Хиперактивно дете - признаци на хиперактивност при деца и

В медицинската практика хиперактивността е сложно поведенческо разстройство, което не изисква медицинска намеса и се проявява в ранна предучилищна възраст.

Разстройството може да повлияе на успеха на детето в училище, да повлияе на междуличностните взаимоотношения, да бъде забележимо чрез прекомерна умствена и двигателна дейност.

Симптомите на разстройството при различните деца могат да бъдат открити по различни начини. При повечето деца разстройството се свързва със спонтанни реакции, които детето не може да потисне. Реакциите засягат мобилността на детето, неговата реч и внимание. Те се считат за признаци на небалансирана нервна система, при възрастни те се наричат ​​прекомерна емоционалност.

С хиперактивност детето изпитва трудности със съсредоточаването си, не може да остане неподвижно, да чака търна. Той извиква отговорите пред другите деца, дърпа ръката си, за да отговори първо на въпроса, проявява разочарование, липса на внимание и забрава.

Поради прекалена активност детето не се справя добре в училище, не е в състояние да изпълнява задачи, много се движи, говори много, прекъсва разговора между връстници и възрастни.

Симптомите и симптомите на разстройството обикновено започват да се появяват преди 7-годишна възраст. Те могат да бъдат объркани с друго разстройство - нарушение на дефицита на вниманието, както и нормално поведение на детето. Ето защо, ако родителите са забелязали един или повече признаци на нарушението при детето - това не означава, че детето е хиперактивно. И напротив, ако има признаци във всички ситуации - вкъщи, в училище, извънкласни дейности и разходки - е време да опознаем психолог и лекар.

Причини за хиперактивност при дете

Основните причини за хиперактивност могат да включват:

• различни инфекции;

• наранявания при раждане, трудни раждания, рано или късно;

• отравяне с тежки метали и опасни химикали;

• Неправилна диета, лошо ежедневие.

Изследванията доказват, че хиперактивността е по-разпространена при момчетата. То може да бъде придружено от нарушение на съня, енуреза, различни нарушения на говора, сърдечни заболявания. Разстройството често се среща в контекста на нарушение на дефицита на вниманието.

Основни признаци на хиперактивност

Разпознаването на хиперактивността на детето може да бъде на следните основания:

1. Детето почти винаги има неспокойни движения на крайниците. Той не може да седи на стол, да се изправи, да се завърта, да се дръзва, да се обръща, да издърпа дрехите си, когато трябва да седне тихо.

2. Детето показва висока моторна активност без никакви причини. Той се скита безцелно, скача, се качва на столове, дивани, фотьойли и дори в ситуации, в които това не може да бъде направено.

3. Детето не може да се концентрира върху играта, спокойно и спокойно се занимава с нещо. Той крещи, изпищя, извършва остри, несъзнателни движения.

4. В разговора детето е много необуздано, не може напълно да се вслушва в въпроса, да отговаря на въпросите не в vpopad, без колебание.

5. Детето не може да издържи и да чака опашката във всяка ситуация, започва да е нервна и капризна.

6. Детето се намесва с други деца, придържа се към други, клинички в игра на друг играч, пречи на поведението си.

7. През нощта и през деня детето е много неспокойно, спи, преобръща от едната страна в другата, удря листа, пуска одеялото и в същото време обича позата с юмрук.

8. Детето не е в състояние да разпознава нуждите и желанията на други хора.

9. Детето е предразположено към емоционални шокове и не може да контролира емоциите - добри и лоши. Дете може да усети гняв в неподходящо време или да хвърли истерика, без абсолютно никаква причина.

10. Детето проявява интерес към много неща, но почти винаги има проблеми с разбирането на нещата. Например, той започва да се интересува от рисуването, но оставя чертежа недовършен и превключва на игра на топка, като напълно губи интерес към рисуването.

11. Детето не може да се концентрира, дори когато го погледнат в лицето. Той чува реч, но не може да повтори разговора или какво му беше казано.

12. Детето често прави грешки поради невнимание.

Симптомите и аномалиите се изясняват от специалистите чрез наблюдение и оценка на детето и неговите действия.

Дефицит на вниманието и хиперактивност при детето

Ако други твърдят, че детето е хиперактивно, това може да означава, че той има същото хиперактивно разстройство с дефицит на внимание (ADHD). ADHD може да се определи само от лекар въз основа на заключението на няколко специалисти - психолог, психотерапевт и детски лекар. Лекарят ще се опита да открие признаците на други заболявания и заболявания, които са подобни на тези при ADHD и се нуждаят от различни видове лечение.

Ако лекарят установи, че детето има ADHD, той предлага родителите да помогнат при решаването на проблема. Много деца са предписани лекарства, които помагат за контролиране на поведението. Към днешна дата има огромно количество лекарства, които напълно могат да излекуват това състояние. Медицината може да помогне на децата: съсредоточаване на вниманието, успокояване на нервната система, балансирано поведение, подобряване на паметта и вниманието.

