Диария при дете със или без температура - всички видове,

Разстройство на изпражненията, прекалено често уриниране до тоалетната и липса на консистенция на изпражненията или, с други думи, диария - много неприятен феномен, но уви, много често.

Децата също страдат от диария толкова често, колкото от вирусни заболявания, и много фактори могат да провокират този проблем. След това ще разгледаме основните видове проблеми, ще разберем причините за появата му и ще съставим списък с препоръки за лечение на диария при дете.

Диария при дете без температура: това наистина ли е заплаха?

Изглежда, защо се притеснявате, ако диарията при детето не е придружена от треска? Детето не се оплаква от лошо здраве, не повръща и може да отиде до тоалетната с течен изпражнения само веднъж. Трябва ли да се тревожа в такъв случай? Привидната лекомислие на този проблем всъщност е измамно, освен това диарията без съпътстващи симптоми може да се дължи на редица фактори. Основните причини за проблема включват:

1 Силни ситуации, Проблемът с изпразването може да бъде резултат от всякакъв вид нервен шок, който вашето дете е преживяло. Това може да не е непременно нещо, което според вас е сериозно или опасно. Едно дете може да има диария, преди да отиде на училище, детска градина или лекар. В този случай, настоява за тоалетната са придружени от неприятни усещания в корема, детето се върти около пъпа и проблемът изчезва веднага след изпразване.

2 Използването на нови продукти, Най-често проблемът е от значение за много малки деца, които получават нова храна. Забелязали ли сте диария при дете след появата на нов продукт в диетата му? Това е много просто: спрете да го давате и проблемът изчезва.

3 Влияние на бактериите, Друг проблем, опасен предимно за кърмачета. Организмът на децата на тази възраст е чувствителен към някои микроорганизми, които вече 2 години не причиняват патологична реакция.

4 Реакция на някои плодове или плодове, употребата на прекомерни количества сладки. Организмът на детето може да реагира на диария до преяждане на всякакви продукти, най-често - сладкиши, които децата обичат толкова много.

В повечето случаи причината за диария без съпътстващи симптоми е ефектът от единични стимули - стрес, нови продукти и т.н. По правило такава диария не създава специална заплаха за здравето на бебето и не изисква специално лечение. Основното нещо е да разберете причината за диарията във времето и да спрете нейното въздействие върху тялото.

И ако искате да сте в безопасност, дайте на бебето абсорбиращо лекарство. Основното нещо е, че продуктът е подходящ за възрастовата категория на Вашето дете.

Диария с повишена температура при дете

Ако диарията се придружава от повишаване на температурата, най-вероятно тя показва инфекциозно заболяване на тялото на детето. Това е, първо, ротавирусна инфекция, която навлиза в организма по елементарен път по орален път, много бързо се умножава в червата и се усеща диария и висока температура.

Обратите внимание: често симптомите на такава инфекция са объркани със симптоми на ARI и болки в гърлото, лекуват диарията като странична реакция на тялото. Всъщност първите симптоми на заболяването са подобни - детето изпитва силна болка в корема, оплаква се от висока температура, боли главата си и като цяло не се чувства добре. В този случай самолечението не може да бъде направено, тъй като само специалист ще може да разграничи кое заболяване е изпреварило Вашето бебе и следователно да предпише адекватно лечение.

Други често срещани причини за диария с треска включват:

• Отравяне с храни

• Инфекции с хелминти

• Понякога - зъби

• Други заболявания, по-точно лекарства, които ги третират

Във всеки случай, дете с такива симптоми трябва да бъде показано на лекаря. Единствената мярка, която трябва да се вземе самостоятелно, е приемът на всеки ентеросорбентен агент и, ако е необходимо, ако температурата се е повишила над 38,5 градуса, антипиретичното средство. Точната причина за проблема ще бъде определена от лекаря и той ще предпише подходящо лечение.

Диарията, висока треска и повръщане в бебето са истинските признаци на отравяне

Ако заедно с диария и треска в трохи има гадене и атаки на повръщане, най-вероятно имате работа с отравяне. Отравянето може да причини:

• Нестандартни, просрочени или просто мръсни храни

• Лекарства

• химикали и много други

Високата температура само по себе си показва наличието на възпалителен процес в тялото. Ако такъв симптом е придружен от диария и повръщане, лесно е да се приеме, че възпалението е локализирано в храносмилателния тракт. И най-често това се оказва причинено от отравяне.

Освен това такива симптоми са характерни за вече споменатите по-горе чревни инфекции, които в по-тежка форма са съпроводени от гадене и повръщане, както и от редица други инфекциозни заболявания, като например фарингит или отит.

Ако трохата страда от такъв проблем, не се колебайте да се свържете с лекар. Не мислете, че отравянето не е толкова опасно за детето и вие можете сами да се справите със своите последици. Всъщност, в повечето случаи, когато става дума за банално отравяне с храна, последиците му вече са на следващия ден и тялото на детето е напълно възстановено. Но ако това е по-сериозно отравяне, както и инфекция, която е проникнала в тялото, можете да се справите с това само с помощта на опитен лекар.

