях: тахикардия, нарушения на съня, нервни разстройства, пристрастяване и т.н. Поради тази причина някои хора предпочитат да избягват или ограничават употребата на кофеин.

Тъй като роибос, разбира се, не го съдържа, той е добър избор за замяна на чай или кафе. Като бонус - ниско ниво на танин в сравнение с всички видове чай.

Танините са фенолни съединения, пречат на абсорбцията от човешкото тяло на определени хранителни вещества, например желязо.

Също така в rooibos, за разлика от чая, не съдържа оксалова киселина. Може да причини камъни в бъбреците. Ето защо rooibos е толкова добър за хора с бъбречни проблеми.

На второ място, ройбозата намира кверцетин и аспалинаин. Това са антиоксиданти. Благодарение на тези вещества руибос стана толкова популярен. Антиоксидантите могат да имат ползи за здравето, например, като предпазват човешките клетки от увреждане от свободните радикали. Което в дългосрочен план може да причини заболявания на сърдечно-съдовата система и дори рак.

Важно! Трябва да се разбере, че роибос може да се различава един от друг в зависимост от метода на лечение. Има зелени и червени сортове. Това е зелено, което помага да се повиши нивото на антиоксиданти в кръвта.

Тези антиоксиданти обаче могат да бъдат нестабилни или неефективно абсорбирани от организма.

Трето, антиоксидантите могат да бъдат полезни за хората със сърдечни проблеми. Употребата на rooibos може да има благоприятен ефект върху кръвното налягане чрез инхибиране на ангиотензин-конвертиращия ензим. Съществуват и доказателства, че роибос може да подобри нивата на холестерола. Според изследването шест чаши напитка на ден, в рамките на шест седмици, намаляват нивото на "лошия" холестерол с ниска плътност при мъжете. Нивото на холестерола с висока плътност, "добро", леко се е увеличило.

Нормалното ниво на холестерола е предпоставка за резистентност към различни заболявания на сърдечно-съдовата система, включително инфаркти и удари.

Както вече беше отбелязано, антиоксидантите могат индиректно да намалят риска от рак. Изследванията "Тестване" показват, че кверцетин и лутеолин убиват раковите клетки и предотвратяват растежа на тумора. Но не са провеждани експерименти с хора. И все още не е ясно дали малко количество от два антиоксиданта е достатъчно и колко ефективно те се абсорбират от тялото, така че да има положителна динамика.

Поради липсата на убедителни доказателства, предположението за предотвратяване на растежа на рака при хората всъщност може да се счита за теория.

Интересното е, че съединенията в rooibos също могат да помогнат на хора с диабет тип 2. Отново, антиоксиданти влизат в игра. Този път - аспалинаин. Експериментите доказват помощта на аспалиналин за балансиране на нивото на кръвната захар в мишките и намаляване на устойчивостта към инсулин. Това е добра новина за диабетици, но въпреки това не са провеждани проучвания при хора.

Бушмените в Африка все още използват роибос за лечение на колики при малки деца.

Вред от ройбуша

Rooibos обикновено е безопасно. Всички нежелани или неприятни ефекти са изключително редки и незначителни. Например, лека естрогенна активност. Толкова слаба, че обикновен човек дори не забелязва. Възможно е обаче някои да се намесват, разбира се, ако пиете напитка в големи количества. Но фактът, че качественият роибос е по-скъп от добър черен или зелен чай, може да стане възпиращ за злоупотреба за повечето хора.

Заваривание

Процесът е много прост и не се различава много от приготвянето на обикновен чай. Най-добре е порцелан, обикновена керамика или стъклария. Глинени чайници или чаши най-добре да не се използват, тъй като полезните вещества се абсорбират от порите на материала. Изключение могат да бъдат ястия, които са покрити с глазура. Дозировка, както за чай, една или две супени лъжици на чаша. Rooibos се изсипва с вряща вода и толерира добре кипене. Мнозина препоръчват поставянето на ястия с чаени листа във фурната или кипене на печката. Настоява фито чай в продължение на поне пет минути, след което е готов за употреба.

Съвет! При кипене използвайте термоустойчиви съдове. За предпочитане е да се затопли във фурната, но е възможно и върху електрическа печка, ако печката е газ, използвайте разделител.

Листата Rooibos приличат на игли, те са много гъсти и процесът на извличане на полезни вещества отнема известно време. Поради тази причина, роибос може да се приготвя няколко пъти. Често се случва втората пивоварка да дава по-наситена напитка, отколкото първата. Някои хора добавят захар, мляко на вкус или се смесват с други билки. Също така е изобретен "еспресо от роибос", се приготвя в кафемашина, а след това червено капучино и лате, включително лед. Като цяло, експериментирайте.

Както можете да видите, роибос все още е двусмислен източник на здраве, но в същото време е просто вкусно, утолява жажда и много хора имат достатъчно. Пийте напитка умерено, а положителните ефекти, както и доброто настроение, са ви гарантирани.

Share:
Comments