Пилешка шарка (варицела) при деца

Внимание: Порталът има нова по-подробна статия за варицела при децата с снимки.

Валерица (варицела) при деца е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с лека интоксикация и папуло-везикуларни лезии по кожата и лигавиците. Причиняващият агент на варицела при децата е херпесвирусът от третия тип, нестабилен във външната среда. Като правило, след като го е имало в ранна възраст, човек получава естествен имунитет към този вирус до края на живота си.

Инфекцията възниква от въздушните капчици. Самото име "варицела" показва, че вирусът, разпространяващ се във въздуха, може да засегне цели групи деца. Въпреки че е по-добре в детството, отколкото в зряла възраст, тъй като децата толерират тази болест много по-лесно (това не важи за бебета под 1 година, чиято имунна система все още не е достатъчно оформена, за да даде на вируса достоен отхвърляне).

Пациент с варицела е заразен ден преди появата на първите обриви (везикули) и до петия ден след появата на последната им проява.

Симптомите на варицела при деца

След инфекцията вирусът на варицела остава в тялото в продължение на около 2 седмици без никакви симптоми - подготвя офанзивата си. След това се усеща от рязко покачване на температурата (до 39 градуса) и обрив по цялото тяло, в някои случаи - главоболие, гадене, слабост.

В началото на обрива те изглеждат като розови петна, които се превръщат в мехурчета, пълни с бистра течност за няколко часа. Те могат да засегнат не само кожата, но и лигавиците, например, на устната кухина. Те не трябва да се докосват, за да се избегне инфекция и вторично бактериално замърсяване.

Мехурчетата са сърбеж, те са покрити с коричка, нови са на мястото на лечебните форми. Постепенно, нови обриви стават все по-малки, а на мястото на блистери има само сухи корички. Около една седмица по-късно те падат независимо и не оставят следи.

Лечение на варицела при деца

Вероятно няма нужда да се казва, че лечението за варицела трябва да се предписва само от лекар въз основа на проучване. Обикновено се състои от почивка в леглото и симптоматична терапия. Това означава, че при наличието на висока температура е необходимо изобилно пиене и приемане на антипиретици. Но трябва да се помни, че за да се свали топлината на тялото при деца с пилешки шарка, аспиринът е строго забранен, поради високата вероятност от усложнения от черния дроб.

Интересно е, че методът за "лечение" на варицела, известен на всички ни от детството, няма терапевтичен ефект чрез смазване на мехурчета със зелена материя като такава. И все пак, всяка майка, когато бебето й е болно от варицела, ежедневно изпълнява този ритуал, изследва кожата на бебето и покрива свежите обриви. И въпреки, че кората се образува независимо от това дали мехурчетата ще бъдат размазани или не, лекарите нямат нищо против този ритуал. Първо, зеленика допълнително дезинфекцира везикулите. И тогава майка ми по този начин контролира появата на нови обриви и се чувства по-спокойно, което означава, че бебето се чувства по-удобно също.

Когато варицела, децата са силно засегнати от сърбеж на кожата, което ги кара да гледат блистерите. Родителите трябва да помагат на детето да прехвърли това трудно време, разсейвайки го и да го забавлява, тъй като при пениране на мехурчетата времето на тяхното излекуване се увеличава и съществува опасност от появата на белези, които ще останат за цял живот.

Възможно е да се облекчи състоянието на детето чрез намаляване на сърбежа чрез приемане на антихистамини. Можете да поставите ръкавици на ръцете му, така че да не надраска обривите. Важно е през този период да се осигури на детето най-задълбочена хигиена и ежедневна смяна на бельо, включително спално бельо, и да се предотврати прегряване.

Share:
Comments