Какво трябва да направи детето след 5 месеца. всичко за

Добре, седнете, "5"! Въпреки това, не, все още не седнете. Вашето бебе е навършило 5 месеца, но това умение се формира само. Не е необходимо да го принуждаваме да седим, но развитието трябва да бъде безполезно.

Нека да видим заедно какво друго може или може да разбере вашето Малко Чудо, какви параметри на възрастта съществуват за него.

Какво дете трябва да може да направи след 5 месеца

Изненадващо: отнема само три десетина дни, а бебето е толкова поразително различно от същия четиримесечен! Той познаваше удоволствието от това, че е в изправено положение и често е бил помолен да бъде възпитан, защото е невероятно привлечен от огромния свят наоколо. Чувайки глас или неразбираем шум, карапузът веднага го обръща.

Малкият разчита уверено на ръцете в склонната позиция на корема, повдига и държи здраво главата. Движенията са почти напълно точни, когато иска да вземе дрънченето. Той вече усъвършенства нов вид движение: той се научава да държи големи предмети - бутилка, която не се разлива, или мека играчка.

Ако поддържате под мишката, тя вече е доста здрава на краката си. На равнината на кошарата бебето може да се обърне доста лесно и да се обърне, така че в съня си се намира по най-странен начин, до факта, че на възглавницата виждате розови токчета вместо спираща дюза.

Развитието на детето на 5 месеца все още се основава на вродени рефлекси, но сега те играят все по-малко важна роля. Ако по-рано карапузът се усмихна на всички лица безразборно, сега вече не объркваше усмивката на майка си. Той се научи да различава тембър и интонация на гласа. Струва си да си говорите с безнадеждно, сурово тонус на бебето, докато се присмива и започва да крясва или дори напълно да жалее. В отговор нежният, весел тон на трохата ще се усмихне с мощ и главно, гледайки към теб с радостно отворени очи с неограничена обожа.

И забелязахте с какъв интензивен интерес гледа как и какви възрастни ядат? И дори се опитва да достигне тяхната храна? Това показва, че е време за вас и вашият педиатър да помислят върху механизма за въвеждане на първото допълващо хранене и менюто му. В края на краищата предстоящата 6-месечна възраст, според препоръките на СЗО, е оптимална за въвеждането на нов тип храна за бебето.

Детето вече може да възприема света по-холистично и да разпознава вече наблюдавани предмети. Така че, дори ако частично скриете бутилка вода под кърпата, той все пак ще разпознае обичайния източник на пиене и ще го достигне, когато се чувства жаден.

Дейността на един малък изследовател в познанието на материалния свят не познава никакви граници: той простира ръцете си буквално към всички достъпни субекти. Той наистина иска да докосне всичко, да го държи в ръцете си, да го вкуси. Това вече не е на ниво инстинкти, а съзнателно, независимо.

Внимание: в никакъв случай не трябва да се наказва детето за любопитство, като го удря по дланите, тъй като това ще попречи на нормалното развитие на умствените процеси.

Помнете японската система за образование, където децата могат да направят всичко и никой не казва "Не!" За тях. Но прочетете повече и ще разберете, че това не е за разрешение, а за предпазливост. Знаейки ясно какво детето трябва да може да направи след 5 месеца, родителите просто премахват всичко, което е изпълнено с опасност от гледната точка на малките японци. И останалото - моля, докоснете здравето си. Какво ни пречи да приемем това мъдро преживяване?

Бебето се развива много бързо и е важно да не правите грешка, да не започнете да го сравнявате с други връстници: едно приятелче пука крекер с мощ и главен, а другият почти седи. И сега започват безсмислени преживявания и размирици.

Дайте възможност на сина си, дъщеря си да се развива, когато се чувстват комфортно. И за да се чувствате по-спокойни, сравнете способностите на детето с тези, които предлагат известните педиатри по света. Възраст 5 месеца - граница за формиране на някои умения. Следователно, трябва да сте загрижени и да се свържете с лекаря на детето си, ако бебето е на този етап:

1. с голяма трудност може да се обърне от стомаха към гърба без помощ (или изобщо не може);

2. Когато се вдига от дланите на леглото на гърба, тя все още накланя главата и я държи несигурни;

3. Не се опитвайте да лежите на пръстите на краката, когато се държите вертикално;

4. колебливо издърпва писалката до заинтересованата играчка, често пропуска, опитвайки се да я вземе;

5. Не може да се успокои и продължава да плаче, дори ако спокойна музика започва да свири или майка пее;

6. не възпроизвежда ясни срички като "ba-ba", "ha-ha";

7. Не търсете поглед, наречена познати обекти или хора, например, в отговор на въпроса "Къде е бабата?" Не се опитва да намери очите си;

6. не прави разлика между доброжелателен и недоволен тон (или израз на лицето), не спира да плаче, когато започне да общува с него.

