Депресията след раждането е причина за по-бавния растеж при

Американските учени направиха сензационно изказване, според което следродилната депресия на кърмещите майки оказва негативно влияние върху растежа на детето. В продължение на много години изследвания специалисти наблюдаваха почти 11 хиляди деца, което позволи да се получат най-обективните резултати.

Учените от Университета Джон Хопкинс в Минесота, на базата на очевидни факти, стигнаха до извода, че децата, чиито майки са били отчаяни в отчаяние на четиригодишна възраст, са имали слаб растеж и са очевидно по-лоши в този показател спрямо своите връстници.

За да отговорим точно на въпроса, каква връзка съществува между състоянието на майката и растежа на децата, все още е трудно. Междувременно учените са склонни към версията, че жените, изпитващи апатия, липса на апетит и страдащи от безсъние, нарушават режима на хранене на бебето, млякото им от недохранването е твърде слабо, което води до липса на хранителни вещества за детето.

Друга версия на бавния растеж на бебетата, отглеждана при жени, които са в състояние на депресия след раждането, е нарушение на емоционалната връзка на детето с майката. Когато майката не е доволна от присъствието на бебето, детето изпитва силен стрес, в резултат на което хормонът кортизол се произвежда активно в тялото, което пряко засяга намаляването на производството на растежен хормон.

Независимо от резултатите, американски учени напомнят на младите родители, че ниският растеж на детето може да бъде не само последица от майчината депресия след раждането, но може да се обясни с наследствен фактор.

Share:
Comments