Ниските нива на витамин d са по-чести при децата с

Децата и юношите с наднормено тегло и със затлъстяване често имат по-ниско ниво на витамин D, отколкото техните връстници със здравословно тегло, се казва в ново проучване.

Витамин D е необходим за здравето на костите. Тъй като костите растат интензивно в детството и юношеството, особено важно е да се идентифицира и лекува липсата на витамин D в този период. Установява се връзка между този недостиг на витамини и хронични заболявания като високо кръвно налягане, диабет тип 1 и множествена склероза.

След анализ на данните за повече от 12 000 деца и юноши на възраст между 6 и 18 години, учените имат следната информация: около 21% от децата със здравословно тегло имат недостиг на витамин D и 29% от тези с наднормено тегло, 34% затлъстяване и 49% от хората, страдащи от тежко затлъстяване.

Трудно е да си представим, че такива деца страдат от недохранване. Причината е, че диетата им е наситена с калории, а не с хранителни вещества.

Изследователят Кристи Тюрер от Югозападния медицински център и Детският медицински център на Тексаския университет в Далас препоръчва такива деца да пият нискомаслено мляко. Ако те не обичат да пият обикновено мляко, тя съветва добавянето на изкуствено подсладени вкусове, което ще увеличи съдържанието на калории само с 15 калории. Неподсладеното соево и бадемово мляко също са добър източник на витамин D и калций.

Втората препоръка за деца с наднормено тегло и дефицит на витамин D е да излязат навън. Слънцето също е източник на витамин D. Tüer казва, че преди да вземе слънцезащитни продукти, децата трябва да останат на слънце в продължение на 10-15 минути.

Що се отнася до добавките, съдържащи витамин D, по-добре е да се консултирате с Вашия лекар за тяхната употреба, за да избегнете предозиране.

Share:
Comments