Ден след раждането: психологическото и физиологичното

Първият ден след раждането на дете е труден момент, защото краят на бременността включва много физиологични процеси. Намаляването на изпразнената матка и началото на кърменето се подкрепят от мощна хормонална реорганизация, която се отразява както във физическото, така и в психическото състояние на младата майка.

Физическо състояние

 • Промяна на налягането. Непосредствено след раждането почти всяка жена е изправена пред рязък спад на кръвното налягане - може да се покачи или да падне рязко. Понякога скокът на налягането предизвиква главоболие, но най-често следродилният период се характеризира със слабост, замайване и потъмняване в очите. През първите 5 часа жената при раждане трябва да остане в леглото, тъй като тежката замайване може да доведе до падане и нараняване. Ниското кръвно налягане и намалената телесна температура ще продължат на втория ден след раждането.
 • Дехидратацията. Генеричният процес и началото на кърменето карат жената, която е родила, да почувства най-силната жажда. Първият ден след раждането необходимостта от течност ще бъде много висока, затова се грижете за нуждата от изобилие от напитки предварително.
 • Кървене. Тя ще продължи няколко седмици след раждането, постепенно отслабване. През първите 24 часа е необходимо внимателно да се проследява интензивността на кървенето.

Болезнени усещания

Болезнените контракции в първия ден след раждането ще останат само памет, а на втория ден болката ще започне да се изтрива от паметта. За провеждания процес може да наподобяват усещания за болка с различна степен на интензивност, свързани с:

 • Пропуски и шевове, Жената ще почувства болезнената болка в перинеума, може да има затруднения с уринирането. Не забравяйте, че навременното изпразване на пикочния мехур и червата е много важно и въпреки че една жена не може да почувства желанието да следва пътуванията до тоалетната, трябва да бъде много внимателно.
 • Свиването на матката, Този процес ще отнеме време - матката ще се свие и ще попадне под костната кухина с малки болки в спазмите.
 • Потокът на мляко, До края на първия ден гърдата започва да се напълва, подготвя се за появата на мляко. До три дни бебето ще яде коластра. За да се установи успешно кърменето, бебето ще трябва да се прилага на гърдата възможно най-често.
 • Счупени зърна, Неправилното прилагане на бебето на гърдата може да се превърне в сериозен проблем - появата на рани и пукнатини. За да предотвратите това, уверете се, че бебето хваща целия ареола. Нормално изтръпване в областта на млечните жлези, силно подуване и тежест в гръдния кош са нормални.
 • Заредете мускулите в процеса на раждане, Продължителният период, когато тялото на една жена е направило много интензивни усилия, може да се превърне в мускулна болка, продължавайки за втори ден след раждането.

вид

 1. Живот, В зависимост от еластичността на кожата и еластичността на мускулите, някой ще се отърве от стомаха почти веднага. Не трябва да се изненадва обаче, че стомахът не може да изчезне веднага и в момента на изписването му ще е необходимо да се използват същите дрехи, както преди раждането.
 1. северно сияние, За някой сериозен страх ще бъдат стрии, които ще станат още по-видими след раждането. В допълнение, към вече наличните грозни лилави ивици на корема или бедрата може да се добавят стрии на гръдния кош, значително увеличени във връзка с началото на лактацията.
 1. човек, Ако поведението е неправилно при раждане, съдовете на очите и лицето може да страдат. Червените протеини и малките синини по лицето продължават да съществуват няколко дни след раждането. И началото на кърменето може да бъде придружено от малък оток, особено забележим в клепачите, носа и устните.

Психологическо състояние

Най-силният натоварване и болка в генеричния процес се заменя с чувство за еуфория. Емоционалното възстановяване се свързва не само с факта, че жената се справя с най-трудната задача, а продължителната болка най-сетне се оттегля. Предлага се в хормони - окситоцин, който предизвиква контракции на матката, и е отговорен за доброто настроение на майката и вълна от любов и нежност опит от майката на бебето. Това е влиянието на хормоните, което обяснява природата на майчиния инстинкт. Хормоните също е отговорен за прилив на сила - смелост спаси няколко седмици след раждането, което позволява на млада майка сън на пресекулки и грижи за новородени, без да пада от изтощение крака.

Много важно за всяка жена, която ражда, е нуждата от пълноценна почивка. Поради това, в първия ден след раждането е необходимо да се опита да отложи отнемащи време контактите с приятелите и семейството си, разговори по телефона. Минутите и часовете, прекарани в комуникацията, е по-добре да се използва за сън. Вашето тяло се нуждае от време за възстановяване и бременна пасаж от нормалното състояние, така че след няколко дни, една жена започва да се опита умора и безпокойство, и поява на силен поколение на окситоцин еуфория ще дава път на раздразнителност и дори депресия.

Текст: Вера Гюлер

Share:
Comments