Потискане на децата с вода и въздух - как да се овладее дете

Какво правиш, за да направиш децата здрави?

Захранвайте витаминни препарати последователно с лимон, или, може би, веднъж месечно, излейте бебето със студена вода? И може би го караш да прави упражнения рано сутринта на снега?

Във всеки случай, вие сте грижовен родител, обаче, до голяма съжаление, неграмотни. За укрепване на имунната система на детето, много използват закаляване. Какво е това и как да извършите втвърдяващите процедури, ще споделяме с вас по-долу, защото не всеки разбира смисъла на тази фраза. Нека изцелим децата правилно, правим ги внимателно и замислено. Днес ще говорим за това как правилно да овладее детето.

Температура на децата в предучилищна възраст

Помнете химн на здрав човек от съветски времена: "Почувствайте се, ако искате да сте здрави!"? И знаете ли защо населението на много страни по онова време наистина беше много по-силно и по-здравословно? Защото тогава нямахме познатите компютри, но в много семейства, дори телевизори. Тъй като децата и възрастните прекарват по-голямата част от свободното си време на чист въздух и както е известно: "Слънцето, въздухът и водата са най-добрите ни приятели".

Модерните родители винаги са заети с работа или домакинска работа, а с нарастването на престъпността по улиците на града детето просто не може да бъде освободено, затова е по-лесно да се постави любимото дете в компютърната игра. И тогава ние се чудя защо е син или дъщеря изведнъж имаше постоянни главоболия и чести настинки?

Детето се ражда достатъчно силно, за да издържи настинки и често го заболяваме, ние сме родители. Опитваме се да предпазим бебето от най-малките течения, от кашляне на връстници, от студена вода. И това е фундаментално погрешно, защото когато безкрайните болести на детето станат скучни, ние взимаме решение, че е жизненоважно да го потушим. И ние започваме да изпълняваме набор от процедури, след което бебето се влошава. Напротив, ние трябва да оптимизираме начина на живот, без да го променяме едновременно кардинално.

Запомнете един факт: ако започнете да провеждате втвърдяваща сесия, детето няма да спре да се разболява. Липса на лечение за пълно унищожаване на човешките, особено детските заболявания, няма процедури за втвърдяване. Това не е панацея. Обяснението за това е проста: голям брой вируси засягат нашето тяло ежедневно и, срещайки едно от тях, бебето ще бъде безсилно. Той неизбежно ще се разболее. Друго нещо е, че поради втвърдяване, любим син или дъщеря ще понесе заболяването няколко пъти по-лесно и по-бързо.

Започваме да втвърдяваме от малки

Сега разбирате защо детето ви е болно. Неговият имунитет е достатъчно силен, за да издържи на въздействието на външни фактори, т.е. течения, ниска температура на въздуха, студена вода и т.н. Ако решите да направите бебето по-силно, за да има силата да се бори дори с вирусите, опитайте се да започнете малко: темпериране, постепенно промяна на начина му на живот.

Ако прекарвате веднъж месечно душ или контрастен душ, вашето бебе няма да стане по-силно от това. Всички процедури трябва да се извършват ежедневно, като се прави малка отстъпка в периода на заболяването. Например, нека да разгледаме как да овладеят децата в предучилищна възраст.

Температурата на децата по въздуха

Втвърдяването на открито не трябва да започва през зимата. Лятото е идеалното време за това. Оставете детето да тича бос, особено ако той отиваше само в чехли и чорапи.

Ако се страхувате, опитайте се първо да свалите чехлите и след определен период от време, например, за един месец - вече и чорапи. Ако имате възможност да извадите бебето извън града - още по-добре. Нека той тича бос на тревата. Тук също не е необходимо да се стига до крайности и напълно да се съблече бебето, което преди това беше обвито в хиляди дрехи. Спускайте се постепенно.

Няма нужда да се притеснявате за студените крака на детето си. Човешкото тяло е в състояние самостоятелно да регулира телесната температура, следователно, когато ходене на хладен под, тя "затваря" съдовете, поради това, че краката стават червени, но в същото време те са студени. Благодарение на това невероятно свойство на терморегулацията на тялото краката на вашето бебе няма да загубят топлината и той няма да успее да настигне.