Някои от лекарствата, които детето ще вземе, са само преди училището, а някои - всеки ден като част от курса на лечение. Лекарствата се предлагат на децата под формата на сладки течности, таблетки, капсули и дъвчащи бонбони. Само лекарят може да предпише лечението след консултация с родителите.

Децата с ADHD се нуждаят не само от лекарства, но и от промяна в начина на живот. В този случай терапевтът и психологът могат да предложат на родителите индивидуално разработен план за промяна на техния начин на живот, да дават препоръки за това какво ще бъде полезно и какво трябва да се избягва.

Децата също са много полезна релаксация и поведенческа терапия. При релаксираща терапия, лекарят ще учи детето да се отпусне, да се успокои, да направи дълбоки дихателни упражнения, да отпусне различни мускулни групи. Поведенческата терапия може да научи децата да определят цели и да ги постигнат.

Ако детето е хиперактивно (това е такава диагноза), не само роднините и лекарят трябва да знаят за това, но и учителите и директора на училището, които студентът посещава. След това детето ще може да получи допълнителна помощ в училище, ако е необходимо. Училището може да предложи на родителите индивидуален план за обучение, спокойно място в класната стая и да осигури допълнително време за завършване на задачите.

В повечето случаи децата с ADHD имат нормално, щастливо детство и с правилния подход напълно премахват болестта.

Положителни ефекти при деца с хиперактивност

В допълнение към проблемите, нарушението на дефицита на вниманието има положителни аспекти. По време на многобройни проучвания е възможно да се установи, че децата с ADHD като правило са:

1. Много творчески и творчески. Дете, което мечтае и има десетки различни мисли в главата си, може в бъдеще да стане велик майстор, да разреши трудни проблеми и да изхвърли извор на идеи. Децата с ADHD могат лесно да бъдат разсеяни, но за разлика от другите виждат това, което другите не забелязват.

2. Много гъвкав и странен. Детето може едновременно да обмисли няколко варианта за разрешаване на проблема и да е отворено към различни идеи.

3. Любители. Децата с ADHD рядко са скучни. Те се интересуват от много неща и ярки личности. Те привличат други, имат огромен брой приятели.

4. Много енергични и непредсказуеми. Когато децата са мотивирани от идеята, те работят и изпълняват задачи много по-бързо от обикновените деца. Те могат да бъдат трудни за отвличане на вниманието от решаването на проблема, ако се интересуват от него и ако е свързан с активен начин на живот.

Струва си да се отбележи, че ADHD няма нищо общо с интелигентността и таланта. Много хиперактивни деца са много интелигентни и художествено надарени.

Хиперактивно дете: какво да правя - съвет от психолози

Психолозите по света вярват, че ако децата имат признаци на хиперактивност поради поведенчески разстройства, те трябва да бъдат елиминирани, колкото по-рано, толкова по-добре. Това ще предотврати неудовлетворението и трудностите, които могат да възникнат от ниското самочувствие, както и от триенето и стреса, натрупващи се в семейството и другите.

Ако детето има симптоми на хиперактивност, които са подобни на ADHD, не пренебрегвайте помощта на квалифициран лекар и психолог. Ще можете да премахнете хиперактивността във времето, като приложите обикновени обществени мерки.

Има много възможности за елиминиране на болестта днес. Като терапевтични мерки, промяна на диетата, набор от физически упражнения, промяна в домашната среда, посещения в детските кръгове и всякакви други разсейвания, които могат да сведат до минимум проблема, могат да бъдат предписани.

А хиперактивно дете изисква много сила и внимание от възрастните. Детето винаги трябва да слуша, да му помогне да завърши задачите, които е започнал, да поучава да бъде усърден. Хиперактивните деца се нуждаят от ефективни стратегии за образование, които развиват структурно, систематично и ясно взаимодействие с околния свят. Те се нуждаят от награди и насърчение, голямо количество родителска любов, подкрепа и одобрение.

Психолозите съветват:

1. Ясно организирайте ежедневието на детето и не го променяйте дълго време. В тази ситуация детето ще може да придобие необходимите рефлекси, например да си легне, след като прочете приказка.

2. Да създаде за детето спокойна, предсказуема среда без никакви стимули. Това ще сведе до минимум случаите на освобождаване на енергия.

3. Организирайте за детето активен физически режим с посещение в спортните секции и класове.

4. Не ограничавайте детето да извършва активни дейности, когато ситуацията позволява. Това ще ви позволи да изразходвате излишната енергия.

5. Хиперактивно дете не може да бъде наказано, принудено да седи дълго време на място или да извърши някаква досадна работа.

Опитът показва, че елиминирането на проблемите с хиперактивността при деца е осъществимо. Трябва да се даде на детето да прекарва ненужна енергия извън стените на образователните институции, да предизвика интерес към ученето и творчеството.

Share:
Comments