Физическо развитие на детето за 5 месеца

До този момент теглото на бебето е удвоило теглото му, което е имало при раждането.

Средните параметри (възрастови показатели, разработени от СЗО), които в идеалния случай трябва да съответстват на троха:

- масата на момичетата съответства на диапазона от 6.1 до 7.8 кг, а момчетата - от 6.7 до 8.4 кг;

- Растежът на бебетата варира от 61,8 до 66,2 см, а малките - от 63,8 до 68,0 см;

- обиколката на главата на малките красавици - 40,2-42,7 см, а красивата - 41,4-43,8 см.

Дълбочината на дишането постепенно се увеличава при децата, защото се развиват белите дробове. И за 5 месеца средната дихателна честота е 35-40 вдишвания в минута. Храносмилателните органи са все още незрели, така че примамката все още е твърде ранна, само като изключение.

Не забравяйте, че такива показатели описват "идеалното" бебе, но всъщност както физическото, така и психомоторното развитие на детето на 5 месеца е неравномерно и може да се различава от горните стандарти. Ето защо, тревожите за всякакви незначителни несъответствия, трябва да се консултирате с педиатър, който наблюдава развитието на вашия син или дъщеря.

Заредете с бебето в продължение на 5 месеца

Физическите упражнения с бебето трябва да бъдат половин час удоволствие, което го кара да се свързва с играта. Съчетайте всички действия с резултат, който помага да се внуши чувство за ритъм. Можете също да включите приятна, весела музика. Ще забележите, че ако тя хареса малкото момиче, тогава ще започне да се движи доста бързо с нея навреме.

Плуването, масажирането, движенията са насочени към тази възраст за укрепване на централната нервна система, развитието на ставите, мускулите.

В арсенала на вече натрупаните упражнения можете да добавяте нови, насочени към развиване на нови умения.

1. За укрепване на мускулите на пресата, развитието на вестибуларния апарат, бебето може да бъде поставено върху отворените му палми с корема, така че палците да седят на долните ребра отстрани. Краката с токчета трябва да почиват на гръдния кош. Повдигнете детето в хоризонтално положение, като симулирате полета на самолета. Можете дори да се разхождате с усмивка, изобразяваща вихрушката на двигателя. Наблюдавайте как торсът на трохата леко се огъва в долната част на гърба.

2. За развитието на коремната преса, укрепването на мускулите на гърба и предната повърхност на шията, се препоръчва упражнение за странно клекване. Поставете бебето на гърба. Поставете палците на ръцете си в дланта на ръката си, трябва да премине рефлексивно на гърбиците. Останалите пръсти хващат китките на трохата. Издърпайте дръжките настрани и дръпнете се към него, докато сяда. Повдигнете дръжките, свържете ги, вземете и задръжте в тази позиция с една ръка. Едновременно с другите два пръста прекоси задната част на гръбнака отдолу нагоре. Детето, след рефлекса, оправя гърба. След това, докато поддържате главата с едната си ръка, спуснете я на повърхността. Изпълнява се не повече от 1 път на ден.

3. Както и преди, нека малкият хвърля в топла вода, така че той активно се движи дръжките и краката. Не забравяйте да я подкрепите с гърба или корема и не забравяйте да говорите с него.

4. Не забравяйте за фибол. На тази голяма топка, разклатете внимателно, за да не плашите, в легнало положение на гърба и на стомаха. Наблюдавайте температурата на повърхността така, че трохичката да е удобна. И не забравяйте ... Спомняте си, нали? Не забравяйте да кажете със спокойствие и равнодушие какво правите заедно.

5. Забелязали ли сте, че понякога бебето, лежащо на корема, сякаш дърпа на дръжките? Той е този, който учи междинното умение - пълзене. Помогнете му в това: поставете пред него привлекателна играчка на разстояние малко повече от дължината на удължената й дръжка. Можете да го поставите един по един и малко по-далеч от трохи. Добре за тези цели, звънецът - ярък цвят и мелодичен преливане на звук привличат вниманието на бебето и той ще започне да го издърпва върху дръжките (пълзящи). Ако в този момент поставите здрав валяк под петите, те ще се настанят срещу тях и ще се отдръпнат. Така че той постепенно ще се премества да пълзи.

За да се подобри и доразвие какво детето трябва да може да направи след 5 месеца, е необходимо да прекарва много време с него по време на периода на будност. Вие сте в такава безкрайна, но скъпа в сърцето на грижите, вие дори няма да забележите как той ще стои на прага от шест месеца - възрастта на големи изненади.

Share:
Comments