Бракът увеличава оцеляването в средна възраст

Може ли бракът и свързаната с него комуникация да са знак за увеличаване на продължителността на живота? Изследователи от Медицинския център на университета "Дюк" в САЩ твърдят, че липсата на редовен партньор или съпруг в средна възраст води до по-висок риск от преждевременна смърт в тази възраст.

Ейлийн Зиглер и колегите считат за много важно да разберем кой и защо не живее да е стар, както трябва, но умира в средна възраст. Те предполагат, че историята на брака и времето на брака могат да играят роля в това. Те също така искаха да проучат ролята на премалетните отношения, здравето и рисковото поведение.

Изследователите са анализирали данни за 4 802 лица, родени през 1940 г., които участват в сърдечно проучване, проведено от Университета в Северна Каролина. Авторите са особено заинтересовани от семейното положение на тези хора, когато са на средна възраст, стабилността или нестабилността на техните брачни и извънбрачни отношения, привличайки вниманието и върху социално-икономическия статус и рисковото поведение.

Те открили, че ако имаш партньор в средна възраст, защитава от преждевременна смърт: човек, който никога не е бил женен, повече от два пъти рискува да умре по-рано, в сравнение с тези, които са били в постоянен брак през цялата зряла възраст. Самотата или загубата на партньор без замяна увеличава риска от ранна смърт в средна възраст, намалявайки вероятността човек да живее в напреднала възраст. Дори при отчитане на рисковото поведение, семейно положение оказва значително влияние върху оцеляването.

Share:
Comments