Как да развием чувство за хумор в децата

За родителите смяхът на звука е безкраен радост. Но това е, което децата ни се смеят? Над глупаците на някого или остроумни шеги? И можем ли някак да развием чувство за хумор?

Доброто чувство за хумор е чудесно средство, което помага в живота. Лесно е да видите как едно дете с добро чувство за хумор изглежда уверено! Децата, които могат да оценят шегите, лесно да преодолеят несгоди и да се насладят на властта на своите връстници.

Първите бебета без усмивка дават на родителите си месец след раждането. Смехът на смях при децата на 6-месечна възраст предизвиква игри в "Коза с рога" и се крие и търси. Децата от няколко месеца от семейството вече разпознават какво се случва с тях за забавление и какво - за истински! Много е важно в тази възраст да играете с тях по-често, да разказвате забавни истории, да пеете забавни песни.

Децата от две-три години просто обожават приказките - объркване. Например, Маршак "Това е, което е разпръснато", Чуковски "Miracle Tree", поеми на Мориц, Успенски, Остер, хумористични истории на Драгунски и Носов. Не е изключено, че след първото четене бебето няма да разбере заради това, което е необходимо да се смее. Това е съвсем нормално, защото чувството му за хумор едва започва да се формира. Искреният смях на бебето може да причини само много забавни истории, които ние, възрастни, може да изглежда глупаво.

Не се опитвайте да наложите на детето си гледна точка. Просто обясни внимателно защо този или онзи момент в историята звучи абсурдно за теб. С течение на времето, бебето ще стане по-чувствително към тънък хумор. Особено се отнася до такова леко приемане като ирония.

Гледайте малката си и забележите, че той всъщност изглежда абсурдно. Насърчавайте му забавлението, смейте се с него - за него е много важно! Възможно е детето да ви раздразни с неподходяща шега. Не го карайте, просто обяснете, че не си струва и не е смешно. Важно е да обясните на детето, че шега не трябва да обижда човек, а само да го разсмее.

Как да насърчим хумора

  • За да развиете чувство за хумор в троха, трябва да демонстрирате своето. Шегата колкото е възможно повече! Забавлявайте се с бебето, правете забавни истории, смейте се с трудности.
  • Ако детето се е опитало да се шегува с вас, насърчавайте го, дори ако не сте смешно.
  • Хуморът трябва да бъде част от комуникацията в семейството. Прекарайте забавно: играйте забавни игри, гледайте комедийни филми.

Бъдете ангажирани с детето весело сотворчеством, помислете за забавни басни. Просто отделете повече време за съвместно забавление. Вярвайте, да развиете чувство за хумор в децата е много просто! В края на краищата смехът на децата е толкова искрен, заразен и безгрижен!

Share:
Comments