Как да се преодолее детската срамежливост

Повечето родители ценят своето специално дете и не придават голямо значение на нежеланието му да комуникира извън семейния кръг. Срамежливостта обаче може да попречи на придобиването на социални умения, да застраши ефективността на училищата и дори да възпрепятства развитието на индивида. Заслужава ли да се каже, че последствията ще бъдат проблеми с емоционалното и физическото здраве?

Добрата новина е, че повечето деца могат да се научат да управляват социалната тревожност. Те просто се нуждаят малко от вашата подкрепа. Какви са начините за преодоляване на срамежливостта?

- Обърнете внимание на нуждите на вашето плахи дете и реагирайте на тях. Отзивчивостта на най-близките помага на чувствителните деца да се успокоят и да контролират поведението си. Тази повишена чувствителност се превръща в предимство в комуникацията - тя ви позволява да отговаряте по-добре на нуждите на събеседници.

- Възпитавайте се с детето и не го срамвайте. Подкрепата за родителите във всяка ситуация спомага за повишаване на самочувствието. Прекомерната критика само го кара да се затваря от другите. Емпатията на родителите ще позволи постепенно разширяване на социалните умения.

- Да бъде пример за уверена комуникация с други хора. Децата се учат, като гледат възрастни. Това означава да бъдеш приятелски настроен към непознати, да му оказваш помощ и да бъдеш отворен за нови контакти.

- Обучавайте детето си за основни социални умения. Децата често трябва да бъдат обучавани да установят контакт с очите, да се ръкуват и любезно да подкрепят разговора. Добре е да се овладее това с помощта на ролеви игри.

- Помогнете на детето да се сприятели. За първи път помогнете да се включите в играта в двора, организирате детски партита. Подкрепете детето в желанието да се присъедини към всяка група деца, развива в себе си лидерски качества.

- Научете детето си как можете да се изправите за себе си. Опитайте се да научите как да се държите самостоятелно в конфликтни ситуации, например, когато се натрапват връстниците. Намерете отговори в специализирана литература и не пренебрегвайте да играете типични ситуации с детето.

- Осигурете на детето възможности за комуникация, за да упражнявате придобитите социални умения. Всяка малка стъпка помага да се постигне целта.

- Обяснете, че не е необходимо да бъдете душата на компанията, но е важно да имате добър приятел. Основното нещо е, че детето се чувства необходимо и важно за някого. Комуникацията с един или двама души е по-лесно да се присъедините към по-голяма компания.

- Помощ за преодоляване на страха. Ако детето има вътрешни страхове, не ги пренебрегвайте. Децата, които се опитват да поддържат опит в себе си, често страдат от различни видове разстройства. Консултирайте се с психолог, за да се отървете от съпътстващата срамежливост на проблемите.

Експертите разграничават различни прояви на срамежливост. Някои деца, които родителите считат за срамежливи, са много чувствителни и зависят от мнението на другите. Други са интроверти, понякога трябва да са сами. И третите деца са толкова погълнати от собствените си проекти и идеи, че пренасочват общуването обратно към фона. И накрая, има деца, които наистина се чувстват неудобно или неспокойно в повечето социални контакти. Основното нещо е да се опитате да разберете детето си, неговите чувства и причините за срамежливостта.

Share:
Comments