Bcg ваксинация за новородени: как правилно да го направите.

Туберкулозата е често тежко инфекциозно заболяване, при което белодробните клетки са предимно засегнати, по-рядко други органи и системи.

Русия е сред страните с най-висока честота на туберкулоза.

Следователно, според националния график за ваксиниране, при липса на противопоказания, BCG е безпроблемно за всички новородени преди освобождаване от родилната болница.

Заслужава ли да дадем BCG на новородено? Колко правилно да пристигнете?

Този въпрос тревожи всички родители.

Мнозина се опасяват, че ваксинацията на толкова ранна възраст може да доведе до нежелани реакции. BCG ваксината е смес от няколко типа живи атенюирани туберкулозни патогени, прилагана в нашата страна от 1921 г., т.е. достатъчно дълъг и следователно добре проучен. Реакциите след BCG ваксинация при новородени възникват по две причини: поради неподходящи инжекционни техники и ваксинации, без да се вземат предвид противопоказанията. Здравите деца се ваксинират достатъчно лесно. Смята се, че имунната система на новородените е напълно подготвена да формира адекватен отговор.

Друг аргумент срещу ваксинацията е убеждението, че бебето няма къде да получи туберкулоза. Въпреки това, се смята, че около една трета от населението на света е заразен с туберкулозата пръчка, но само 10% от тях развиват симптоми на заболяването. Туберкулоза - коварно заболяване, типично от неговите проявления, като кашлица и хемоптиза, не се появяват веднага. Ето защо много хора не могат първо да предполагат, че са болни, докато заразяват други. Причиняващият агент на туберкулозата е доста стабилен в околната среда. Ето защо, на мястото, където детето може да вдигне инфекция, не е достатъчно: общия вход, асансьор, поликлиника, която може да дойде болен роднина на някого. През последните години, туберкулоза е престанал да бъде много алкохолици, наркомани, лица, завръщащи се от затвора. Все по-често се регистрират случаи сред доста добре развити хора: млади, работещи, семейни мъже и жени.

Информацията за вредните компоненти, за които се твърди, че са включени във ваксината и които активно се разпространяват в Интернет от противниците на ваксинацията, нямат никакви доказателства.

Трябва да знаете, че ваксинацията не гарантира абсолютна защита срещу болестта. Понастоящем микобактериите придобиват нови свойства, стават по-стабилни във външната среда и в лекарствата.

Защо да се ваксинираме, ако все още съществува риск от боледуване? Туберкулозата е опасна за малки деца с висока вероятност да развият смъртоносни форми: туберкулозен менингит (увреждане на мозъка) и разпространение (широко разпространено) белодробно увреждане. За щастие те не отговарят на бебета, които са ваксинирани с BCG.

В момента учените разработват нова, по-ефективна версия на ваксината срещу това опасно заболяване.

Кога не може да се прилага BCG на новородено?

Противопоказно за ваксиниране на BCG:

• Деца, по-ниски от теглото при раждане, са по-малко от 2,5 кг;

• деца, родени от жени, заразени с ХИВ;

• деца, чиито майки имат първичен или вторичен имунен дефицит от друга причина;

• с вътрематочна инфекция при новороденото;

• със средни и тежки прояви на хемолитична болест;

• с наранявания при раждане с увреждане на мозъка;

• с широко разпространено пустуларно кожно заболяване;

• ако има хора с туберкулоза в околната среда на детето;

• ако има генетични заболявания (различни ензимопатии, болест на Даун);

• Ако има информация за усложненията след ваксинация с BCG в близки роднини (родители, братя и сестри).

Деца с тегло от 2 до 2,5 кг поставят лека версия на BCG ваксината - BCG-M, която съдържа половината от дозата на ваксината. С по-ниско тегло заразяване в болницата не.

В допълнение към болницата за майчинство BCG ваксината може да бъде дадена на новороденото в стаята за ваксиниране на детска поликлиника (обикновено е предвиден отделен ден от седмицата за това) или в анти-ТБ диспансер. Важно е майките да знаят, че ваксинацията срещу туберкулоза не се провежда в частни медицински центрове.

Ако BCG ваксината не е направена в болницата в подходящо време, деца, по-възрастни от два месеца в бъдеще, преди да се наложи да реагират с Mantoux, за да се диагностицират възможните тръби. Ако този тест е положителен, бебето вече се е срещало някъде с микобактерии и BCG не е направено.

За ваксинация в клиниката се добавя списък на противопоказанията:

• всяко остро заболяване;

• онкология, лъчева терапия;

• заболявания, които изискват употребата на имуносупресори.

На 7 годишна възраст необходимостта от реваксинация на BCG, която се извършва в случай на отрицателна реакция на Мантукс, задължително се решава.

Колко правилно да се прави BCG ваксинация на новороденото?

