Колко дълго детето трябва да суче гърдите си, за да не

Световната здравна организация и детските лекари вярват, че кърмата е най-добрата и здравословна храна, която можем да предложим на дете.

Млякото е пълноценна храна. Тя е идеално пригодена за тялото на бебето, съдържа повече от 400 хранителни вещества, идеален баланс на мазнини, протеини и минерални елементи, които повишават имунитета, спомагат за храносмилането, насърчават правилния растеж.

Децата, които получават майчино мляко през първите 6 месеца, имат по-малко инфекции на ухото, по-рядко имат настинки, нямат диария и са по-малко склонни да се оплакват на лекарите.

Физическата близост на майката и детето, кърменето, дишането на майката, топлината на кожата помагат на бебето да се чувства безопасно. Децата, отглеждани на кърмата, имат здравословно тегло, растат добре, имат спокоен, балансиран характер. Кърменето предотвратява развитието на синдрома на внезапна смърт при новородени, диабет, затлъстяване, някои видове рак.

В тази статия ще научите колко дълго и колко често бебето трябва да бъде кърмено и колко дълго бебето трябва да суче гърдата, за да се насити напълно по време на храненето. А също и няколко много важни аспекта.

Какво е ABC на кърменето?

• A = Абсолютно удобни условия за майката. Това е изключително важен въпрос. Ръцете, главата и шията на майката трябва да имат допълнителна подкрепа. Крака - поставени на стойка. Тялото е в спокойна позиция.

• B = голямо търпение. Бебето трябва да се храни, докато не се напълни. Не бързайте и прекъснете храната. Колко дълго детето трябва да суче гърдата за едно хранене ще бъде разгледано по-долу.

• B = Внимание към нуждите на детето. Бебето трябва да бъде хранено, когато се чувства гладен. Този режим се извиква при поискване. В първите дни от живота бебето се нуждае от 8 до 12 хранения през деня. Гладно дете се събужда, започва да движи дръжките, устата си с различни шумове, изважда езика, натиска устните си, така че ако смуче гърдите на майка ми. В този случай не чакайте детето да започне да кряка или плаче, тъй като това е сигнал за тежък глад.

Колко време трябва да кърмя?

Детските педиатри препоръчват през първите 6 месеца да се хранят новородени изключително с кърма. Те също препоръчват добавяне на кърма към храната, след като бебето се прехвърля в твърда храна, до края на годината на живота и последващите периоди, ако майката може да си го позволи.

Колко често да кърмите

Новородено бебе трябва да се хранят 8-12 пъти дневно през първите 30 дни от живота. Ако майка смята, че нейните трохи не се хранят, в диетата може да се включи млечна формула. Кърмата е по-лесно смилаема от изкуствената млечна формула, тъй като тя е идеално съвпадаща с храносмилателната система на детето, бързо се смила и често прави детето да се чувства гладно.

Честото хранене стимулира производството на мляко, особено през първите 7-14 дни. През следващите 2 месеца схемата за кърмене постепенно ще намалее и може да бъде 7-9 прикачени на гърда на ден. За да се храни бебето е по-добро при поискване, когато е гладен, на всеки 1.5-3 часа. Интервалът на прием на храна не трябва да бъде повече от 4 часа, дори през нощта.

Колко често и колко дълго трябва да бъде хранено детето - извито от тялото на майката, апетита на бебето, както и много други фактори:

• обем и качество на майчиното мляко;

• степента на доставяне на мляко на бебето;

• правилното положение на майката по време на хранене;

• настроение на майка и дете;

• общата ситуация.

Колко време бебето трябва да суче гърдата за едно хранене?

Продължителността на храненето зависи от възрастта на бебето. Новородените се нуждаят от храна за 20-40 минути на всяка гърда, за да получат храна. Но когато детето расте, той придобива умения за приемане на бързо хранене и в крайна сметка получава храна за 5-10 минути на една гърда.

Колко често трябва да редувам гърдите по време на хранене?

За да се запази производството на мляко в двете гърди и да се предотврати болезненото подуване на млечните жлези, е важно да се редуват гърдите по време на хранене. Времето за хранене е избрано за апетита на детето и характеристиките на млекопроизводството за жената. Някои бебета могат да бъдат хранени за 5 минути на една гърда, други могат да се нуждаят от 10-15 минути на всяка гърда.

Някои експерти препоръчват да се променят гърдите в средата на всяко хранене и да се започне друго хранене с гръдния кош. Някои жени смятат, че този метод е изключително полезен и носи бележник за проследяване на графика за хранене. Други отхвърлят този път и хранят бебето с една гърда за едно хранене.

В повечето случаи кърмачетата предпочитат да получават храна от две гърди. Но има някои бебета, които обичат храненето само от една гърда. Начинът, по който майката и бебето ще изберат, зависи от личните предпочитания, но начинът, по който две гърди участват в диетата, е по-удобно.

Как да разберем, че бебето е пълно?

Младите майки, особено първите майки за пръв път често се притесняват дали бебето е пълно с хранене или не. Кърмещата майка може да бъде спокойна, ако детето:

• остава щастлив след всяко хранене и заспива сладко;

• произвежда приблизително 4-6 мокри памперса на ден и има редовни дефекации;

• спи добре;

• Внимателно и спокойно по време на будност;

• Добро увеличаване на теглото.

Ако детето не получава кърма, той:

• буден след хранене, продължава да търси майчината гърда;

• не произвежда необходимия брой мокри пелени, има редки и слаби дефекации;

• суетлив, много плачет;

• не наддават на тегло.

Ако се притеснявате, че бебето ви не получава достатъчно мляко, обадете се на Вашия лекар. Кърменето може да бъде допълнено с млечни формули.

Еруктация след хранене е норма или отклонение?

За кърмачетата, които практикуват кърменето, регургирането на малко количество храна е нормално. Въпреки това, повръщане, в големи количества, трябва да предизвика тревожност. Повръщането след хранене е отклонение, което се нуждае от медицинско обслужване.

Пелените като показател за правилното хранене?

Пелените са отличен показател за правилното хранене. Първото мляко е коластрата, която новороденото получава. Тя позволява на детето да произвежда от 1 до 2 мокри памперса през първите 24 часа от живота си.

През следващите 3-4 дни след раждането млякото придобива по-течна консистенция и позволява производството на 4-5 мокри пелени и зеленикаво-жълти изпражнения веднъж на ден.

След 6-7 дни живот, бебето трябва да произвежда повече от 6 мокри пелени на ден с прозрачна или много светла урина. По-малък брой пелени показва, че бебето не получава достатъчно храна. Ако на повърхността на пелените се появят жълти кристали, незабавно трябва да се обадите на Вашия лекар. Четири или повече жълти дефекации през този период съобщават за правилното хранене на новороденото.

Share:
Comments