Как да промените името на детето? какво мога да направя, ако

Традиционно, след регистрирането на брак, двойката носи едно фамилно име, което обикновено принадлежи на съпруга.

В този случай бебето ще получи същото име при раждането. Понякога обаче се случва, че по различни причини е необходимо да се промени името на детето.

Този процес се осъществява в съответствие със закона, а за изпълнението на тази процедура е необходимо да има основание и разрешение от органите на Настоятелството.

Обмислете възможностите за промяна на името на детето.

Какво казва законът?

Член 59 от Наказателния кодекс на Руската федерация гласи:, че е възможно името да бъде променено на детето само в случай на съгласие на всеки от родителите или едно, ако второто е лишено от родителски права. Освен това тийнейджър, който вече е на 14 години, има право да избере кое име да го вземе - баща или майка.

Както виждате, за да промените името, ви е необходимо съгласието на всеки родител. Но как да бъдем в случай, че една жена е разведена и бащата е пълен родител. Както се оказа, в този случай има и опции.

Помирително решение на въпроса

Ако съпрузите не живеят заедно, родителят, който живее с детето (често майка) има право да промени името на бебето. За да се постигне това обаче, по-често всички органи по настойничество и настоятелството ще изискват съгласието на другия родител - тази опция е най-простата. Това означава, че ако има възможност за приятелско споразумение с бившия съпруг, то е по-добре да изберем този начин.

Естествено, много често има случаи, когато тази задача може да изглежда много сложна. Но трябва да се опитаме да не споменаваме миналите оплаквания или нашите амбиции, а да превърнем разговора в конструктивен канал. Не забравяйте, че сте възрастни и винаги има възможност за приятелско споразумение, дори когато изглежда нещо свръхестествено. Трябва да се опитаме да изясним проблема с привеждането на всички възможни аргументи и аргументи, а не "толкова много искам да кажа". Опитайте се да се въздържате поне от известно време от негативизъм и злоупотреба с бившия съпруг, дори ако само трябва да промените фамилията, за да не се помни нищо от него. В противен случай можете да получите категорично отхвърляне и проблемът може да остане нерешен.

Има случаи, когато един опит за постигане на общо споразумение не е достатъчен. Въпреки това, няма нужда незабавно да се обърнете към ядосани злоупотреби и обиди. Такива действия могат завинаги да затворят пътя за бъдещ опит да се върнат към тази тема. Затова се опитайте да запазите ситуацията под контрол дори в случай на отрицателен отговор и след известно време ще можете да повторите опитите, но е напълно възможно те да станат успешни.

Повечето жени не смеят дори да се опитат да преговарят с бивш съпруг, вярвайки, че този процес може да продължи дълго. Но практиката показва, че процесът, най-често процесът, е много по-сложен и продължителен, отколкото приятелско споразумение.

Ами ако не постигнем споразумение?

Ако се случи, няма да има приятелско споразумение, така че как да се действа в този случай? Както се оказа, има изключения, при които можете да се осмелите да назовете детето без съгласието на втория родител.

Неизвестно местоположение на съпруга.

Законът предвижда, че промяната на фамилното име на детето е възможно, ако местонахождението на съпруга е неизвестно и не може да бъде определено. Тази възможност може да се има предвид, ако бившият ти съпруг не живее в мястото на пребиваване. Ако обаче някой от бившия си съпруг живее в мястото на пребиваване, има вероятност те да могат да му изпратят писмо от органите по настойничество навреме.

Укриване на изплащането на издръжката.

Има още една възможност, която предвижда и законодателство, в което се посочва, че причината за промяна на фамилното име може да бъде избягването на изплащането на издръжката. Поради тази причина всеки адвокат съветва жената да подаде документи за издръжка веднага след прекратяването на брака, а разписката за плащане трябва внимателно да се съхранява. Съществуват и варианти - бившият съпруг може да убеди съда, че е прехвърлил средства в брой на ръце, дрехи или играчки, така че трябва да сте готови за всяко развитие на събитията.

Укриване от възпитанието на детето.

Също така, причината за промяна на фамилното име може да бъде невключването на бившия съпруг при възпитанието на бебето. Но тази ситуация е много условна и може да има много възможности, решението на комисията или на съда може да е различно. Факт е, че представянето на ясни доказателства, че човек по никакъв начин не участва в възпитанието на бебе, е доста трудно и не винаги е възможно, защото на практика всеки човек може да намери поне няколко причини, поради които може да убеди съда от другата страна. Но все пак трябва да опитате, защото доста често благодарение на тази причина е възможно да се реши проблемът в негова полза.

Раждане на дете извън брака

В този случай всичко е изключително просто - ако името на майката е вписано в свидетелството за раждане на детето, тогава след като се обърне към попечителите с изявление пред нея, като подаде молба до съда с иск, почти сигурно ще бъде възможно да получи признаване на обезсилването.

Как да промените името на детето след установяване на бащинството?

Ако регистрацията на незаконно дете не установи бащинството, на детето се дава автоматично името на майката. Ако бащата има желание да промени името на детето си към него, към момента на регистрацията, трябва да бъде представено общо изявление. Доста често срещани са случаите, когато една двойка, живееща в граждански брак, променя името на детето на баща си. В този случай бащинството трябва първо да бъде потвърдено на официално ниво и едва тогава молбата трябва да бъде подадена.

Промяна на името на детето след развода

След развода детето почти винаги остава с майката, която иска да промени името на детето на своята девойка. Това може да се направи, но за това задължително се изисква писмено съгласие на бащата, а от 10-годишна възраст - самото дете. Възможно е тази процедура да се извърши без съгласието на бащата, но ако в същото време няма наложителни причини за това, съдът най-вероятно ще остане на негова страна.

Мога ли да променя името на детето си без съгласието на баща ми?

Промяна на името на бебето на моминското име на майката може да бъде в такива случаи:

1) бащата умишлено не участва в възпитанието на бебето и избягва издръжката;

2) няма право на детето;

3) признати за некомпетентни поради някакви умствени аномалии;

4) местонахождението на бащата е неизвестно.

Как да промените фамилното име на детето: списък на документите

По този начин, за да промените името на детето трябва да представи следните документи:

- заявление от двамата родители на възраст 10 години - и самото дете;

- оригинала и копие от удостоверението за раждане;

- удостоверение за развод.

Съвсем често срещани са ситуации, при които, след като се връщат отново, жените имат желание да пренапишат фамилното име на детето до фамилното име на новия съпруг. Това обаче може да се направи само ако бащата на детето се съгласи. Ако той активно участва в живота на детето и редовно изплаща издръжката, тогава не е възможно да се направи това.

Share:
Comments