Какво представлява диария с слуз при дете?

За да разберете какво точно се случи с вашето бебе, обърнете внимание на самите изпражнения. Тяхната последователност ще разкаже много за причината за проблема. По-специално, това е слуз, който може да присъства в изпражненията на детето в следните случаи:

1 При острой кишечной инфекции. Испражнения в таком случае имеют водянистую консистенцию, они практически полностью состоят из слизи с солями. Таким образом от патогенного содержимого избавляется тонкий кишечник.

През топлия сезон инфекцията най-често има бактериална етиология, защото зимата се характеризира с поражение на вирусите. Основната опасност от такава диария е силното обезводняване на тялото, така че трябва да половите усилия, за да спрете анормалната екскреция на изпражненията и течностите.

За да направите това най-добре с помощта на всички същите абсорбенти, както и специални решения, които ще помогнат на тялото с дехидратация, ще допълнят своя баланс на течности.

2 При неинфекционных поражениях. В таких случаях слизистый понос является симптомом гастроэнтерита или энтероколита, также его может спровоцировать непереносимость определенных продуктов или банальное переедание. Такая диарея менее опасна для организма ребенка, ткани тонкого кишечника повреждаются меньше и, как следствие, общее состояние организма также не переносит существенных изменений. Ваша задача остается все такой же — обеспечить организм достаточным количеством жидкости, которая предотвратит обезвоживание, и удалить из кишечника патогенные микроорганизмы при помощи абсорбентов.

И, разбира се, не забравяйте, че трябва да посетите лекар. С тази диария опасността от самата диария се добавя към възможността за дехидратация на тялото.

Какво означава зелена детска диария?

По-горе вече споменахме, че е необходимо да обърнем специално внимание на цвета на детските изпражнения и тяхната последователност. Много често родителите са особено загрижени за диарията със зелен цвят. Той се възприема като по-опасен и причинен от други причини.

Това наистина ли е така? Опитни лекари твърдят: причините за зелена диария при едно дете са съвсем същите. Ако това неприятно явление не е придружено от температура, това може да е реакцията на тялото на стрес или преяждане. Когато спътникът на зелената диария се превръща в гадене и повръщане, най-вероятно това е въпрос на отравяне, инфекция или друга причина, описана по-горе.

Трябва ли да се паникьосам, ако видите зелена диария на детето? Определено не, не трябва да се счита за по-опасна от обичайната диария. Правилата за лечение на бебето в този случай са едни и същи: основното е да се определи незабавно причината за проблема и да започне да се елиминира. Разбира се, не трябва да правите самолечение, само за да установите какво точно е предизвикало диарията на зеленото, само един опитен специалист ще може да го направи.

Диария при дете: мнението на д-р Комаровски

Много родители многократно са гледали прехвърлянето на д-р Комаровски. Всеки брой на програмата е посветен на един или друг аспект на здравето на бебето, лекарят съобщава информацията по най-разбираем и достъпен начин, затова спечели голямата любов на хиляди млади родители.

Разбира се, такава тема като диария в бебе, д-р Комаровски просто не може да пренебрегне. Специалистът разделя диарията на две разновидности - остра и хронична, която продължава повече от 2 седмици.

За лечение на остра диария, д-р Комаровски препоръчва следните методи:

1 Предотвращать потерю организмом жидкости при помощи употребления специальных растворов, содержащих в своем составе воду и электролиты.

2 Переводить ребенка в первое время на максимально легкий рацион — рис, куриную грудку и другие продукты, которые быстро усваиваются и не будут дополнительно раздражать и без того ослабленный ЖКТ.

3 Бороться при необходимости с возбудителями инфекций при помощи специальных препаратов. Количество инфекционных недугов, которые могут сопровождаться поносом, очень велико, поэтому доктор Комаровский настоятельно не рекомендует заниматься самолечением и подчеркивает необходимость своевременного обращения к врачу.

Основната причина за появата на хронична диария е така нареченият синдром на раздразнените черва, чиято етиология все още остава неясна. Основният начин за лечение на такъв проблем, д-р Комаровски, изисква компетентна корекция на диетата на детето, която се извършва успоредно с спешни мерки - спиране на загубата на течност от тялото, отстраняване на патогени и токсини с помощта на абсорбенти.

Ако тези мерки се окажат неефективни, не постигат резултати в рамките на няколко дни и бебето продължава да страда от персистираща диария, Комаровски настоява за необходимостта от хоспитализация. След такава радикална мярка, диарията често спира без видими предпоставки, т.е. преди началото на подходящото лечение или след много кратко време след приемането на лекарствата. В този случай, според лекаря, става въпрос за психологическите причини за хронична диария.

Share:
Comments