Нека бебето да спи на чист въздух. Спомнете си първите месеци от живота си: малките деца спят около 12-16 часа на ден, а на улицата много по-силни, отколкото у дома. Свежият въздух насърчава запълването на белите дробове с кислород, състоянието на нервната система се нормализира и бебето спи много по-тихо.

Просто гледайте как бебето е облечено. Ако забележите, че пръстите и носът му са цианотични, те са твърде студени и самото бебе се обръща и често се събужда, което означава, че той не е облечен в времето и просто е замръзнал. Понякога виждате обратната картина:

• Червени бузи,

• Капки пот по челото, носния мост или под капачката,

• Горещи копчета и крака.

Това означава, че бебето ви е горещо, а прегряването е абсолютно безполезно. Опитайте се да вземете неща за разходка, подходящи за времето. Погледни се и облечи малък мъж по същия начин плюс друга блуза. Повярвайте ми, децата се разболяват не защото замразяват. Те се разболяват, защото мама и татко ги поставят прекалено топло и като следствие, бебетата се потят.

Така че, правилото за оформяне на деца номер едно: не носете допълнителни дрехи.

Опитваме се да активизираме активно

През топлия сезон може да се опитате да прехвърлите активни уелнес процедури на улицата. Не се опитвайте да ограничавате двигателната активност на децата. Нека те не само да бягат, да скочат, да изучават външния свят, но също така да изпълняват няколко увлекателни упражнения. Помислете си минимум гимнастически комплекс, състоящ се от няколко упражнения, и го изпълнете заедно с детето. Тук е правило номер две: не ограничавайте двигателната активност.

Ако нямате възможност да пътувате редовно до природата, не се обезсърчавайте. Зареждането може да се извърши в двора и по време на разходките непременно да проветрява стаята. Бебето ще бъде много по-комфортно, ако апартаментът има хладен чист въздух, а родителите могат да отворят прозорците поне за кратко. В присъствието на бебето може да се вентилира с малък отвор, само 15-20 минути ще бъде достатъчно, и ако отивате на дълги разходки, си струва да отворите прозорците широко отворени за цялото време на вашето отсъствие. В продължение на няколко часа всички бактерии и вируси просто изчезват от къщата.

За много малки бебета - бебета - е разрешено да организират въздушни бани. Поставянето на бебето на корема му преди да се къпе или да смените пелените му, не бързайте да го включите бързо. Дайте на кожата на детето си "дишане". Ако има такава възможност, комбинирайте процедурите за въздух със слънчеви бани. Това е страхотно предотвратяване на рахит при новородени, както и един от методите за лечение на жълтеница. Просто не позволявайте на бебето да прегрее, първото пускане на слънцето може да се направи за около 2-3 минути, като постепенно увеличава интервала от време до 10 минути.

Важен съвет: ако бебето е болно, стомаха му боли, температурата на тялото се повдига, нещо се тревожи или просто се ядосва, процедурите на втвърдяване могат да бъдат отложени, докато държавата не е нормална.

Също така си струва да се отбележи, че недоносените бебета нямат подходяща терморегулация, така че те трябва да бъдат закалени, само да го правят леко и постепенно, за предпочитане под наблюдение и с разрешението на педиатър. Един нюанс: процедурите за охлаждане се препоръчват да се организират само за бебета с телесно тегло над 3 кг и възраст над 9 месеца.

Спускането на слънце е полезно за по-големи деца, само на главата им трябва да има капачка или панама, а под опетняващите лъчи в периода от 12-00 и 17-00 е по-добре да не бъде.

Потискане на детето с вода

Водните процедури, независимо дали плуват в басейна или контрастиращи душове, винаги са били считани за най-ефективното средство за укрепване на имунитета на възрастните и децата. Да запознаете детето си с хладка или дори студена вода трябва да бъде постепенно, без да се налага да упражнявате тези дейности. Винаги обръщайте внимание на състоянието и настроението на детето, защото може да се страхува да ви каже, че е твърде студено или неприятно.

