Бебето не взема гърдите - защо се случва това? какво да

Кърменето е неразделна част от пълното и здравословно развитие на всяко дете.

Но поради проблемите с лактацията, които днес всяка трета жена трябва да срещне, процесът на хранене се превръща в истинско мъчение както за майката, така и за бебето, което не получава необходимото количество хранителни вещества. Това е едно нещо, когато има проблем в липсата на мляко, но какво ще стане, ако бебето откаже да вземе гърдите си и остане гладно?

Бебето не приема гърдата: проблемите на майката

Често процесът на кърмене се нарушава поради специалната структура на млечните жлези в майката. Ако зърното е много голямо, плоско или изтеглено, бебето е трудно да го вземе и да го задържи в устата. Такова хранене е много изморително за трохи и в резултат на това детето остава гладно. Ако с течение на времето бебето не се адаптира към такива анатомични свойства на майката, струва си да се използват специални силиконови тампони. В някои случаи жената може да има запушване на дуктално мляко или застояло мляко, което води до уплътняване и подуване на зърното, което значително усложнява процеса на кърмене. В този случай нормалното изпомпване е полезно.

Понякога процесът на кърмене се нарушава, защото лактиращата жена приема определени лекарства, които дават на млякото специфичен вкус. Младата майка трябва да следи отблизо здравето си. Неправилното прикрепване към гърдата може да доведе до осезаем дискомфорт както за бебето, така и за кърмачката. Един от най-важните проблеми е напукване на зърната, които причиняват ужасна болка.

За да се отървете от този дефект, използвайте специализирани продукти на базата на ланолин. Не използвайте традиционно лекарство, василини и растителни масла - тези вещества могат да доведат до развитие на алергична реакция. В допълнение, чуждестранният мирис и вкус могат да накарат бебето да не вземе гърдата. Ако се открият гърди, трябва да се извърши своевременно лечение и специалистът да се проверява редовно.

Ако една кърмачка има менструален цикъл или е настъпила нова бременност, детето може да откаже гърдата поради промяна в емоционалното състояние на майката. Не забравяйте да наблюдавате диетата си, като напълно елиминирате от дневното меню продукти с кофеин, мазни и пържени храни. Кърмещата жена не трябва да злоупотребява с всички хранителни добавки и витаминови комплекси.

Ако почувствате необходимостта от приемането им, първо се консултирайте с Вашия лекар. Също така, трябва да бъдете изключително внимателни, когато използвате козметика, като избягвате продукти с остър специфичен мирис, което може да бъде неприятно за вашето дете.

В някои случаи проблемът може да е във всички известни следродилни депресии, когато майката може да не реагира на плача на бебето, често оставяйки го сам в стаята, грубо и неадекватно да се грижи за детето си. Децата, въпреки малката си възраст, много тънко се чувстват грубост и жестокост, така че те започват да се дистанцират от майка си. В този случай е необходимо да се сдобиете не само с големи ограничения, но и с помощта на опитен психолог, който ще помогне за разрешаването на тази ситуация безболезнено.

Причините, поради които детето отказва гърдата:

1. Недостатъчно развит смучещ рефлекс - трябва да се работи по този проблем, по-често да се поставя бебето на гърдата;

2. При вътрематочно развитие или по време на раждане бебето е имало хипоксия;

3. Храненето от бутилка е един от най-често срещаните фактори, поради които детето отказва майчината гърда. Изсмукване от бутилка е много по-лесно, но за да получите мляко от зърното трябва да половите усилия. Педиатрите препоръчват да се ограничи бебето от бутилки и зърната до шест месеца, защото това е много важен период, когато всички сили трябва да бъдат насочени към запазването на кърменето. След като дадете на детето няколко пъти смес или вода от бутилка, бъдете готови да се изправите пред протест и да се почувствате нетърпеливи с търпение да пренастроите бебето до гърдата. Дори ако има нужда да се въведат допълнителни храни, по-добре е да се даде бебешка храна от лъжица или спринцовка.

4. Лоша поза по време на хранене - може би, бебето не е удобно да лежи, много бързо уморено и не изяде напълно. Оптимално положение - главата леко се изхвърля назад, така че гърлото да е на нипела.

5. Кратка сублингвална юзда е дефект, който изисква хирургическа интервенция. При наличието на такава патология бебето не може да откаже категорично да дава храна, а да го прави много бавно.

