Как да отглеждат деца в япония

Както и другаде, японското традиционно семейство е майка, бащата и децата. Човек се счита за началник на семейството, за семейството на хляба и всички домакинства трябва да му се подчиняват. И жената е пазителят на огнището. Но наскоро западната култура има голямо влияние върху японските традиции, а японките все повече се опитват да съчетават семейните си отговорности с работата. Основното им занимание, както и преди, е къщата и възпитанието на деца, а човекът се поглъща от фирмата, в която работи.

Развитието и възпитанието на детето се извършва основно само от майката. Отецът участва много рядко в образованието. При раждането на детето, акушерката отрязва парче от пъпната връв и след изсушаването я поставя в малка дървена кутия. В тази клетка датата на раждане на бебето и името на майката са написани със златни букви. Това е символ на връзката майка-дете.

Детето не е забранено до определена възраст, а просто обяснява, че неговите действия са опасни за него или за другите. Но ако детето е силно изгорено или наранено, тогава майката се чувства виновна и пита детето за прошка за това, което тя не може да спаси. Когато бебето тъкмо започва да прави първите стъпки, то не остава без надзор. Майките следват детето си буквално на петите си. Понякога майките организират различни детски игри и самите те стават активни участници.

Датите излизат за разходки само през уикендите, когато цялото семейство излиза за природата или за парка. При лошо време мястото за семейна почивка е голям търговски център, в който има игрални зали.

Момичетата и момчетата се отглеждат по различни начини, защото трябва да изпълняват различни социални роли. В момчето те виждат подкрепата на семейството. И момичетата се научават да изпълняват домакински задължения: да готвят, шият и да се мият. Различията в образованието съществуват в училището. Момчетата след уроците със сигурност отиват в различни кръгове, където продължават образованието си, а момичетата седят в кафене и разговарят за различни облекла.

Една жена никога не се опитва да утвърждава своята власт над децата, тъй като това води до отчуждаване на децата. Майката не спори с волята и волята на детето, но показва несъстоятелността си непряко: тя обяснява, че е много разстроена от лошото си поведение. В конфликти японските майки не се опитват да се дистанцират от децата, а напротив, се опитват да установят по-интимен емоционален контакт с тях. Децата обичат и обожават майките си толкова много, че чувстват чувство на покаяние и вина, ако са в беда.

Share:
Comments