Как химикалите засягат вероятността за зачеване на дете

Ефектите на химическия бисфенол А (BFA) могат да намалят вероятността за зачеване при жени, които вече имат проблеми с фертилността, предполага ново изследване на учени от Харвардското училище по обществено здраве.

Изследването обхваща жени, които се опитват да заченат деца чрез ин витро оплождане (IVF) между 2004 и 2010 г. Този метод за лечение на безплодие включва прием на хормони за стимулиране на производството на яйцеклетки. След това тези яйца се събират и изследователите се опитват да ги оплодят в лабораторията.

По време на проучването, лекарите са събрали 24% по-малко яйцеклетки при жени с високи нива на бисфенол А в организма, отколкото при жените, които са имали по-ниско ниво на този промишлен химикал.

Жените с високо ниво на бисфенол А също са открили 27% по-малко успешно оплодени яйца.

Като цяло почти 90% от участниците имат определено ниво на бисфенол А в организма.

Бисфенолът А се среща в много продукти и продукти, включително консервирани храни и напитки, пластмаса, от която се произвеждат различни материали, зъбни уплътнители. Това химично вещество не остава в тялото дълго време, така че съдържанието му в организма може да бъде различно през деня.

Учените все още не са разбрали дали бисфенолът А може да повлияе на производството на яйца при всички жени. Възможно е жените, които са подложени на IVF, да са особено чувствителни към ефектите на това химично вещество.

Share:
Comments