Бронхит при деца: обструктивен, остър, алергичен. първите

Раздираща кашлица любимия потомство, често свирки и хрипове, буквално хвърля родителите в паника и не напразно. В края на краищата неговата игнорираща, безгрижна "кашлица и спирания" може да доведе до трагични последици. Изгубените статистически данни показват, че основната причина за смъртта на деца под 4-годишна възраст е именно проблемите с дихателните органи. Най-честата причина за това е пневмония, която е възникнала като едно от усложненията на бронхита. Затова не се ангажирайте със самолечение или не обръщайте внимание на кашлицата, за да не пропуснете времето да се свържете с лекар.

Какво представлява бронхитът?

С обърнато дърво с многобройни клони и малки клони можете да видите бронхите на рентгенов лъч. Ако следвате алегорията, корените на "дървото" са ларинкса и носа, багажника - трахеята, големите и малки клони, които запълват белодробната тъкан - бронхите, а малките алвеоли играят ролята на листа. Заразен с вируси и бактерии, въздухът, получавайки се чрез дишане в тялото, често се отървава от опасни съставки в назофаринкса, причинявайки ринит, фарингит или възпалено гърло.

Понякога, особено ако тялото е отслабено, микробите успяват да станат по-дълбоки и да станат причина за бронхит или пневмония. В този случай вътрешната повърхност на бронхите набъбва и свива, а в отговор на възпалението, което започва да образува огромно количество слуз. Да се ​​отървем от него, от бронхиалния договор и от спазмите. В присъствието на три компонента - оток, много слуз и бронхоспазъм - педиатърът диагностицира бронхит.

Бронхит при деца - видове

Бронхитът може да бъде първичен при възникване на възпалителен процес в бронхите и вторични придружаващи морбили, магарешка кашлица, грип и други заболявания. Според продължителността на курса и честотата на възникване бронхитът на децата може да бъде разделен на три вида:

1. Остри - болестта трае от 10 до 21 дни. Този вид включва също така:

- Обструктивни - със синдроми на бронхиална обструкция, деца на възраст от 2 до 3 години са по-склонни да страдат;

- бронхиолит - възпаление на бронхиолите, бебетата са болни през първата година от живота си. Опасност от развитие на остра респираторна недостатъчност се лекува само в болница.

2. Повторен - три до четири пъти годишно лекарят диагностицира бронхита;

3. Хронична - ако в продължение на две години поне веднъж годишно детето страда от продължителен (от 3 месеца) бронхит.

Бронхитът при децата е класифициран и поради причините, поради които е възникнал:

- вирусни - причините за заболяването са аденовируси, грип или параинфлуенца;

- бактериални патогени: стафилококи, хламидии, стрептококи, хемофилни пръчки, микоплазми;

- алергични - възниква от влиянието на външни стимули: цветен прашец, козина на домашни любимци, тютюнев дим, домакински химикали, прах и отработени газове.

Симптоми (симптоми) на бронхит при деца

Бронхитът при децата се развива постепенно и симптомите му зависят от вида на заболяването. Основната разлика в това заболяване от другите, водещо до кашлица, е наличието на температура и изобилен храчки. Най-характерните признаци на педиатричен бронхит:

- повишената температура - от незабележими 37,5 градуса до страшни родители на индикатори на термометър 39⁰С;

- Липса на апетит;

- тежка слабост, сънливост;

- задух и плитко дишане;

- кашлица.

В зависимост от причината за появата на бронхит могат да се добавят допълнителни симптоми.

Остър бронхит при деца

Една пета от бронхита при деца е независимо заболяване, причинено от бактерии, и 80% - в резултат на последиците от вируси или усложнения от бактериална природа след въвеждането им. Началото на заболяването може да бъде възпаление на горните дихателни пътища със слабост и висока температура. След това суха кашлица се свързва, постепенно се превръща в мокра. Това обикновено се случва на петия или шестия ден от началото на заболяването и е утешително признак - това означава, че тялото успешно се справя с вируса.

