Хълцане при новородени. какво да направите, ако бебето ви се

Хълцане при новородени - феномен, доста чести и разбираем.

Въпреки това, като се има предвид възрастта на трохите, понякога тя причинява доста разбираема тревога мумия.

Особено ако специфичният рефлекс е доста дълъг. За да не се безпокоите без основателна причина, е необходимо да разберете механизма на това явление и възможната помощ за детето.

Какво представлява хълцането?

Между коремната и гръдната кухина има мускулна преграда - диафрагмата. Неволното му конвулсивно свиване и предизвиква вид звук и движение. Най-често това е напълно нормален процес, поради някои причини, които не трябва да предизвикват много вълнение.

Само понякога хълцането е придружител на болестта, особено когато е придружен от кашлица, регургитация, видим дискомфорт на бебето и трае дълго време. В този случай трябва да се консултирате с лекар, за да изключите наличието на патология.

Най-честите причини за хълцане при новородени след хранене

Една диафрагма на възраст до три месеца е ненужно чувствителна, така че най-малкото дразнене може да предизвика неволно свиване. Епизодичните hiccoughs най-често се свързват с грешки в храненето и се появяват след края:

- твърде много абсорбирано мляко. В резултат на това стомаха действа върху диафрагмата;

- преглъщане на определено количество въздух, което се получава в резултат на активно засмукване или прекалено голям отвор при подаване от бутилка;

- Някои незрялост на храносмилателните органи, която е присъща на тази възраст.

Защото хълцане може и хипотермия, жажда или стрес, но с процеса на хранене се дължи само косвено.

Какво да направите, ако хълцането на бебето след хранене

В по-напреднала възраст хълцането може да бъде спряно, най-често с помощта на народни методи - да изсмучете парче лимон, да задържате дъха си, да ядете чаена лъжичка захар. Но какво да кажем за трохата, за която тези методи не са налични? Малко вероятно е да спрете започналото хълцане, просто трябва да изчакате да спре, внимателно да погали бебето, да го разсейва и да даде на тялото малко вертикално положение. Но опитайте в бъдеще, за да предотвратите неприятното състояние на всяка майка.

За да се предотврати появата на новородено хълцане, струва си да се слушат съветите на опитни педиатри и да се придържаме към прости методи за предотвратяване появата на проблема:

1. Не презареждайте малка пържена храна - по-добре е да я храните по-често, но малко по малко.

2. Ако бебето има страхотен апетит, той с нетърпение и с удоволствие изсмуква гърдите на майка си, докато поглъща въздуха, не трябва да чакаме, докато не е гладен. Започвайки да хранете малко по-рано, можете да го прекарате спокойно и без да бързате. Бавен процес ще предотврати поглъщането на въздух.

3. Ако хълцането се случи точно по време на удоволствието от вкусното мляко на майката, трябва да спрете храненето, да дадете бебето си на вертикална позиция и да се опитате да предизвикате удар. Можете да продължите процеса след спиране на hiccoughs.

4. Ако детето по някаква причина пие мляко от бутилката, трябва внимателно да наблюдавате отвора в зърното. Обикновено млякото трябва да изтича от него с капки. Не е допустимо нито поток от струи, нито прекалено бавен поради малка дупка. И в двата случая е възможно да се преглътне въздухът и появата на хълцане поради тази причина.

5. Причината за изгаряне поради прекомерно образуване на газ може да бъде и несъответствие със запазената диета на майката. Склонността към консумация на бобови растения, зеле, домати може да причини не само пристъп на неволеви контракции на диафрагмата, но и да причини при малък човек колики, подуване на корема и подуване.

6. Нахранете бебето нежелано в хоризонтално положение, за предпочитане ъгълът на накланяне на тялото му е около 45 градуса, а главата трябва да е над зърното. След насищането не можете да го поставите на гърба, по-добре е да го държите в колона. Притискайки бебето към себе си, той трябва да падне на гърба и да се побърква. Трябва да направите това, ако детето се притеснява по време на процеса на хранене и притиска краката към стомаха.

7. По време на насищането на бебето майката трябва да е спокойна. Остър силен шум, откриване на връзката с домакинството, присъствието на непознати - явлението е неприемливо. Всичко това може да причини стресът на бебето и, следователно, дългият мускул.

Малцина знаят, че хълцането започва да натрапва бебето още в утробата и, странно, му помага да се развива правилно и хармонично. Рязане, диафрагмата насърчава циркулацията на течността, която се намира в белите дробове на бебето, и насърчава хармоничното развитие на вътрешните органи и мускули. След раждането, хълцането става все по-рядко и до края на третия месец от живота обикновено изчезва. Но понякога това сигнализира за беда.

Хълцане при новородено като симптом на заболяването

Ако хълцането се случва доста често и трае дълго време, е необходимо да се консултирате с педиатър, за да изключите наличието на болестта. Развитието на пневмония или увреждане на нервната система може да причини това.

В случай на дълъг процес, който предизвиква дискомфорт за детето и възбудата на майката, повече от половин час, трябва да се обърне внимание на наличието на съпътстващи симптоми. Причината за кандидатстване за лекар може да служи като:

- постоянна регургитация;

- повишена възбудимост;

- кашлица;

- появата на хълцане, независимо от храненето;

- наличието на висока температура.

В комбинация с продължително дълъг хълцане, тези симптоми може да показват наличието на заболяване, така че отлагането на посещение при педиатър не е необходимо. В случай на липса на допълнителни неприятни симптоми, при наличие на прекалено дълъг и постоянен хълцане при новородено, препоръчително е да се консултират със специалисти - невролог, гастроентеролог и отоларинголог.

Как да не "помагаме" на новороденото с хълцане

Много народни начини да се отървете от хълцане са напълно неприложими за новородено бебе:

- в никакъв случай не трябва да плашиш детето си с остри звуци - пляскане с ръце или писък. Други резултати, с изключение на страх и дълъг плач, които няма да донесат;

- също така не хвърляйте рязко бебето нагоре, обърнете главата си и така нататък - резултатът ще бъде подобен на предишния;

- Не можете да смазвате езика на детето с горчица, сол или оцет - неразбираемите съвети от приятели или съседи могат да доведат до непредсказуеми последици;

- Строго е забранено да се дава на детето лекарства без да се потърси лекар. Оправданието на Мамино "и помогна на съседно момиче" в този случай е напълно неподходящо и дори опасно. Нарушаването на храносмилането, тежката алергична реакция, проблемите с малко сърце е далеч от пълен списък на проблемите, които могат да доведат до безотговорност на най-скъпите за бебе човек - майка.

Понякога без лекарства, за съжаление, не мога да направя. Те обаче се назначават от педиатър в стриктно адаптирани дози и курсът на лечение се осъществява под наблюдението на лекар.

Обобщение

В повечето случаи, хълцане в новородени - естествен рефлекс, който с възрастта минава сам. Извършвайки добре известни препоръки, можете да запазите бебето си от неприятен процес или да намалите значително продължителността му.

Основното желание на майките - бъдете внимателни към детето, не пренебрегвайте появата на фриволни на пръв поглед феномени и не се опитвайте да се справяте с проблемите, които възникват сами. Опитен лекар ще ви помогне да избегнете ненужните последствия от самолечението.

Share:
Comments