Повръщане при деца на различна възраст - със и без

Видът на безпомощното бебе, което се случва да повръща, може да наруши дори опитни майки. Какво провокира ситуацията, какви са симптомите и какво да се направи, за да се помогне на детето?

Бебетата и по-младите предучилищни могат да имат свои собствени причини за повръщане. Нека първо разгледаме някои ситуации, характерни за възрастта от 0 до 1 година.

Повръщане без треска при дете под 1 година

Младите майки често объркват повръщане с поглъщане. Последното се случва по време на или непосредствено след хранене, когато колапсът поглъща въздуха заедно с млякото. Това е нормално явление и не трябва да има много вълнение, ако има стабилно наддаване на тегло и бебето се чувства добре.

След хранене е необходимо да се държи вертикално и да се потиска гърба, така че да изтече ерукцията. Но ако детето изпитва постоянни затруднения по време на хранене поради регургитация, трябва да се потърси консултация с окръжния педиатър - внезапно това е признак за сериозни заболявания.

Повръщането при дете, за разлика от ритуалите, има напълно различни външни признаци:

- изпотяване на млякото от устата (а понякога дори от носа) фонтан;

- отрязаните маси имат много неприятен "аромат" на стомашния сок;

- момента на възникването му не винаги съвпада с приемането на храна.

Рефлексният процес на повръщане често възниква като естествена защитна реакция на бебето. В един случай, без повишаване на температурата, човек не трябва да се разстройва много: вероятно яде много.

Друг вариант - въвеждането на ново ястие в примамката, срещу което тялото на детето изрази категоричен протест. В този случай, както препоръчва СЗО, трябва да започнете да примамвате постепенно, като свикнете с търпение детето на непозната храна, като го предлагате буквално на чаена лъжичка на ден. В този случай наблюдавайте реакцията: няма обриви, не е прекалено насилствено да реагира. Допуска се, че тази храна просто не му отговаря. Можете да разгледате друг вариант на допълващо хранене, като се консултирате с окръжния педиатър.

Честото действие на рефлекс на повръщане без видима причина е сигнал за наличието на определени патологии (диафрагмална херния, пилорна стеноза, инвазия, хидроцефалия и т.н.). Лекарите в клиниката ще изпратят бебето на изследването с най-малко съмнение за подобен резултат. Родителите не трябва да се страхуват, защото при правилно назначаване и стриктно спазване на медицинските препоръки, заболяването обикновено отстъпва.

Важно за родителите: не е необходимо да извършвате експерименти върху бебето с помощта на "магически" рецепти за лекуване, препоръчани от приятелка или баба, без да се консултират с педиатър.

Повръщане и диария без треска при дете под 1 година

Възможни причини и методи на лечение

При едно бебе може да се появи паралелно повръщане и диария без треска по различни причини.

1. Храносмилане. Проблемът възниква от въвеждането на нови видове допълващи храни в хранителния режим (сурови плодове, зеленчуци, месни продукти). За лечение е необходимо да се изключат неподходящи ястия от ежедневното меню и да се осигури пълен режим на пиене.

2. Презахранване. Ако твърде много се яде и храносмилателната система не се справи с такъв товар, то тялото се отървава от излишъка. Това е типично за "изкуствени", децата с кърмене от преяждане обикновено не страдат. Лечението не изисква, просто трябва да контролирате количеството, изядено от бебето.

3. Дъщене. Повръщането се дължи на преглъщане на излишния въздух, когато плаче, причинено от болезнени усещания в подути венци. По препоръка на педиатър, смущаващите места се смазват с анестетични гелове, масажират се със светлинни движения на специални устройства или с чисто измит пръст.

4. Нарушаване на хигиенните правила. Непочистените ръце, слабо обработените бутилки за изкуствено хранене или майчината гърда с естествено хранене често са причина за разхлабване на изпражненията и повръщането.

5. Поглъщане на чуждо тяло в стомаха. Хвалещите рефлекси на възрастен млад човек водят до факта, че той може да поглъща малък предмет, който причинява повръщане и разстройство на стомаха. Необходимо е да се контролира състоянието на детето, да се консултира с лекар и да се внимава, че дребосъчето в стомаха му е останало с изпражнения.

Повръщане с температура на детето до една година

Най-честите причини са:

- инфекциозна болест;

- реакция на жар (до 39°C);

- последиците от взетите лекарства.

Ако това е инфекциозна болест, лечението трябва да се извърши по посока на лекаря в детската болница в съответното отделение. Едно от основните условия за предотвратяване на повръщането в този случай е стриктното спазване на нормите за хигиена на храненето и ежедневието от страна на майката. Освен това, ако кърми, трябва да анализираме нейната диета. Може би, той включва продукти, които са причинили такава реакция. За да се стабилизира състоянието на бебето, достатъчно е да се изключат от менюто.

При еметичната реакция на топлина е необходимо да се намали, като се спазват инструкциите на педиатър.

В третия случай, когато се консултирате с лекар, трябва да помните и да го назовете с всички лекарства, които бебето е приемало през последните няколко дни. Необходимо е допълнително лечение да се извършва стриктно в съответствие с препоръките на лекаря.

Децата над 2-годишна възраст често имат подобна картина, само няколко причини за неразположение, които причиняват повръщане, могат да бъдат изключени. В допълнение, мерките, предприети за малките, са по-различни.

Повръщане без треска при дете над 2-годишна възраст

Повръщане, което не е придружено от треска, също е симптом на лошо здраве. Обикновено не е инфекциозен. Етиология на повръщане без температура:

1. Неинфекциозни заболявания на храносмилателната система: пептична язва, остър гастрит, дуоденит, холеопатии и др.