Изобилието на храчките се превръща в истински тест за децата - не могат да изплюят, поглъщат ги, отколкото могат да причинят повръщане. В самото начало на заболяването температурата може да бъде 38-38,5 градуса, въпреки че при лека форма на заболяването е напълно способна да остане при 37-37,2 градуса. Успешното изтичане на бронхит се излекува в рамките на 10-20 дни, обаче времето зависи от правилността на избрания набор от мерки и състоянието на имунната система на бебето. Ако лечението не е започнало навреме или само мама се опитва да се справи с бронхит, могат да се случат неприятни и опасни усложнения.

Обструктивен бронхит при деца

Конвенционалният бронхит не е много приятен, както всяко заболяване, но сравнително не е тежък и се предава на домашно лечение. Това е съвсем друг въпрос, когато се прибави обструкцията на бронхите. Обструктивният бронхит е много често срещано заболяване при малките деца поради твърде тесния лумен на бронхите при деца на възраст под три години. Почти винаги болестта е свързана с вирусна инфекция. В допълнение към физиологичните характеристики, предпоставките за образуване на заболяване са тенденция към алергични реакции, много често предразполагащ фактор е пасивното пушене. Ярките прояви на болестта потъват родителите в състояние на паника:

- инвалидизираща пароксизмална кашлица, понякога причинява повръщане;

- силно и дрезгаво дишане със свирка;

- необичайни движения на тялото - при всяко вдишване гърдите се подуват и пролуките между ребрата се изтеглят.

Има и някои симптоми, когато трябва спешно да потърсите помощ от лекар:

- появата на диспнея - честотата на дишането се увеличава с не по-малко от 10% в сравнение с нормата. За най-малките деца, от една до три години, броят на дишането-издишвания при бронхит не трябва да бъде повече от четиридесет на минута. По-добре е да броите докато бебето спи, защото по време на безпокойство, играене или плач, задухът може да бъде свързан с емоции;

- Обструкцията се комбинира с интоксикация, която се проявява с гадене, треска, силна слабост и липса на апетит;

- сини нокти и назолабиален триъгълник - тези признаци показват недостатъчен прием на кислород.

За бързо показване на трохи за лекар е необходимо и когато препятствието се наблюдава при дете под една година. Във всички тези случаи, най-вероятно имате нужда от незабавна хоспитализация, мама трябва да е готова за това. Но дори и ако бронхитът протича по обичайния сценарий, редовните прегледи на лекаря не трябва да се пренебрегват - той ще изслуша и прегледа трохите, ще коригира дозировката на лекарствата, ще даде полезни съвети за грижите и лечението.

Важно! Честото запушване може да доведе до появата на бронхиална астма и при ларва на бронхит пневмонията може да изчезне!

Алергичен бронхит при дете

Това заболяване възниква под въздействието на бактерии и вируси, особено стафилококи, и е резултат от пристъп на алергени - прашец, прах, вълна от котки или кучета. Понякога при малки деца е трудно да се разграничи алергичният бронхит от астма, тъй като бронхоспазмът в тях не се произнася ясно. Основният симптом е постоянна кашлица, която често се случва на фона на физическо натоварване и отрицателни емоции. Кашлицата първоначално е суха и болезнена, по-късно тя може да се намокри и най-вече да пробие бебето през нощта. Най-често температурата остава нормална, детето се тревожи само от слабост и изпотяване. Появата на заболяването може да се повтори два пъти месечно. Продължителност на заболяването - от няколко часа до три седмици. Характерно е, че дете, страдащо от, например, алергия към любимата си путка, когато напуска дома, всички признаци на болестта изчезват без следа. При една трета от пациентите алергичният бронхит може да отиде в астма.

Лечение на бронхит при деца

Повечето майки са сигурни, че няма да е възможно да се справят с бронхит без антибиотици. Всъщност, подобно на всяко друго вирусно заболяване, антимикробните лекарства за бронхит не работят. Те са ефективни само в някои случаи, които ще бъдат разгледани по-късно. Какво ще помогне на детето да се справи с болестта?