Ако не искате да опитате независими процедури, можете да изпратите бебето до басейна, където под ръководството на опитен треньор той ще се развива физически и ще се оправи. Но можете да го направите сами, за тази употреба на втвърдяващата система, прилагайки водни процедури с контрастиращ душ. Така че, метод № 2 при охлаждане: въздействието с вода:

1. Първоначално опитайте да излеете краката и ръцете на бебето. Трябва да се прави бавно, от лакътя до пръстите и от коленете до краката. Температурата на водата по време на първата сесия трябва да бъде 30-32 градуса. Всеки път с интервал от 1-2 дни, намалете този праг, достигайки общо 18 градуса.

2. Сега можете да отидете да душ повече сайтове. Предложете на детето контрастен душ на краката и ръцете, достигайки бедрата и раменете. С равномерни интервали, намалете температурата на ефекта върху кожата от 30 градуса до 180 градуса. В този случай заменете контрастиращите душове навреме, например, днес, 10-15 секунди, трябва да излеете 30 градуса вода на краката си и след това около 5-7 секунди вода , температурата е 22-24 градуса. След 1-2 дни трябва да се понижи долният праг, като по този начин се увеличи температурното разпределение.

3. Ако първите два етапа на бебето се понасят добре и се използват достатъчно бързо за контраста на крайниците, можете да опитате да излеете цялото тяло. Използвайте този душ или басейн с вода. Просто не забравяйте да подготвите детето за тази процедура и във всеки случай не го направете прекалено сурово.

По-възрастните деца възприемат по-спокойно потапяне, но бебетата могат да плачат и да се уплашат от студена вода. Никога не правете нищо чрез принуда, в противен случай можете да получите противоположния ефект от втвърдяването. Подтиквайте детето си да не се нуждае абсолютно.

Изключителни методи на втвърдяване и противопоказания за тях

Подобни процедури на втвърдяване като гмуркане в лед или зареждане на сняг с последващо залепване трябва винаги да са достъпни само за обучени деца. Разбира се, това не се отнася за бебета и деца на възраст под 2-3 години. Детето трябва да бъде подготвено дълго време, понякога дори години да излиза за обучение.

Отлична възможност за втвърдяване при по-големи деца ще бъде руска баня. Не сауна със сух горещ въздух, а именно вана. Също така за децата в училищна възраст, турски хамам с масаж и контрастен басейн е перфектен. Благодарение на ефекта върху кожата, по време на масажните пори, кръвообращението се подобрява, тялото се отпуска и умората изчезва.

Ежедневните разходки на чист въздух при всякакви температурни и метеорологични условия, контрастиране и "улична" гимнастика се опитват да научат детето да практикува втвърдяване. Само систематичното прилагане на тези процедури ще помогне за ефективно въздействие върху имунитета, но не и в една сесия. Втвърдяването не може да спаси никого от вирусна инфекция и никога, но благодарение на дейностите, които са се превърнали в навик, детето ще носи много болести много по-лесно и възстановяването ще дойде много по-бързо.

За съжаление системите за втвърдяване и укрепване на защитата на тялото имат противопоказания:

1. Болести на централната нервна система с тежки неврологични симптоми (епилепсия, енцефалит, ТБИ и др.),

2. Патологични неоплазми в тялото,

3. Първичен имунен дефицит,

4. Сърдечни дефекти,

5. Сериозни заболявания на храносмилателния тракт,

6. Болести на ендокринната и пикочно-чревната система,

7. Вирусни инфекции, придружени от висока телесна температура и тежко състояние.

Всички процедури, свързани с повишаване на имунната сила на организма, трябва да се извършват постепенно. Тези действия винаги са свързани с определен стрес за детето и вие, като любящ родител, сте длъжни да намалите до минимум всички неприятни чувства. Въпреки това, ако децата търпят добре втвърдяване, те не се плашат от контрастни душове или се зареждат навън, радвайте се! Вашите деца ще станат много по-силни, здрави, здрави и здрави.

Share:
Comments