2. Хиперестезия на стомаха на фона на обща нервност.

3. Наследство.

4. Ендокринни заболявания.

5. Метаболитни нарушения.

6. Заразяване с Glistovye.

7. Болести на централната нервна система.

8. Алергични реакции и др.

Ако се наблюдава редовно повръщане без температури, препоръчително е да посетите педиатър и в негова насока да извършите изследване на състоянието на детето:

- кръвен тест;

- ултразвук на коремната кухина;

- Анални изпражнения за яйчни червеи;

- Невросонография, ЕЕГ и др .;

- Консултации на невролог, психотерапевт, алерголог-имунолог.

За да се помогне на хората тук не може да се прецени: само квалифицирана помощ от специалисти ще помогне за решаването на проблема.

Повръщане и диария без треска при деца над 2-годишна възраст

Повръщане, придружено от диария без треска, може да причини:

1. Прекомерно храносмилане. Повръщането се случва веднъж или два пъти след известно време след хранене, столче - с остатъците от нечиста храна. Прекомерното хранене на големи порции претоварва храносмилателната система на детето, така че има подобна протективна реакция на тялото.

Храносмилането се случва, ако детето опита за първи път екзотични плодове, гъби и др.

За да се реши проблемът, е достатъчно да се извадят от диетата продуктите, които са я причинили. И осигурете режим на пиене, за да предотвратите дехидратацията.

2. Отложен стрес. Това се случва, че вегетативната система реагира на избухване на емоции с едно повръщане и известно разхлабване на изпражненията. Дете в тази ситуация, по препоръка на лекар, получава еднократна доза от антиеметик и лекарство за диария. Не забравяйте да го успокоите, така че емоционалният фон да стане стабилен.

3. Изменението на климата. При преместване в друго населено място е допустимо едно или два пъти повръщане с хлабав стол. Първоначално детето осигурява мир. Храната трябва да се състои от хипоалергични, познати продукти. Товарите трябва да бъдат изключени, както психически, така и физически.

Повръщане с дете на възраст над 2 години

Повръщане с треска обикновено се случва с инфекциозни заболявания. Това се дължи на интоксикация на тялото, често придружена от диария.

Най-често срещаните причини са:

- хранително отравяне (храна, лекарства, отрови, домакински химикали);

- инфекция с чревна инфекция (салмонелоза, ентеровирус, ротавирус, дизентерия и др.);

- инфекциозни заболявания (пневмония, отитис, менингит, фарингит и др.).

Във всеки от тези случаи незабавно трябва да се свържете с лекар. Най-често лечението се извършва в болницата.

Повръщане с диария и повишена температура при дете

Треската, повръщането и често водните изпражнения с елементи на нелекувана храна и примес на зеленикава слуз са общи признаци на остра чревна инфекция. Децата като такива симптоми в 7-8 часа могат да причинят критична дехидратация. Друга заплаха - топлината, достигаща периодично до 40 ° C, може да доведе до конвулсии.

Също така е доста трудно за младите предучилищно заведение да имат заболяването. Мерките, предприети в този случай, остават релевантни за всяка възраст.

Първото нещо, което трябва да направите, е веднага да се обадите на лекар. В този случай самите родители не могат да загубят нито една минута: конкретен тип инфекция ще бъде установена от специалисти по-късно, а спешните мерки във всеки случай ще бъдат еднакви.

В очакване на пристигането на лекар, родителите трябва:

1. Да помогне на организма на детето да се отърве от микробите и токсичните продукти от жизнената си дейност чрез стомашен промивка. Вие просто давате на детето максималното количество охладена сварена вода. Повръщането, причинено от излишната течност, ще пречисти стомаха от токсини. Все още можете да използвате чиста чаена лъжичка или измит пръст в стерилна салфетка, за да натиснете корена на езика, причинявайки повръщане. Процедурата повторете до 3 пъти.

2. Стриктно спазвайте инструкциите с дози, свързани с възрастта, дайте на детето ентеросорбенти (Enterosgel, Smektu). Те свързват микробите, техните отрови и ги извеждат с изпражненията. Традиционно предложеният активен въглен е неефективен в такива случаи.

3. При диария и повръщане изпотяване от тялото излиза вода и сол. За да ги компенсира, от първите часове е необходимо да се даде разтвор на глюкозалт. Ако няма прах у дома, след това като временна мярка, 1 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка сол, 8 части супена лъжица захар в пясъка може да се добави към 1 литър вода.

Сварете и охладете разтвора, за да дадете на детето:

- Кърмене да предлага 3 ts.lozhki или 3 глътка през зърното с честота от 5-10 минути;

- дете над 2 години - до 3 супени лъжици. лъжици на всеки 10-15 минути.

Дори ако детето иска повече, трябва да се запомни, че прекомерно количество пиян вода предизвиква нова атака на повръщане.

Строго забранено без указания на лекар:

- дават на децата антибиотици: в тази ситуация те могат да влошат ситуацията и да причинят дисбиоза (нарушение на микрофлората в червата);

- дават ензимни препарати, за да не се увеличи диарията;

- използвайте дори и много слаб разтвор на калиев перманганат перорално под формата на напитка или клизма: може да се образуват изпражнения и токсични вещества да се абсорбират в кръвта на бебето, което да причини по-късно отравяне на тялото и неустойчиво повръщане.

Пристига лекар и прави предварителна диагноза и взема решение за хоспитализация в тежка форма на остра чревна инфекция. Родителите трябва да помнят: навременното започване на лечението е една от ключовите точки за бързо възстановяване.

Share:
Comments