1. Излишна напитка - храчките се втечняват и по-лесно се изчистват, без да се изсушават по стените на бронхите;

2. антипиретици при температура над 38 градуса;

3. Влажността в детската стая трябва да бъде най-малко 70%, а температурата не трябва да надвишава 20-21 градуса. Стаята трябва да бъде редовно вентилирана, мокро почистване, могат да се използват овлажнители;

4. Пряк въздух за пациента е просто необходим. В острата фаза можете да вземете бебето на балкона, дори и да има такава възможност, да организирате един ден сън върху него. По-късно, когато температурата се понижи, е полезно да изведете детето на спокойни разходки.

5. Лекарства, които разреждат храчките и стимулират тяхното отнемане, трябва да бъдат предписани от лекар. Факт е, че само той може да вземе предвид всички рискови фактори. Например, муколитици, които правят храчките по-малко вискозни и допринасят за оттеглянето им, могат да причинят сериозни проблеми на децата до две години - те просто не могат да се отърват от огромно количество слуз и се натрупват в белите дробове. Независимо дали са необходими инхалации - лекарят ще реши и ще избере най-подходящата подготовка.

Основното лечение на бронхит е в три посоки:

- да се отървете от сухата болезнена кашлица;

- отстраняване на оток на бронхите и пречистване от храчки;

- борба срещу вируса.

Въздишащото дишане и недостигът на дъх показват огромно количество натрупана течност. В този случай лекарят, предвид възрастта на детето, предписва инхалации, физиотерапевтични процедури, терапевтичен масаж. Мама може да помогне на детето с топли компреси, затопляне със сол или елда. Компресът помага с топло слънчогледово олио - необходимо е да се овлажни марлята, да се изтръгне и да се постави от дясната страна на гърдата и гърба на бебето. Покрийте горната част с целофан, слой от памучна вата и закрепете с превръзка или дрехи. Направете компрес по-добре през нощта и само при липса на треска.

Внимание! Горчикини и банки са строго забранени за деца под 5-годишна възраст и ако има висока температура!

Лекарят ще избере най-ефективния пакет от мерки, а мама ще спазва стриктно препоръките си.

Дали антибиотиците се използват при лечение на бронхит при деца

В някои случаи употребата на антибиотици е напълно оправдана и дори необходима. Лекарят предписва тези лекарства, ако:

- топлината продължава повече от четири дни;

- налице е гнойна храчка;

- На фона на временното усъвършенстване и лечение на детето, нов рязък температурен скок и изразени признаци на интоксикация;

- кръвен тест показва наличието на възпалителен процес.

Най-често антибиотиците се предписват на трохи до 6 месеца, страдащи от бронхиолит, и деца с признаци на бактериален бронхит.

Предотвратяване на бронхит при деца

Всяко заболяване винаги е по-добре да предупреждаваш, отколкото дълго и болезнено да се лекуваш. Има прости правила, които ще ви помогнат да избегнете неприятна и понякога опасна болест:

- в стаята, където е детето, пушенето е неприемливо;

- Ако е възможно, опитайте да наблюдавате влажността на въздуха в помещението и да предотвратите появата на остри миризми в него;

- Потискане на бебето, не го обвивайте, намалявайте заболяването ARVI до минимум;

- наблюдавайте осигуряването на нормално назално дишане, борете с продължителен хрема. Ако лекарят препоръчва премахването на аденоиди - заслужава да се слушат препоръките;

- висококачествена почивка на децата и подобряване на пътуванията до морето, насърчаване на укрепването на имунитета и поставяне на преграда пред нежеланите инфекции.

Какво казва д-р Комаровски за бронхит при деца

В 99% от случаите бронхитът е вирусна инфекция, чието лечение не изисква употребата на антибиотици. А само 1% е бактериален бронхит, при диагнозата на който е невъзможно да се направи грешка. Конвенционалният бронхит се лекува традиционно - топла напитка, почивка в леглото, приема на антипиретични лекарства. Основното изискване е недопустимостта на самолечението, необходимите лекарства трябва да бъдат предписани от лекар. Резултатът от болестта и методите за превенция са специфичните действия на родителите и лечението на лекаря трябва да е навременно.

Share:
Comments