Какво трябва да направя, ако бебето ми откаже да кърми?

Вашето бебе пак вика и се отвръща от гърдите си, причинявайки раздразнение и нервност? Не се отчайвайте и започнете да въвеждате допълнителни храни, ако е необходимо, естественото хранене винаги може да бъде нормализирано, осигурявайки на детето си пълно развитие. На първо място, необходимо е да се създаде физически контакт помежду си и детето, създавайки благоприятна атмосфера за хранене. Опитайте се да прекарате възможно най-много време с трохи, прегръдка, целунете бебето, за да усетите любовта и грижите на майката. По време на хранене в стаята можете да включите красива релаксираща музика, да направите светлината по-тънка. По-добре е в този треперещ момент в стаята да няма никой освен майка и бебето. Опитайте се да създадете приятелска атмосфера в къщата, избягвайте караници и семейни скандали, които могат да причинят ненужни смущения в бебето. Не се отказвайте от нощното хранене и спяте заедно - това е най-добрият начин за подобряване на психологическия контакт.

Бебето не приема гърди в края на детската възраст

Вашето бебе от раждането с удоволствие, взе си гърдите и сега изведнъж започна да се отказва от кърмата? Проблемът тук не се крие във физиологията на майката и характеристиките на тялото на детето. Причината може да е в АРИ, когато при тежко настиняване е много трудно детето да диша, подчертава при променящи се състояния, различни заболявания със силно изразен синдром на болка. Също така, бебетата често отказват да ядат, докато отглеждат зъбите си. Отново проблемът с отказа от майчиното мляко може да бъде началото на хранене от бутилка. Детето ще разбере, че е много по-лесно да смучеш толкова много и ще поискаш биберон, който категорично отхвърля гърдата.

Според педиатри, често има случаи, когато децата отказват да приемат гърдата след продължително отсъствие на майката. Например спешно сте напуснали няколко дена в бизнеса или сте отишли ​​в болницата, когато детето изпитва стрес, причинен от отделяне от майка си. Ако такава ситуация се случи в живота ви, след завръщането се опитайте да прекарате с бебето максимално време.

След шест месеца децата реагират много чувствително на външния шум. Забележете, може би, някакъв звук в къщата раздразнява детето и той постоянно се разсейва от него и обикновено не може да яде.

Детето не взема гърда - в кои случаи няма причина за паника

Много често младите майки преувеличават и влошават ситуацията, особено ако се отнася до тяхното любимо дете. Ако детето ви откаже да вземе гърдата, може би просто не е гладен още?

Фиксирайте времето между храненията и, ако преминавате само 2-3 часа, детето е весело и не плаче, не бива да страдате и силно да давате гърдата. Това се случва, че бебето суче една гърда повече от другото, което причинява проблеми за майката. Няма нищо лошо в това, може би е по-удобно за детето или за себе си, те не го забелязват, те дадоха тази гърда по-често.

Детето не взема гърдата - три основни грешки на младите майки:

1. Когато дете на възраст 4-6 месеца започне да се отказва, много майки възприемат това като естествено отлъчване и спокойно преминават към изкуствени смеси. В никакъв случай това не може да бъде направено! Физиологично тялото на бебето и майката са готови да завършат кърменето с 1,5-2 години.

2. Оставете ги издаване на случайността - ако дълго време не може да се възстанови кърменето и бебето също категорично отказва гърдата, с подкрепата на експерти, приятели, роднини, които със сигурност ще ви помогнат полезни съвети. За много майки проблемите с кърменето се превръщат в истински проблем и причиняват стрес. Не се затваряйте - затова просто влошавате ситуацията. Прочети блоговете на експерти, да общуват по специализирани форуми с приятели в беда, но в никакъв случай не се обезкуражавайте!

3. Никога не настоявайте и не разваляйте детето, ако не иска да вземе гърдата. Не се получи, опитайте отново навреме и ако опитът е успешен, не вземайте гърдата, докато бебето не ухапе и не го пусне сами.

Ако не можете самостоятелно да установите естествено хранене, не се отказвайте и не се обвинявайте за всички неуспехи. Свържете се с специалист по кърмене, който не само ще даде ценен съвет, но и ще предостави ценна подкрепа през целия период на справяне с този проблем.

Share:
Comments