BCG ваксината обикновено се прилага за 3-5 дни от живота на всички деца при липса на очевидни противопоказания. BCG ваксината се намира във външната повърхност на лявото рамо, строго вътре в кожата. Неправилното подкожно или интрамускулно приложение неизбежно ще доведе до развитие на усложнения. Ето защо е толкова важно да знаете как правилно да прилагате BCG ваксина на новородени. Мястото на инжектиране е границата на средната и горната третина на рамото. За ваксинация използвайте спринцовка за еднократна употреба и къса игла с наклонена резба.

Непосредствено след приложението върху кожата се надува малка бяла бучка, която изчезва след няколко часа. На мястото на инжектиране в продължение на два до три дни може да има леко зачервяване, дори гноящо, което след това трябва да изчезне (една седмица по-късно).

Важно е да знаете. Че BCG не може да се направи едновременно с други ваксинации, така че болницата първо имунизира срещу хепатит B и само след това BCG.

Между провеждането на BCG и всяка друга последваща ваксинация трябва да премине период от най-малко 30 дни.

Нормален отговор на BCG ваксинация при новородени

След ваксинацията температурата може да се повиши до стойности на субферила. Такава реакция след ваксинация с BCG при кърмачета е рядка. Във всеки случай, предвид несъвършенството на механизмите на терморегулация при деца под една година, не би било напълно правилно да се свързва субферилът с ваксинация.

Реакцията след ваксинацията се извършва само след един и половина до два месеца и се отлага. Тя може да се прояви по различни начини: под формата на малко уплътняване, червен балон, пустула, покрита с коричка, или тъмно син или дори кафяв цвят. Всички тези прояви се считат за напълно нормални и не би трябвало да причиняват страх на родителите. Тялото реагира така на причинителите на туберкулозата, образувайки имунитет.

Кората може периодично да пада, например по време на къпане, и отново да се оформи. Не третирайте абсцеса с антисептични средства, намажете го със зебра или йод. Това може да наруши нормалния процес след ваксинацията. Не можете да изтласкате гной. Ако тя изтича сама, достатъчно е да се накисва със стерилна салфетка. Мястото на ваксинацията може да бъде намокрено, но не можете да го търкате.

След около 4 до 6 месеца, мястото на присаждане лекува, кората изчезва напълно и се образува малък бял подгъв, не по-голям от един сантиметър. Окончателното му формиране приключва до края на годината. Впоследствие, ако се загубят медицински документи, погледнете го, ще бъде възможно да разберете дали бебето BCG е ваксинирано или не. При някои деца подгъвителят не се образува, което показва неефективността на BCG ваксинацията. Въпреки това, има група от хора (около 2% от тях) с вроден имунитет към микобактерии.

Какви реакции към BCG ваксинацията при новородени се считат за патологични?

След всяка профилактична ваксинация могат да възникнат нежелани реакции и усложнения и за съжаление BCG не е изключение в това отношение. Усложненията след ваксинацията включват условия, изискващи специално лечение.

Когато видите около оток на пустула и зачервяване на кожата, родителите трябва да се консултират с фтизиатрика, тъй като това състояние, въпреки че не е свързано с усложнения, изисква надзора на лекар.

Усложненията са:

1. Студени абсцеси - възникват, ако BCG ваксинацията на новородено не се прави правилно и лекарството падне под кожата. Типичен термин за появата им е 1-1,5 месеца след ваксинацията. Те изискват хирургично лечение, въпреки че могат да бъдат отворени независимо.

2. Инфилтрати - причината за тяхното развитие е в индивидуалните характеристики, когато тялото прекалено силно реагира на въвеждането на патогена или като самата ваксина.

3. Голяма язва на мястото на инжектиране. Това се случва по същите причини като инфилтрацията.

4. Лимфаденит - възпаление на лимфните възли от ляво, се развива с разпространението на инфекция от кожата. Ако възлолът е значително увеличен, може да се нуждаете от помощта на хирург

5. Образуването на келоиден белег е груба промяна на кожата с червен цвят в мястото на инжектиране; Предразположението към келоидоза е програмирано на генетично ниво

6. BCG инфекцията (или BCG) е най-сериозното усложнение, което може да доведе до фатален изход. Туберкулоза, която се развива благодарение на въвеждането на патогени в тялото. Той е изключително рядък и само при състояния на имунна недостатъчност.

7. Синдром след ваксинация - се отнася до категорията на късни усложнения и се проявява под формата на различни кожни обриви.

8. Туберкулозен остеит - увреждане на костите чрез туберкулозен процес.

Информация за всяка нежелана реакция се записва в медицинския регистър на детето и е противопоказание за последващата реваксинация на BCG.

Повечето усложнения се проявяват през първите шест месеца след ваксинацията.

Във всеки случай окончателното решение за родителите. Информирано съгласие за ваксинирането или отказа им в родилния дом на бъдещите маймуни в женската консултация, така че преди раждането има време да мисли, претегля плюсовете и минусите и взема правилното решение.

Share:
Comments