Hcg по време на бременност

Човешкият хорион гонадотропин, или съкратено - hCG е хормон, произведен от клетките на ембриона на ембриона след прикрепване на оплоденото яйце към лигавицата на матката. В повечето случаи производството на hCG от тялото на бременна жена започва 7-10 дни след оплождането. Най-голямата концентрация на хормона се открива в кръвта и урината, а тези биологични течности се превръщат в обекти за изследване на бременността.

нива на ЧХГ в кръвта ни позволява да покажем много детайли "пикантна ситуация": подозрителни (и идентифицирани във връзка с други диагностични методи) извънматочна и пропуснати аборт, заплашващ аборт и т.н. По този начин, ЧХГ анализ потвърждава или отрича съществуването на бременност и позволява да подозира някои отклонения в курса си. Хормонът може лесно да се "хване" и у дома с помощта на теста за бременност обикновено, които могат да бъдат закупени във всеки аптека. Тестът е вид индикатор, който реагира на увеличаването на hCG в урината. При всички условия, описани на опаковката, надеждността на "домашния" експресен анализ е 98-99%.

Нормата на hCG по време на бременност

Открихме: след имплантирането на оплодено яйце, хорио (ембрионалната мембрана на плода) започва да произвежда гонадотропин. Но защо? Това е много просто: ембрионът се опитва да оцелее в агресивните условия на тялото на майката. HCG "принуждава" хормоналния фон на дадена жена да бъде реконструиран по свое усмотрение, така че всички процеси в тялото на бъдещата майка да отидат за поддържане и развитие на нов живот.

Освен това хормонът потиска работата на имунните клетки, така че "верните настойници" да не объркват ембриона с "врага" и да не го унищожават. Следователно, с началото на бременността започва да се произвежда hCG със скорост на светкавицата. Първите 2-3 месеца в нормата на всеки два дни нивото на хормона се увеличава два пъти, достигайки своя връх на 7-10 седмици, след което постепенно намалява, спирайки с 20-30 седмици и остава приблизително на същото ниво до края на бременността.

Нормата на hCG в условията на правилния ход на бременността в зависимост от периода е:

От 1 до 2 седмици: 30 - 300 mEU 2 до 3 седмици: 1 500 - 5 000 mEU 3 до 4 седмици: 10 000 - 30 000 mEU 5 до 8 седмици: 50 000 - 200 000 MEETS 8 до 10 седмици: 20 000 - 100 000 mEU 10 до 14 седмици: 20 000 - 60 000 mEU 15 до 25 седмици: 10 000 - 30 000 mEU 25 до 35 седмици: 10 000 - 60 000 mEd

Само забележете, че показателите в нормата могат да се различават леко от посочените по-горе (всичко зависи от индивидуалните физиологични характеристики на пациента), поради което само лекуващият лекар трябва да анализира и сравни всички фигури. Не се препоръчва да го направите сами!

HCG при извънматочна бременност

Внематочная беременность — это настоящий удар по психическому и физическому женскому здоровью. Природа ее до конца не изучена. До сих пор ни один врач не смог назвать точных причин развития патологического явления. Единственно достоверным способом обнаружить внематочную беременность у женщины было и остается ультразвуковое исследование. Однако благодаря своевременному анализу на ХГЧ можно заподозрить яичниковое либо трубное крепление зародыша. Как правило, уровень HCG при извънматочна бременност немного занижен или на первых порах остается в норме, но вскоре динамика роста гонадотропина резко меняется в меньшую сторону. Тем не менее, гарантированно утверждать о наступлении патологической беременности можно толь после ультразвукового исследования.

HCG със закалена бременност

Регресира (нежизнеспособни или не-развиващите) бременността е прекратяване на развитието на плода на ембриона, просто казано плодове необяснимо умира. Най-често това се случва през първия триместър, но това се случва и така, че детето престава да съществува, и по-късна дата, прекъсване на бременност (аборт), като правило, не се случи. Следва да се отбележи нарастването на матката фалшива, защото оплодената яйцеклетка не се отлепи, и наличието на признаци, присъщи на бременност (те постепенно изчезват). След смъртта на плода, нивото на hCG започва бързо да пада, а бързите тестове - за да се получи отрицателен резултат.

Повишаване на hCG по време на бременност

В повечето случаи повишеното ниво на hCG не показва никакви аномалии по време на бременност, може да се превърне в спътник на силна токсикоза или многоплодна бременност при жената. Ако обаче други индекси и анализи на тялото са много различни от нормата, това е причина за безпокойство. В този случай повишеното ниво на hCG ни предупреждава за такива сериозни заболявания като диабет или гестоза. В допълнение, високото ниво на гонадотропин може да се появи по време на хормоналната терапия (по-специално, когато се приемат прогестогени). В комбинация с нисък естриол и AFP (тройно разгънат тест), повишеният hCG може да показва висок риск за дете със синдром на Даун.

Нисък hCG по време на бременност

Ниското ниво на гонадотропин в кръвта е по-опасен сигнал и най-често показва:

- забавяне на бременността (смърт на плода), извънматочна бременност, - забавяне на развитието на ембриона, - заплаха от спонтанен аборт, - забавяне на детето (повече от 40 седмици), хронична плацентарна недостатъчност.

Отбележете отново, че цифровата стойност на hCG е нестабилна и може леко да се различава в различните лаборатории. Този фактор зависи от много неща, така че резултатите от анализа по всяко време трябва да бъдат оценени само от гинеколог.

Коментари

Алмира 09/08/2016 Здравейте, Предложих анализ на hCG. получи резултат от 68.73 mIU / ml. какво означава това. Не ми казвай каква седмица на бременността? Алмира 09/08/2016 Здравейте, Предложих анализ на hCG. получи резултат от 68.73 mIU / ml. какво означава това. Не ми казвай каква седмица на бременността? Мари 08/08/2016 Напълно съм съгласен с Диана! Първите ми две бременности преминаха без проблеми! Никога не съм правил този тест за hchch и не е направил uzi в ранна дата! Сега имам трета бременност и вече съм настроен! По някаква причина отидох в узи за пет акушерски седмици (преди това имах гинеколог - потвърдих бременността!). Също така беше просто в шок !!! Те не видяха нищо, само се уплашиха, че може да има извънматочна! Анализът на hgch също не е винаги надежден! Днес тази цифра е една, а след няколко дни тя е напълно различна! Всъщност, чувствам, че всичко е наред - по различен начин и не може да бъде! Винаги трябва да се вслушвате в себе си, в своето състояние! Една жена става много по-чувствителна по време на бременност и се чувства, когато нещо не е наред! И представете си, ако анализът на hhch разкри патологии !! И тогава страдат и опит, въпреки че в действителност всичко може да бъде правилно! Знам много такива случаи! И бебетата са родени абсолютно здрави! Пожелавам на всички ви прекрасно време - бременност! Получете радост и удоволствие от невероятно състояние! Здраве за вас и вашите деца!) цветче 03/26/2016 Статията съдържа изчерпателна информация за хормона HCG. Много информативно, просто се готвя за майчинство. Колко е необходимо да знаете всичко! Даша 03/26/2016 Момичета, страхувам се от замразена бременност (сестра ми беше) че редовно проверявам hCG сама. Чудя се как са живели жените. Без плодовете на напредъка. И роди пет деца.
Share:
Comments