Как да помогнете на дете с ниско самочувствие

Всички родители без изключение се чувстват неудобно, когато забелязват, че детето им е с ниско самочувствие. Несигурни в способностите си, децата се чувстват неудобно, когато комуникират със своите връстници и възрастни, трудно изпитват своите неуспехи и учат много по-зле от други.

Как да разпознаете ниското самочувствие

Най-често родителите научават за този проблем от детски психолог през първите години от обучението на детето. Въпреки това, за да се идентифицира ниското самочувствие и да започне да се бори с него, те сами могат, ако наблюдават внимателно поведението на детето си и слушат това, което той казва.

Децата с ниско самочувствие често говорят фрази като "Не знам", "Не мога" и "Не мога да го направя". Много разкриване може да бъде поведението на детето в кръга на неговите връстници: несигурните деца могат да бъдат некомуникационни, срамежливи и понякога се държат твърде предизвикателно. Много често хулиганите и болните наистина изпитват несигурност и вътрешно безпокойство и поведението им е само маска за другите.

Възникналият проблем може да бъде идентифициран с прост психологически тест: просто трябва да помолите детето да се измъкне. Ако човекът на снимката изглежда немислим, а за дизайна детето използва само мрачни цветове, без думи казва, че родителите имат основателни причини за безпокойство. Ако детето с ниско самочувствие бъде помолено да извлече цялото семейство, то той се боядиса да бъде непропорционално малък в сравнение с останалите.

Причини за ниско самочувствие

Често се наблюдава ниско самочувствие при деца от семейства с един родител или такива, които страдат от физически увреждания (например, заекват, имат наднормено тегло, не произнасят няколко букви или носят очила). Децата са много жестоки и безгрижни и могат да мислят за такива офанзивни псевдоними.

Понякога фактът, че детето има ниско самочувствие, родителите са виновни. Ако бащата или майката, когато нещо се обърка, те казват, че бебето не знае как или не разбира добре, детето може да се затвори и да види за себе си, че е безполезен. Същите проявления се случват при деца, чиито родители ги забраняват прекалено много или поради прекалена грижа не им позволяват да учат самостоятелно света.

Как да се справяме с ниското самочувствие

За да помогнете на детето ви да стане самоуверено, родителите често трябва да го хвалят, като се съсредоточат върху заслугите и успехите и пренебрегват провалите. Ако детето има сериозни проблеми с напредъка, трябва да му помогнете да направи уроците. До родителите бебето ще се чувства по-уверено. Когато задачата се свърши, детето трябва да бъде похвалено, без да забравя да споменава, че може да се гордее с него, защото най-трудното нещо е направил самият той.

Ако детето страда от връстници от връстници, е необходимо да разберете причината и да се опитате да го премахнете. Например, ако детето има наднормено тегло, можете да коригирате диетата му или да изберете спортна секция заедно с него, а ако детето не може да произнесе няколко писма, можете да го напишете на реч терапевт. Недостатък, който не може да бъде отстранен, е или да се превърне в достойнство, или да се опитате да го направите невидим, като учите детето да подчертае собствените си заслуги.

Несигурното дете трябва да бъде помогнато да се доближи до връстниците си и да спечели доверието в очите им. За да направите това, можете да уредите за него и приятелите си незабравима почивка, например в чест на рождения му ден. Най-важното нещо никога не е да се оплаквате от проблемите на детето, да не оскърбявате живота си и да не намалявате достойнството си, защото децата имат склонност да имитират родителите си във всичко.

Share:
Comments