Изтичане на носа при деца: причините и начините на лечение

Неразположението, което обикновено се счита за незначително, създава много проблеми. Въпреки прочутата поговорка: "Ако студът не изцелява, то минава седмица, а ако се отнасяте към него след 7 дни", не можете да го пуснете. Основното, което лекарите съветват да знаят за обикновената настинка, е, че това не е болест, а важен симптом на някаква болест. Следователно, диагностицирането и лечението не е последствие, а причината.

Ринит при бебета

Носовете на децата от първата година от живота могат да скърбят майките много често - някои бебета страдат от студ почти месечно. В други, имунитетът е по-силен, но при липсата на чести детски болести обикновената настинка не прескача нито едно дете. Важно е да се научите да разпознавате причините за това - алергична реакция, физиологични причини или вирус.

Изтичане на носа като реакция на пресушен въздух

Слизещото бебе е много чувствително към околната среда. Поради това, по време на отоплителния сезон, кърмачетата могат да страдат от оток на пресушена лигавица. Въпреки подобни симптоми - недостиг на въздух и дори изпускане от носа, това няма нищо общо с вирусното заболяване. Не е нужно да третирате бебе, но трябва да се внимава за овлажняването на въздуха.

Изчервяващ се нос със зацапване

При някои бебета зъбите избухват бързо и лесно, докато други растат много тежко и болезнено. Издигането на горните зъби често е придружено от течащ нос - от гърлото на бебето тече, а лигавиците стават подути. Мама ще трябва да следи отблизо слузът, който трябва да бъде отделен, а здравето на бебето - висока температура и обезцветяване на изпускането от ясен до жълт или зелен означава, че студена болест се е присъединила към реакцията към зъбите. Лечението в този случай ще бъде предписано само от лекар.

Как да облекчим състоянието на бебето със студ?

Запушеният нос предотвратява смученето на гърдата или бутилката, а невъзможността за изчистване на синусите от слуз утежнява проблема. За лечение на настинка в бебе ще се нуждаем от:

  • Аспираторът е каучукова круша, с която майката може да почисти гърлото на детето от слуз.
  • Бебешки капки - Aquamaris (морска вода) или солен разтвор, приготвени сами (0,5 чаена лъжичка сол в чаша топла вода). Въпреки факта, че спреят изглежда по-удобен за употреба, тази форма на лекарството не се препоръчва за деца до 2-3 години.

Изтичане на носа при деца от една година

При по-големите деца ситуацията е малко по-проста - те имат студ, който винаги е причинен от два фактора - алергия или вирус. Важно е да забележите симптомите навреме и да предприемете действия.

Алергичен ринит

Алергиите са коварен враг, който може да вдигне главата си по всяко време. Дори ако смятате, че детето ви не е склонно към подобни реакции, болестта може да се прояви при различни обстоятелства. Ето защо, конвенционалните противовъзпалителни медикаменти могат да влошат проблема - например, градински чай, който е отличен за катарални заболявания, може да причини още подуване на лигавиците и популярният пинозол на базата на билки не само ще излекува хрема, но също така ще доведе до нарастване на алергиите.

За незабавно облекчаване на състоянието с алергичен ринит, вазоконстриктивни лекарства, като "Нафтизин" или "Отривин", ще работят. Не забравяйте, че спреят дава бърз, но временен ефект. За да се спре атаката, е необходимо с помощта на антихистамини. Все пак, човек не трябва да се ограничава само до облекчаване на отока - необходимо е да се търси и премахне алергена.

Изтичане на носа с настинки

Най-добре е да реагирате при първите признаци на заболяването. Повечето ARVI започват с запушен нос. В допълнение към обичайните средства - парацетамол и спрей за носа, добре доказан метод с хрема: дишане над гореща пара. Не позволявайте на бебето да привлече слуз - "изрежете носа си", уверете се, че има винаги налични салфетки за еднократна употреба. Гладка е най-добре под течаща вода, в противен случай кожата около носа ще започне да се отлага и отлепва. Лечението на зачервяване на кожата може да бъде обикновен вазелин или мехлем от невен.

Много е важно да не се третира студа като незначителна дреболия, защото във времето незабелязаната болест може бързо да отиде в пренебрегната фаза.

Текст: Вера Гюлер

Share:
Comments