Диария и запек по време на бременност

Жените, които очакват бебе, често са изправени пред различни увреждания на червата. Промените в нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт се появяват още през първия триместър на бременността и понякога дори се появяват преди самата жена да научи за нейната "интересна ситуация".

Причини за запек по време на бременност

Запекът при бременни жени се наблюдава много по-често от всички други представители на човечеството. Причината за запек е повишаване нивото на хормона - прогестерон, което води до отпускане на гладките мускули на женското черво и забавяне на преминаването на храната през него. Този процес значително увеличава усвояването на водата от тялото и по този начин се получава запек. Матката, която бързо се увеличава по размер, също така затруднява храносмилането и натиска червата. Освен това те предизвикват запек на стрес, заседнал начин на живот и недостатъчно влакно в диетата на бременни жени.

Има още една добре известна причина за запек по време на бременност. Това се обяснява с факта, че матката и червата имат обща инервация, така че всяка повишена активност на чревната перистатика може да предизвика контракции на матката, което на свой ред е заплаха за прекратяване на бременността. Тази допълнителна защитна реакция на тялото обаче се проявява под формата на запек.

Освен това бъдещите майки често са емоционално нестабилни, страдат от много неразумни чувства и страхове. Ето защо запекът при бременни жени често се дължи на нестабилно психическо състояние. Но в същото време често запекът предизвиква вид на стрес при жена, особено за тези, които са били лекувани дълго време от безплодие или са страдали от хроничен спонтанен аборт.

Но след раждането броят на жените, страдащи от запек, е рязко намален, което се дължи на подобряването на емоционалното състояние, както и на промените в хормоналния фон.

Лечение на запек по време на бременност

Ако запекът по време на бременност не е придружен от сериозно заболяване, лечението с лекарства отива на заден план. В храната на бъдещата майка задължително се включват прясно зеле, краставици, моркови, цвекло, домати, грах, боб, портокали ябълки, ядки и черен хляб. Всички тези продукти са богати на фибри, които попадат в червата, набъбват и увеличават обема на изпражненията, а също така насърчават по-пълна евакуация на червата. Добър слабително действие се наблюдава след използването на ферментирали млечни продукти и квас. Но кафе, силен чай, шоколад, какао, бял хляб, грис и брашно, напротив, предизвикват запек и не са много желателни по време на бременност.

Предотвратяване на запек при бременност

За да се избегне запек по време на бременност е необходимо да се диагностицира и лекува възникващите заболявания на стомашно-чревния тракт, особено гастрити и холецистит. Всеки ден, на празен стомах трябва да пиете чаша чиста прясна вода, да се хранят най-малко четири грама пресни плодове и зеленчуци, редовни движения на червата, в никакъв случай, не игнорира желанието да се пречиствам, така че да не доведе до стагнация на изпражненията. Препоръчително е да се консултирате с лекар и да вземете необходимите физически упражнения. В допълнение, добър ефект е носенето на пренатална превръзка, която предотвратява прекомерното разтягане на мускулите на коремната преса и ги поддържа в тонус.

Диария по време на бременност

Друг изключително неприятен сигнал, показващ нарушение на нормалната работа на червата, е диарията. Това изисква сериозно отношение от страна на бременната жена, тъй като тя заплашва не само нея, но и развитието на нероденото й дете. Диарията може да възникне поради хранително отравяне, тежки инфекциозни заболявания като тиф, дизентерия, холера и други. Често честите движения на червата се придружават от висока или ниска телесна температура. Понякога често диарията е резултат от наследствена ензимопатия - липса на определени ензими, които са отговорни за пълното разцепване на глутена. В допълнение, диарията се получава поради алергични реакции на тялото към продукт или поради хронични възпалителни заболявания на червата. Хормоналните нарушения, дисбиозата, захарният диабет също могат да служат като оправдание за развитието на евакуация на бърз черво.

Диарията е често и променено изпражнение. Нейното естество може да варира от гъсти, до пенести или воднисти, и също така съдържа голямо количество слуз. Понякога се променя не само цветът, но и миризмата на изхвърляне, те се превръщат в жълто или зеленикаво, с мръсна или кисела миризма.

Предотвратяване на диария по време на бременност

Бременните жени могат да получат диария поради неправилна дневна схема или поради преяждане. За да избегнете появата на това опасно заболяване, трябва да обърнете специално внимание на качеството на избраната храна, като се опитвате да изключите от диетата храни, които съдържат много фибри.

Лечение на диария при бременни жени

Можете да лекувате диария по време на бременност с оризово отвара, силен чай с галета или използване на ентеросорбенти. Последните са най-мощните, но в същото време безопасни за развитието на плода с лекарства. Те позволяват да се възстанови здравата микрофлора на червата, да се изчисти от опасни и вредни организми и също така да се избегне протичането на антибактериална терапия. Въпреки това, всяко лекарство по време на бременност може да се използва само за лекарско предписание, което не само избира необходимото лекарство, но и установява основната причина за заболяването.

След края на диарията е необходимо да се възстановят жизнените сили на тялото. Необходимо е да се нормализира храната, за да се избегне прекомерната консумация на сол, подправки и захар. Отначало всички продукти с фиксиращи действия ще бъдат полезни. Постепенно, няколко дни след края на диарията, можете да влезете в диетата на фибри, зеленчуци и плодове.

Коментари

Олеся 03/27/2016 Основното нещо, момичета, да гледате на храна! Бременността не е извинение да се отпуснете и да бягате. Много продукти, които сме използвали, за да се храним без проблеми сега, не се усвояват. И обратното. На първо място, трябва да мислите, че това ще бъде по-полезно за детето. Катя 03/27/2016 И аз съм много болен от запек! Но от диария ... дори не знам ... Чух, че можете просто да изсушите чая, да го дъвчете, всичко ще го обвърже ... Аз не съм го опитал сам. От запек все още помага трици, овесена каша, пшеница, пшеничен зародиш и всичко това е полезно за същото. Слава 03/27/2016 И те съветват да пият цикория, те казват, че това е наистина нещо! Като цяло, най-добре е да се използват различни естествени продукти: сушени сини сливи, сушени кайсии и др. само не таблетки! И, разбира се, трябва да следите диетата си, разбирам, че искате ... Яна 03/27/2016 И водата наистина помага! Проста чиста вода. Аз някак си не съм пила вода преди това, свикнах с това от кранчето с белина и всичко това ... И тогава дойдох в къщата на роднините, имах вода от кладенеца, аз го пих от сърцето и нямах запек. Ирина 03-27-2016 Вероятно почти всички бременни жени са се сблъскали с такъв проблем ... Това запек, а след това диария ...)) Въпреки че ядох добре (разбира се, в рамката, разбира се), все още не е избягал. В мен с черво и по-ранни проблеми бяха, но някак си не ценя особено.
Share:
Comments